Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Inför sista kvalrundan till CL: Rosenborg vs FCK - vilket lag är bäst i CL-historien?

Våra två nordiska stoltheter: danska FC Köpenhamn (FCK) från Köpenhamn och norska Rosenborg (RBK) från Trondheim. Lagen har vunnit många ligaguld och varit med i ett antal CL-gruppspel i modern tid. Men vilket lag är det som lyckats bäst? Med tanke på att Rosenberg är kvar i det pågående CL-kvalet är det intressant att göra en jämförelse.

Innan vi går vidare – lite geografi! Hur långt norrut finns staden Trondheim där laget Rosenborg har sin hemmaarena? Det är lika långt norrut som Åre som ligger nordväst om Östersund där laget Östersunds FK hör hemma. Trondheim är dock större än Östersund då det bor cirka 180–190 tusen i Trondheim medan det är 50–60 tusen i Östersund. Trondheim är befolkningsmässigt någorlunda jämförbar med Uppsala.

ANNONS

Men nu över till RBK vs FCK! Rosenborgs hemmaarena Lerkendal har kapacitet för cirka 21 500 åskådare. FC Köpenhamns hemmaarena Parken har kapacitet för cirka 38 000 åskådare. Efter denna inledande del med geografi och arenor för att få lite bättre känslor kring klubbarnas förutsättningar är det därmed läge att kasta ett öga på hur det har gått för lagen i respektive ligor och i Champions League!

Först ut – FC Köpenhamn – som skickades ut från CL-kvalet i den näst sista kvalrundan, den tredje av totalt fyra:

20190821-FCK-CL-facit

Inför höstarna 2006, 2010, 2013 och 2016 var det extra kul att vara FCK-supporter då man visste hur klubben skulle gynnas ekonomiskt och att det blir tre stycken möten på hemmaplan mot bra europeiska lag. Kanske inte så kul 2006 och 2013 efter gruppspelen då det bara var att konstatera att det var färdigspelat i Europa för säsongen. Men 2010 och 2016 tog man sig vidare – ena gången till CL-slutspelet och andra gången till EL-slutspelet.

Nu över till Rosenborg, som fortfarande är kvar i Champions League:

ANNONS

20190821-Rosenborg-CL-facit

Sedan Rosenborgs senaste deltagande i CL-gruppspelet hösten 2007 har FCK spelat hela tre stycken gruppspel. Å andra sidan har Rosenborg spelat hela 11 stycken gruppspel vilket är betydligt fler än FCK:s 4 stycken. Antal ligaguld är 20 jämfört med 13. Men senaste drygt 10 åren är det ändå FCK som har haft bättre CL-resultat än Rosenborg.

Nu återstår det att se – OM – Rosenborg klarar av att nå CL. Det är bara ett enda dubbelmöte som återstår. Rosenborg mot Dinamo Zagreb. Så här spelas dubbelmötet:

Ons 21 aug Dinamo Zagreb – Rosenborg
Tis 27 aug Rosenborg – Dinamo Zagreb

Det är med andra ord redan ikväll som Rosenborg spelar första matchen. Sedan avslutar man hemma. Det går verkligen att diskutera hur fördelaktigt, eller inte, det är att ha returmatchen hemma.

***

Så här följer man matcherna när de spelas:

Tjänsten tvmatchen har koll på sändande kanaler.

***

Hur känner ni läsare inför detta? Några som håller tummarna för Rosenborg mot Dinamo Zagreb? Vill ni helst se Rosenborg eller Dinamo Zagreb i CL-gruppspelet?

ANNONS
Publicerad 2019-08-21 kl 13:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto