POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Kvalet till Allsvenskan 2020: så står sig Kalmar FF:s resultat "i halvtid" historiskt

Halvtid syftar i detta sammanhang på att 90 av 90+90 minuter har spelats färdigt. Nu återstår 90 av 90+90 minuter på Kalmars hemmaplan på söndag eftermiddag och det småländska kustlaget fick minst sagt med sig ett fint bagage hem från Borlänge i onsdags kväll.

Men räcker deras 2–0-ledning i “halvtid” mot Brage för att rädda det allsvenska kontraktet? Omöjligt att garantera 100-procentigt på förhand, men en jämförelse med alla tidigare kvalmöten ger en fingervisning om hur liten eller stor chansen är att Kalmar räddar kontraktet.

Att rädda det allsvenska kontraktet är värt olika mycket beroende på allsvensk klubb men det handlar om många miljoner kronor i årliga intäkter. Å andra sidan innebär allsvenskt spel att spelarna får fetare lönekuvert och spel i Superettan innebär tunnare lönekuvert. De flesta hade nog föredragit att rädda sig kvar i Allsvenskan trots att det innebär att spelarna ska ha bättre betalt.

Nu över till grafiken/tabellerna:

20191108-allsvenskt-kval-2000-2019-kronologiskt

Detta är alltså den femte gången någonsin som det allsvenska kvallaget vinner den första matchen: “borta-mot-Superettan-laget”-matchen.

Över till nästa tabell…

20191108-allsvenskt-kval-2000-2019-sortering-resultat.png

75% av gångerna när allsvenska laget har vunnit första mötet (2000–2018) går det allsvenska laget vinnande ur dubbelmötet. När det allsvenska laget har vunnit med 2 plusmål (2000–2018), vilket bara hänt en enda gång, har detta inneburit seger i dubbelmötet. Nu har det hänt igen – Kalmar FF är det andra allsvenska laget någonsin att vinna med 2 plusmål i första matchen, men räcker det till seger över 90+90 minuter?

Redan här och nu med denna statistik får Kalmar klassas som favorit för dubbelmötet. Men det är inte över förrän det är över.

Här nedan är ungefär samma tabell som ovan:

20191108-allsvenskt-kval-2000-2019-sortering-match1

Sista tabellen…

 

20191108-allsvenskt-kval-2000-2019-sortering-totalresultat

Denna tabell är en rangordning över totalresultaten för de allsvenska lagen mot lagen från Superettan. Raden mellan årtalen 2000 och 2018 separerar de allsvenska vinnarna från förlorarna i dubbelmötena. Ovanför “blankraden” är det alltså de allsvenska lagen som har vunnit dubbelmötena och under “blankraden” är det lagen från Superettan som vunnit dubbelmötena.

Som allsvensk representant är det Gefle 2014 som svarat för den fetaste vinsten. Som representant från Superettan är det Brommapojkarna, BP, 2006, som svarat för den fetaste vinsten. 4–1 både 2006 och 2014. Gefle har även en 3–0-seger. Det är bara BP och Gefle som vunnit allsvensk kval med 3 plusmål.

Kalmar FF har chansen att rista in ett nytt rekord i kvalsammanhang, men då krävs seger med 2 plusmål hemma på söndag eftermiddag.

***

Kalmar – Brage nu på söndag den 10:e november direktsänds på TV4 (välj TV4 HD ni som har tillgång till den) och C More Live. Avsparkstiden är 14:45.

Om Brage vinner med följande borta mot Kalmar på söndag:

1–0 så vinner Kalmar FF dubbelmötet
2–1 så vinner Kalmar FF dubbelmötet
2–0 så blir det förlängning
3–0 eller 3–1 så vinner Brage

…så vad tror ni läsare? Blir det Kalmar eller Brage som vinner dubbelmötet?

Publicerad 2019-11-08 kl 12:59
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå