POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Inför kvällens allsvenska kvalmatch - återblick på alla kvalresultat 2000–2018

Kvalet till Allsvenskan 2020 är en uppgörelse i ett dubbelmöte där vi ser Kalmar FF från Allsvenskan 2019 och Brage från Superettan 2019. Matcherna spelas ikväll (6:e november) och nu på söndag eftermiddag (den 10:e november). Hur vanligt är det att laget från Allsvenskan räddar sig kvar? Hur vanligt är det att Superettan-laget tar sig upp till Allsvenskan? Det ska vi ta en titt på här och nu.

Först ut en kronologisk ordning av alla kval från och med år 2000:

20191106-allsvenskt-kval-2000-2019-kronologiskt

I sammanställningen ovan ser vi tydligt att Superettan-kvallagen har haft 2 sviter där man vunnit tre raka allsvenska kval. Den ena sviten är 2005–2008 (inget kval 2007) och den andra sviten är 2016–2018 och denna svit kan förlängas. De allsvenska lagen hade 2 stycken sviter med 3 raka kvalvinster nyligen: 2009–2011 samt 2013–2015. Dessutom har allsvenska lagen haft en svit på hela 5 raka kvalsegrar: 2000–2004.

Återstår att se om Superettan-lagen kan förlänga den pågående sviten från nuvarande 3 raka vinster till 5 stycken. För att det skall bli verklighet måste alltså Brage från Borlänge i Dalarna slå ut Kalmar i dubbelmötet denna vecka.

Det är samma Brage där ex-Djurgårdaren Janne “Tornet” Tauer och ex-AIK:aren “Dulle” Johnson spelade tillsammans år 2013. Men dessa två spelare är inte längre kvar i klubben. Men det finns ändå en del intressanta spelare i dagens Brage:

#5 Carlos Garcia, fd Djurgården, mittback
#7 Robbin Sellin, fd Djurgården, mittfältare
#8 Seth Hellberg, fd BP, mittfältare
#9 Christian Kouakou, fd AIK, anfallare

***

En mycket intressant grej när det gäller dubbelmöten är hur viktigt (eller oviktigt?) resultatet är i första mötet, det vill säga att få med sig ett bra resultat till returmötet. Så här har det sett ut:

20191106-allsvenskt-kval-2000-2019-sortering-resultat

Det vi ser är att så länge det allsvenska laget får med sig en förlust med 1 måls marginal eller ett bättre resultat så är det ändå goda chanser att vinna dubbelmötet. Om det allsvenska laget förlorar med 2 eller fler måls marginal borta mot Superettan-laget är det små chanser att behålla den allsvenska platsen. Endast Djurgården (2009) har lyckats.

Djurgården inledde med att förlora med med 0–2 borta mot Assyriska och ordnade 2–0-seger efter full tid hemma i returen vilket gav förlängning där Mattias Jonson tryckte in segermålet i förlängningen vilket räddade kvar Djurgården i Allsvenskan. Det var med nöd och näppe som Djurgården klarade sig undan degradering till Superettan.

Detta visar hur viktigt det är för laget från Allsvenskan att få till ett bättre bortaresultat än förlust med 2 måls marginal. Det enda som just nu är kassaskåpssäkert är när ett allsvenskt lag vinner borta mot Superettan-laget med 2 plusmål vilket Gefle gjorde 2014.

***

Så här spelas allsvenska kvalet med datum och avsparkstider:

Ons 6 nov 2019, 19:00: Brage – Kalmar (Sportkanalen)
Sön 10 nov 2019, 14:45: Kalmar – Brage (TV4 & C More Live)

Publicerad 2019-11-06 kl 17:09
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå