POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
2v

Efter DIF-segern igår: 2019 är redan Djurgårdens poängbästa allsvenska säsong på 2000-talet

Med fyra omgångar kvar, och därmed 3+3+3+3 = 12 poäng i potten, har serieledande Djurgården ett poängbästa i Allsvenskan på 2000-talet för egen del. Hur det än slutar i år blir det alltså en Djurgårdsbästa säsong oavsett poängskörd de fyra sista omgångarna.

Så här har Djurgårdens samtliga poängbanor sett ut under 2000-talet i Allsvenskan från och med comeback-året 2001 efter att ha spelat i Superettan år 2000:

20191001-dif-2001-2019-26-omg

 

I diagrammet ovan ser man också vilken katastrof-säsong det var 2009. Djurgården var så otroligt nära degradering till Superettan i slutet av 2009. Djurgården låg – SIST (!) – efter 27 av 30 omgångar, med de tre återstående omgångarna och tre poäng upp till Örgryte på kvalplatsen. Djurgården hade 20 poäng och Örgryte hade 23. Djurgården lyckades på ett bragdartat sätt vinna sista 3 matcherna. Därefter blev det kval mot Assyriska. I första mötet borta mot Assyriska på “Jallavallen” blev Djurgården fullständigt utspelade och att förlusten “bara” blev 0–2 kan laget vara evigt tacksam för. I returen på Stadion var det otroligt nog ombytta roller spelmässigt där Djurgården, med Janne Tauer & Dembo & Co, “bara” vann med 2–0. Det hade lika gärna kunnat sluta 0–5 borta och 5–0 hemma med tanke på spelet. I förlängningen satte Mattias Jonson sitt kanske näst viktigaste mål karriärmässigt. Det avgörande målet som räddade kvar Djurgården i Allsvenskan. Det viktigaste måste ha varit 2–2-målet i EM 2004 mot Danmark.

***

Stora frågan nu, för ledande Djurgården – bör den nuvarande serieledningen räcka till SM-guld?

Om man får utgå ifrån den lilla historiken som finns sedan 2008 med 16-lagsallsvenskan ser det i alla fall ut som goda chanser att det blir Djurgården som får kyssa bucklan efter den 30:e omgången. Så här ser historiken ut och med Djurgårdens serieledning som jämförelse…

 

20191001-allsvenskan-2008-2018-26-30-omg

Endast år 2015 tappade serieledaren efter 26 omgångar guldet till ett jagande lag. 2008 var ledande Kalmar FF i delad ledning men tabelletta tack vare målskillnaden.

Djurgårdens 59 poäng efter 26 omgångar är väldigt bra. Det är bara att kasta ett öga på tidigare säsongers serieledare vid lika många omgångar. 59 poäng är bara 1 poäng sämre än Malmö FF:s rekordnotering 60 från säsongen 2016.

***

Vi har under senaste omgångarna haft en väldigt intressant situation. Vid omgång 15 korades Malmö FF till “blivande mästarlaget” i denna blogg baserat på statistiken. Samtidigt är det Djurgården som varit serieledare i många omgångar i rad på sistone och uppvisar en mästarstatistik som ni ser i detta blogginlägg.

Allt detta gör de fyra sista omgångarna i år extra spännande!

Publicerad 2019-10-01 kl 11:47
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå