POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
6d

Ekonomistatistik: Häcken med och utan sitt Gothia Cup-netto 2000–2019

De flesta känner säkert redan till det – på grund av Corona-pandemin det blir inget Gothia Cup denna sommar. Arrangören för Gothia Cup är det herrallsvenska laget BK Häcken. Media har under vårkanten rapporterat om hur Häcken troligen kommer att påverkas av ett inställt Gothia Cup. För att få ännu bättre känsla för hur ett inställt Gothia Cup påverkar Häcken kommer här en genomkörare – med diagram – för Häcken med och utan turneringen sedan år 2000.

Alla data för Häckens intäkter och kostnader kommer från SvFF och så även hur stora intäkterna och kostnaderna varit för Gothia Cup. Det bör understrykas att siffrorna för Gothia Cup är SvFF:s egna bedömningar eftersom Häcken inte särredovisar denna turnering i årsredovisningarna.

Först ut – diagrammet för hur mycket intäkter och kostnader det handlar om för turneringen:

20200629-GothiaCup-2000-2019

Här syns det tydligt vilken kassako som turneringen är. Trygga/stabila netton, eftersom kostnaderna alltid varit lägre än intäkterna. Sedan 2003 har det mer eller mindre handlat om cirka 10 miljoner kronor eller mer i positivt resultat. Det är såklart en trygghet för BK Häcken….

…så länge som turneringen arrangeras.

Nästa diagram visar tydligt hur betydelsefullt Gothia Cup-nettot har varit, med tanke på hur Häckens resultat ser ut utan Gothia Cups intäkter och kostnader:

20200629-BKH-2000-2019-utan-GC

Häcken har alltså gått back ekonomiskt nästan varje år på 2000-talet. Någon enstaka gång har det varit ett plus, men ett väldigt litet sådant.

Nästa diagram visar BK Häckens så kallade “redovisat resultat” i två versioner – med och utan Gothia Cup-nettot:

20200629-BKH-2000-2019-exkl-inkl-GC

Här ovan syns det tydligt hur Häcken går plus nästan varje år tack vare Gothia Cup. Men utan detta netto går Häcken back. Om Gothia Cup aldrig hade skapats hade Häcken förmodligen försökt att anpassa sin ekonomi till en sådan verklighet när en “kassako” saknas. Men nu är verkligheten som den är vilket innebär att denna “kassako” finns.

Fotbollskanalens nyhet från 21:a april i år ( klicka här för att läsa ). Kortfattat handlar det om att 2020 års Gothia Cup-intäkter kommer bli i princip noll samtidigt som Häcken tvingas stå för en rad fasta kostnader som uppgår till “betydande summor” även fast klubben gör vad som är möjligt för att hålla ner kostnaderna.

Detta innebär att det för första gången på 2000-talet blir ett negativt Gothia Cup-netto. Om Häcken skall kunna redovisa ett ekonomiskt plusresultat för 2020 behövs ett rejält plus för klubben innan (det negativa) Gothia Cup-nettot adderas.

***

Häcken missade europaplatserna i Allsvenskan 2019 och slogs ut från Svenska Cupen förra veckan mot Elfsborg i kvartsfinalen. Därmed inget europacup-spel senare i år vilket innebär missade intäkter och därmed – chans – till ett visst ekonomiskt överskott i ett europaäventyr.

***

Återstår också att se hur det blir med sommarens transferfönster i Corona-spåren. Har Häcken någon chans att sälja spelare för tillräckligt stora summor och samtidigt göra en okej allsvensk säsong?

***

Allt ovan med den ekonomiska statistiken ger förhoppningsvis en någorlunda god bild av nuläget för Häcken. Minst sagt en ansträngd situation. Hur detta kommer påverka BK Häcken sportsligt, det vill säga Allsvenskan 2020, återstår att se.

***

Häckens Allsvenska resultat senaste åren ser ut så här – för 16-lagsserien:

2008: – (Superettan)
2009: 5 (comeback-säsong)
2010: 8
2011: 6
2012: 2
2013: 10
2014: 5
2015: 7
2016: 10
2017: 4
2018: 5
2019: 6

Den övre tabellhalvan är platserna 1–8 och där har Häckan placerat sig 9 gånger de senaste 11 åren. 7 gånger har Häcken placerat sig topp 6. Dock endast en enda topp 3-placering i 16-lagsserien.

Just nu – efter 3 spelade matcher i Allsvenskan 2020 där de flesta andra lag spelat 4 matcher – ligger Häcken på kvalplats (plats 14). Ikväll spelar laget sin 4:e match vilket är ett bottenmöte då motståndet är tabelljumbon: Häcken–Helsingborg.

***

Återstår att se hur 2020 års Häcken kommer att placera sig i Allsvenskan. Blir det en topp-, mitten- eller bottenplacering? Vad tror ni läsare?

Publicerad 2020-06-29 kl 09:51
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto