Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Efter omgång 15 av Allsvenskan 2020 – guldchanstabellen

Statistikbloggen

Efter Malmö FF:s åttonde raka seger och IFK Norrköpings tredje raka förlust är den stora frågan hur det är med guldchanserna för de bägge lagen som varit serieledare från och med omgång 2. Åter dags för en ny titt på guldchanstabellen!

Så här ser tabelläget ut just nu:

20200815-allsvenskan-guldchanstabellen

Vid sidan av den absoluta toppen i tabellen har vi bottenlagen. Vi ser nu att fyra lag inte lägre har möjlighet att nå 59 poäng eller mer för säsongen – vid full pott för de 15 återstående matcherna – vilket gör att den teoretiska chansen till guld på statistiska grunder är helt borta.

Inom 1–3 omgångar framöver har troligen även IFK Göteborg och Östersund är borta från den teoretiska chansen att vinna SM-guld. Dessa två lag kan bara nå 60 poäng i händelse av full pott resten av säsongen.

***

Hur står sig Malmö FF:s serieledning (4 poängs marginal till tvåan) efter 15 omgångar i år jämfört med tidigare säsonger? Tabellen nedan visar detta:

Annons

20200815-allsvenskan-2008-2019-15-30-omg

Vi ser i tabellen ovan att alla tidigare serieledare efter 15 omgångar, som haft 4 poängs serieledning eller mer, har blivit antingen tvåa eller vunnit SM-guld. Statistiken talar för att Malmö FF högst troligen kommer att hamna på plats 1 eller 2 denna säsong.

IFK Norrköping som var serieledare omgångarna 2–12? Statistiken talar för en placering högt upp i tabellen: 1–3 eller 1–4.

Säsongen 2009 är ett exempel på hur en serieledare efter 8 omgångar avslutar säsongen som nummer 8 i tabellen. Det innebär att det alltid finns en liten risk att en serieledare cirka en tredjedel in på säsongen (som IFK Norrköping i år) – kan – tappa en hel del placeringar resten av säsongen.

Elfsborg är ingen solklar guldkandidat på statiska grunder, men har ändå en viss chans tack vare seger i första matchen och är inte en nykomling. Det som talar emot Elfsborg är förra årets lite för dåliga tabellplacering, men vi har sett ett liknande exempel för några år sedan: IFK Norrköpings dåliga säsong året 2014 för att senare vinna SM-guld 2015. Ska Elfsborg “göra en Norrköping” i år? Finns alltid en liten chans.

Annons

***

Nästa omgång – omgång 16 – spelas så här:

Lördag 15:e augusti (idag)
Örebro – Djurgården

Söndag 16:e augusti
Mjällby – Malmö FF
Hammarby – Elfsborg
Falkenberg – AIK

Måndag 17:e augusti
IFK Göteborg – IFK Norrköping
Häcken – Varberg
Helsingborg – Sirius
Östersund – Kalmar FF

Publicerad 2020-08-15 15:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto