POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Regerande mästaren Djurgårdens facit efter 10 omgångar 2001–2020 och placering 2001–2019

De flesta av oss har ganska god kännedom om hur vanligt, eller snarare ovanligt, det är att ett mästarlag i Allsvenskan försvarar sin titel. Det har hänt några få gånger i modern tid men inte särskilt ofta. En av de intressanta frågorna kring den pågående säsongen av Allsvenskan är om titelhållaren Djurgården kan upprepa SM-guldet.

För att skapa sig en bättre bild och känsla som ger stöd för sannolikhetsbedömningar hos var och en är detta diagram till stor hjälp:

20200724-dif-2001-2020-10-omg

Djurgården har efter 10 omgångar denna säsong (2020) skrapat ihop 14 poäng. Ett litet hopp finns för den som sneglar på guldåret 2002 då laget hade 15 poäng efter lika många omgångar – då återstod 16 omgångar och Djurgårdens facit blev 12 vinster & 1 kryss & 3 förluster eller 37 poäng på 16 matcher. Med andra ord hade Djurgården ett poängsnitt på 1,50 första 10 omgångarna och 2,31 sista 16 omgångarna.

Skulle Djurgården upprepa slutklämmen på 2002 för de sista 20 omgångarna i år så innebär det följande: cirka 46 poäng på de sista 20 omgångarna vilket skulle kunna innebära 15 segrar, 1 kryss och 4 förluster. Då kommer Djurgården att ha kammat hem 60 poäng vilket – kan – räcka till SM-guld.

Som jämförelse till vad som kan krävas i år: förra året när Djurgården tog SM-guld stod laget på 18 poäng (4 mer än nu) efter 10 omgångar. För de sista 20 omgångarna blev det 15 segrar, 3 kryss och 2 förluster vilket gav 48 poäng. Det resulterade i ett säsongsfacit på goda 66 poäng.

Det kan mycket väl behövas mer än 60 poäng för SM-guld i år. För Djurgårdens del skulle det innebära att det troligen behövs ett facit med 16 segrar & 1 kryss & 3 förluster som ger ett säsongsfacit på 63 poäng. Den stora frågan lyder såklart: hur troligt är det att Djurgården kan vinna 15–17 matcher, kryssa 1 (eller 2–3?) och förlora maximalt 2–4 matcher?

Men trots 63 poäng kan ett lag missa ett SM-guld. Därför – kan – 66 poäng som säsongsfacit komma att behövas. För Djurgårdens del behövs 52 poäng för de sista 20 omgångarna (2,60 poäng/match) vilket innebär 17 segrar, 1 kryss och 2 förluster.

***

Förhoppningsvis ger denna genomgång lite mer kött på benen för den som spekulerar kring hur realistisk chans Djurgården har att försvara SM-guldet.

Eftersom Djurgården ligger högre upp än både lokalkonkurrenterna AIK och Hammarby i tabellen just nu innebär det att chanserna för dessa bägge lag troligen är ännu mindre att bli svensk mästare i år.

Publicerad 2020-07-24 kl 16:26
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto