POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
17v

Reals och Barcas anfallares facit på 2000-talet – efter rykten om Håland till Real

Supernorrmannen Håland, som gjorde braksuccé i Salzburg hösten 2019, bytte till Dortmund i januari 2020 där succén fortsatte, har ryktats att ersätta Karim Benzema i Real Madrid. Men hur bra eller dåligt målfacit har Benzema haft? Bästa sättet är att jämföra med (nästan) alla anfallare i Real Madrid och Barcelona på 2000-talet. Efter att en grafisk jämförelse har sammanställts är det dags att låta detta visas upp här i Statistikbloggen.

Behålla eller skicka iväg Karim Benzema? Det är en fråga som Real Madrid själva säkerligen funderar på när det dykt upp några nya unga superlöften på sistone. En av dessa är norrmannen Håland – en riktig målspruta. Stora frågan är om Håland borde ersätta Benzema. Real Madrid har sin ständiga kamp mot Barcelona att vinna exempelvis La Liga och då kanske det kan behövas lite förändringar i anfallsbesättningen inför nästa säsong – kanske kan Håland vara lösningen.

Så här står sig Benzemas målfacit i La Liga på 2000-talet:

20200407-anfallare-2000-talet-goals-RMA-v2

(Notering till diagrammet ovan: Ruud van Nistelrooy lämnade Real Madrid i januari 2010 för Hamburg efter extremt mycket skadefrånvaro och det är en stor del av förklaringen till de få antal gjorda målen 2008–09 och 2009–10. Även “Brasse-Ronaldo” hade svagt målfacit sista tiden i Real Madrid på grund av skadefrånvaro.)

Efter 27 omgångar (innan “Corona-uppehållet”) denna säsong står Benzema på 14 gjorda mål. Strecket vid 14 mål handlar om Benzemas facit denna säsong efter 27 av 38 omgångar. Vad det kommer sluta på – om / när – säsongen spelas färdigt återstår att se. Så här står sig Benzemas facit mot anfallarna i värsta rivalen Barcelona:

20200407-anfallare-2000-talet-goals-FCB

(Notering till diagrammet ovan: Samuel Eto’o gjorde 5 säsonger i Barca och blev intern skyttekung i ligaspelet 4 gånger under säsongerna 2004–05 till och med 2008–09 innan han och en stor säck med pengar skickades till Inter för att få över en viss Zlatan Ibrahimovic.)

Benzemas facit jämfört med Barcelonas anfallares facit visar tydligt att Benzema ligger lite i lä.

Med tanke på att det återstår 11 omgångar av pågående säsong kan en jämförelse kring målsnitt vara av intresse – så här ser det ut:

20200407-anfallare-2000-talet-snitt-RMA-v2

(Notering till diagrammet ovan: Ruud van Nistelrooys målsnitt på 1,0 säsongen 2009–10 kommer från ett enda mål från en enda ligamatch i den tredje omgången.)

Det handlar alltså om drygt 0,5 mål per match. Samtidigt har den andra stjärnanfallaren Gareth Bale haft det allt svårare med målskyttet. Dessutom är Cristiano Ronaldo borta (Juventus just nu). Det hör inte till vanligheten att Real Madrids interna skyttekung har ett sämre målsnitt än under denna säsong där Benzema är ledare.

Noterbart är att om Ruud van Nistelrooys sista säsong (med 1 mål på 1 ligamatch) räknas bort, så är det bara Cristiano Ronaldo som har lyckats prestera ett målsnitt på minst 0,9 under minst en säsong i Real Madrid på 2000-talet – och detta har portugisen gjort hela 7 gånger (eller 8 om man vill avrunda 0,897 från 2009–10 till 0,9).

Så här ser Benzemas målsnitt för pågående säsongen ut jämfört med Barcelonas facit:

20200407-anfallare-2000-talet-snitt-FCB

Här syns det att Benzemas facit för målsnitt är inte allt för skrämmande. Dessutom syns det att Messi precis som Cristiano Ronaldo har presterat ett målsnitt på minst 0,9 mål under en säsong i väldigt många säsonger. Även Luis Suarez lyckades överträffa 0,9 mål/ligamatch en gång (säsongen 2015–16). Samuel Eto’o, Barcas senaste målkung innan Messi tog över den tronen, lyckades nästan pricka in målsnittet 0,9 under säsongen 2007–08.

***

Samtliga anfallare har ej plockats in i diagrammet så som Jari Litmanen. Anfallare med för få matcher och/eller gjorda mål har ej adderats.

***

Så vad tycker ni läsare? Borde Real Madrid värva Håland i sommar eller när nästa transferfönster öppnar på grund av Corona-viruset? Och om så, borde Benzema och/eller Bale behållas? Eller borde Benzema lämna för en annan klubb?

––––––

Uppdatering (morgonen 8:e april): Ruud van Nistelrooy fanns hela tiden med i bägge Real Madrid-diagrammen med korrekta värden, men i det ena stod det tyvärr Higuain i förklaringen under. Detta är rättat och i samband med detta även adderat info kring van Nistelrooys sista tid i klubben.

Publicerad 2020-04-07 kl 22:19
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto