Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Guldskon 2019–20 (utveckling grafiskt): toppduon plus Messi & Ronaldo

Statistikbloggen

Det är alltså Lazios nummer 17, anfallaren Ciro Immobile, som har “ledartröjan” för Guldskon 2019–20. Igår redogjordes det för absoluta toppen plus noterbara spelare i denna individuella tävling. Men det var bara en topplista. Inget grafiskt. Nu är det grafiska redo att presenteras – för toppduon och självklart Messi och Ronaldo.

Spelarna i denna genomgång har spelat 14 ligamatcher var förutom Lewandowski i Bayern München som står på 13 spelade:

20191206-guldskon-just-nu-grafiskt

Parentesen efter spelarnas namn avser positionen i topplistan. Messi och Ronaldo (CR7) är dock lite för långt ifrån absoluta toppen för att det skall vara rimligt att räkna ut positionerna.

För samtliga spelare i detta diagram multipliceras antalet ligamål med multipeln 2,0 för att få fram antalet poäng. Alla mål i topp 5-ligorna är värda 2,0 poäng styck. I ligorna rankade 6–21 är varje mål värda 1,5 poäng styck. Övriga ligor har 1,0 poäng per mål.

Någon hänsyn till antalet ligaomgångar tas tyvärr ännu inte. Det innebär att Lewandowski och övriga anfallare i tyska högstadivisionen som har 34 istället för 38 omgångar “diskrimineras”. Det är alltså inte helt rättvist.

Annons

***

Som vi ser i diagrammet har vi en Serie A-spelare som leder. Senast en Serie A-spelare vann guldskon var säsongen 2006–07 då Roma-anfallaren Totti lyckades fixa förstaplatsen. I slutet på vårkanten 2020 är det alltså 13 år sedan Totti vann.

Längst väntetid på ny Guldskon-vinst har det varit för tyska och franska ligan. Våren 1972 var det senast som en Bundesliga-spelare vann (Gerd Müller) och våren 1971 var det senast som en spelare i franska ligan vann (Josip Skoblar). Det är nästan 50 år sedan i bägge fall.

***

En repris på gårdagens topplista kommer här:

20191205-guldskon-just-nu

Notera att Sebastian Andersson är jämsides med superstjärnan Cristiano Ronaldo – 12 poäng vardera.

Publicerad 2019-12-06 15:53

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto