Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Efter omgång 12 av Allsvenskan 2020 – guldchanstabellen

Statistikbloggen

De senaste omgångarna har den suveräna serieledaren IFK Norrköping fått en form av pyspunka. Medan Norrköping har endast 1 seger på fyra senaste matcherna har jagande Malmö FF full pott på samma tid och gått upp jämsides poängmässigt med Norrköping. Dags för en ny koll på guldchanstabellen – och en en koll på hur ledarduon står sig mot senaste årens serieledare efter lika många omgångar.

Först ut i vanlig ordning – guldchanstabellen:

20200805-allsvenskan-guldchanstabellen

Vi ser här ovan att 14 lag är avhängda, men det finns en brasklapp: om Elfsborg och Djurgården vinner sina matcher i nästa omgång (mot AIK och Varberg) är lagen med i matchen igen. Återstår att se om det är 14, 13 eller 12 avhängda lag efter att nästa omgång är färdigspelad.

Noterbart är också att jumbolaget Kalmar FF är nästan helt borta från guldet ifall vi låtsas att laget på ett osannolikt sätt skulle vinna samtliga resterande matcher. Laget kan i dagsläget nå 63 poäng som absolut bäst vilket ska jämföras med de 59 poäng eller mer som har behövts för SM-guld i 16-lagsallsvenskan.

Annons

I praktiken är det ledarduon IFK Norrköping och Malmö FF som det står mellan. Elfsborg och Djurgården har nästan för små chanser att vinna guld. Häcken och sämre placerade lag är mer eller mindre helt borta från guldet. Allt baserat på statistiska grunder.

***

Nu över till ledarlagen efter 12 omgångar varje år för 16-lagsallsvenskan:

20200805-allsvenskan-2008-2019-12-30-omg

Det vi kan konstatera från tabellen ovan är att det är första gången vi har två lag som delar ledningen efter 12 omgångar. Dessutom tangerad lägsta poängskörd med Helsingborg år 2011 – där det slutade med SM-guld. Det mesta talar för att åtminstone ena laget från ledarduon har en mycket stor chans att sluta tvåa eller vinna SM-guld. Ledarduon har för övrigt fyra poängs marginal till det närmast jagande laget Elfsborg.

***

Så här ser den kommande 13:e omgången ut…

Annons

Ikväll onsdag 5:e augusti
Malmö FF – Helsingborg
Varberg – Djurgården
Hammarby – Falkenberg

Imorgon torsdag 6:e augusti
Häcken – IFK Norrköping
AIK – Elfsborg
Mjällby – Sirius
IFK Göteborg – Östersund
Kalmar FF – Örebro

***

Senaste 4 omgångarnas facit för ledarduons lag från omgång 9 till och med 12…

Norrköping: 0, 3, 1, 1 = 5 poäng
Malmö FF: 3, 3, 3, 3 = 12 poäng

Detta är anledningen till att MFF har kommit ikapp. Lagen har lika många plusmål (+13), men Norrköping har fler gjorda och har därmed serieledning. Norrköping är med andra ord lite målgladare men Malmö FF är det defensivt snäppet bättre.

Den stora frågan nu är – vilket av dessa två lag kommer vinna SM-guld?

Publicerad 2020-08-05 15:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto