POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
5v

Efter omgång 6 av Allsvenskan 2020 – guldchanstabellen: IFK Norrköping stekhet kandidat!

Igår spelades den 6:e omgången av Allsvenskan 2020 färdigt där bland annat serieledande IFK Norrköping hemmaslog IFK Göteborg och ökade på sin serieledning med 1 poäng jämfört med läget efter förra omgången. Norrköpings serieledning efter 6 omgångar är den största någonsin i 16-lagsallsvenskans historia och statistiken talar starkt för att IFK Norrköping ordnar SM-guld i år.

Så här ser den aktuella allsvenska tabellen ut just nu:

20200707-allsvenskan-guldchanstabellen

Regerande mästaren Djurgården hade sin kanske sista (?) chans att hänga med i guldstriden och det såg lovande ut ett tag igår mot Helsingborg. Djurgården ledde med 2–0 på hemmaplan men Helsingborg räddade 1 poäng tack vare två mål som gav 2–2 som slutresultat. En seger för Djurgården hade inneburit en delad plats i tabellen med Malmö FF på 9 poäng. 9 poäng efter 6 omgångar är lägre än vad mästarlagen 2008–2019 har haft som sämst (10 poäng) lika långt in på säsongen. 9 poäng är dock bara en enda poäng sämre än 10 och inte allt för hopplöst. Men nu har Djurgården endast 7 poäng.

Vi kan i princip redan nu påstå att Djurgården eller Hammarby kommer – inte – att vinna Allsvenskan 2020. Dessa två lag är för långt ifrån. Högst sannolikt kommer AIK också att missa guldet då “Gnaget” har inlett säsongen för svagt.

***

Det som ger rejält med kött på benen för påståendet att IFK Norrköping kommer att vinna Allsvenskan 2020 är denna sammanställning för ledarlagen varje säsong av 16-lagsallsvenskan:

 

20200707-allsvenskan-2008-2019-6-30-omg-v2

Samtliga säsonger när det varit serieledning på 3 poäng eller mer har dessa lag vunnit SM-guld:

4 poäng: Kalmar FF (2008) & Malmö FF (2017)
3 poäng: Elfsborg (2012) & Malmö FF (2014)

När serieledningen varit 2 poäng efter 6 omgångar har det resulterat i följande resultat efter 30 omgångar:

2010: Helsingborg – tvåa
2011: Helsingborg – SM-GULD
2018: Hammarby – delad trea

IFK Norrköping har en serieledning på hela 5 (!) poäng. Visst, det är 72 poäng kvar att spela om, men det statistiska underlaget är 12 säsonger och 8 gånger (67%) har en ensam eller delad serieledare vunnit SM-guld.

Tittar man på enbart ensamma serieledare efter 6 omgångar åren 2008–2019 så har det inträffat 8 gånger. 5 gånger har det blivit SM-guld, alltså 62,5 procent. Övriga tre gånger har det slutat med plats 2, delad trea (4) och plats 5.

***

Men bara för att IFK Norrköping högst troligen kommer ta guld i år så betyder det inte att det blir “förlorade säsonger” för en del andra lag. Bakom SM-guldet finns några attraktiva tabellplaceringar som innebär en plats i kvalspelet till europacupspel. Återstår att se vilka lag som dansar in på platserna 2 och 3 efter 30 spelade omgångar.

Så ja – IFK Norrköping är en stekhet guldkandidat.

Publicerad 2020-07-07 kl 13:15
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto