POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Allsvenska skyttekungen 2017 till DIF: ny summering av 2000-talets vinnare

Kring julen 2019 stod det klart att Djurgårdens 1-årslån av den nyblivna allsvenska skyttekungen Buya Turay definitivt inte förlängs och därmed lämnade spelaren klubben. Nyligen blev det klart att Djurgården lockade över 2017 års allsvenska skyttekung Kalle Holmberg från Norrköping. Därmed är det passande att kasta ett nytt öga på alla skyttekungar i Allsvenskan under 2000-talet.

Först ut – den kronologiska utvecklingen…

20200111-2000-2019-allsvenska-skyttekungar-kronologiskt

Det bör understrykas att det återstår att se vilken klubb som Buya Turay kommer att representera resterande delen av 2019–20. Preliminärt blir det comeback i Sint-Truiden. När mittsäsongsfönstren i de europeiska ligorna bommar igen vet vi.

Gällande Marcus Berg och målsnittet för 2007 gäller det för alla 17 omgångarna till och med sista inför flytten till Groningen.

Snittet för samtliga spelare bygger på antalet omgångar för respektive säsong och inte antalet spelade matcher. Med andra ord divideras antalet mål med 26 eller 30. Marcus Bergs snitt är som ovan nämnt ett specialfall som behandlas annorlunda.

***

Nu över till bästa målsnitten för skyttekungarna:

20200111-2000-2019-allsvenska-skyttekungar-snitt

Här ser vi att Buya Turays skytteligaseger inte är särskilt imponerande historiskt sett. Det hade kunnat bli Hammarbys offensiva pjäs Tankovic som skyttekung 2019, då han ledde den allsvenska skytteligan ett bra tag inför det absoluta slutklämmen på säsongen. Bättre flyt från Tankovic på slutet och vi hade kanske haft en vinnare på möjligen 16–18 mål istället för 15.

Peter Ijeh är fortfarande den sanna skyttekungen på 2000-talet. Det som krävs nu för någon att överträffa Ijehs målsnitt (0,923) är att göra 28 mål (eller) på en säsong vilket innebär ett snitt på minst detta: 28 mål / 30 ≈ 0,933. Flest gjorda mål på en säsong i 16-lagsallsvenskan är 23 stycken. Återstår att se hur länge Ijehs rekordsnitt kommer att leva vidare.

***

Nu över till listan som är omsorterad efter tid till flytt från att ha vunnit skytteligan till att byta till annan klubb:

20200111-2000-2019-allsvenska-skyttekungar-tid-till-flytt

Vi ser här ovan att skyttekungarna oftast lämnar sin klubb senast under det sommarfönster som väntar.

***

Avslutningsvis – vilka ligor är vanligast att de allsvenska skyttekungarna drar vidare till?

20200111-2000-2019-allsvenska-skyttekungar-val-av-liga

Ett flertal intressanta fakta finns i denna sortering. Först och främst att den tidigare så populära holländska ligan för skyttekungar att dra vidare till har sedan sommaren 2011 inte lockat till sig någon allsvensk skyttekung.

Observera att tabellen/listan handlar om direktflyttar från den klubb som skyttekungen representerade till en ny klubb.

Djurgårdens värvning av Kalle Holmberg blev snudd på unik genom att detta var första gången på över 10 år som en svensk klubb tar över en allsvensk skyttekung utan något mellanled.

Markus Rosenberg hanteras här som ett specialfall. Han tillhörde Malmö FF år 2004 men vann skytteligan som Halmstad-spelare. Våren 2005 spelade han i Malmö FF för att därefter flytta till Ajax vilket innebär ett halvår mellan skytteligavinsten till flytten till Ajax.

Återstår att se när Häckens skyttekung Paulinho kommer att flytta och hur lång tid det blev till flytten. Just nu har det gått 1 år.

Publicerad 2020-01-11 kl 11:23
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå