Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sedan 2004–05: statistik över bästa ligornas ligamästare VS cupmästare

Statistikbloggen

Denna blogg har tidigare gått igenom antalet olika ligamästare senaste 15 säsongerna i de bästa ligorna. Där är det “svart på vitt” att vissa av de bästa ligorna i Europa är i praktiken “2-lags-ligor”. Men hur står det till med statistiken över cupmästarna i samma fotbollsnationer? Detta är intressant att studera – så “here we go”!

Först en uppfräschade – så här ser det ut för ligamästarna sedan Zlatan hamnade i Juventus och Henke Larsson i Barcelona inför 2004–05:

 

20200123-topp7-ligorna-senaste-gulden

Här ovan syns det tydligt hur vissa ligor har dominanta lag. Svårt för övriga lag att vinna betydligt fler ligaguld än endast ett – som vi sett med exempelvis Atlético Madrid 2013–14.

***

Nu över till cupmästarna i samma fotbollsnationer…

20200123-topp7-ligorna-senaste-cupgulden

Av de 7 regerande cupmästarna är tre stycken utslagna och kan inte försvara sina titlar. Totalt har de regerande cupmästarna 24 stycken cupguld sedan 2004–05 vilket ska jämföras med de regerande ligamästarna som har 51 (53) ligaguld vilket är mer än dubbelt så mycket.

Annons

När det gäller antalet olika cupmästarlag är det hela 48 stycken sedan 2004–05, vilket ska jämföras med den betydligt lägre siffran 29 för ligamästare.

***

Det går alltid att resonera kring anledningarna till varför det är sådan skillnad mellan ligorna och cuperna. Men det är inte vad denna bloggen har som mål. Här det är det statistiken som skall fram.

***

Vilka regerande mästarlag för ligorna och cuperna tror ni läsare försvarar sina guld?

Publicerad 2020-01-23 23:58

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto