Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför Sverige–Kroatien 20:45 - inbördes möten & tabellrader

Statistikbloggen

Ikväll spelas den näst sista omgången i Sveriges Nations League-grupp. Sverige möter Kroatien på hemmaplan och denna match match är sannolikt direkt avgörande ifall Sverige får behålla sin plats i den högsta divisionen. De inbördes mötena med Kroatien ger en fingervisning om hur chanserna bör vara för Sverige att vinna.

Eftersom Nations League är en Uefa-turnering är det inbördes möten som går före total målskillnad om två lag hamnar på samma poäng. Inför Sveriges möte ikväll med Kroatien ser tabellen ut så här:

1 Portugal 4m 3 1 0 9–1 (+8), 10p
2 Frankrike 4m 3 1 0 7–3 (+4), 10p
3 Kroatien 4m 1 0 3 6–11 (–5), 3p
4 Sverige 4m 0 0 4 1–8 (–7), 0p

Kroatiens hittills enda seger i detta gruppspel var mot Sverige med 2–1 den 11:e oktober. Det är detta som innebär att kvällens möte med Kroatien sannolikt kommer att bli direkt avgörande. För Sveriges del gäller det att i sämsta fall vinna med 2–1 eller i bästa fall vinna med 2 måls marginal för att det fortfarande skall finnas en chans inför den sista omgången att vara kvar i den högsta divisionen.

Annons

En förlust innebär att Kroatiens 6 poäng inför sista omgången är ointagligt. Ett kryss innebär att Kroatien hamnar på 4 poäng men även om Sverige bortaslår Frankrike i sista omgången räcker det inte eftersom det är inbördes möten som kommer att skilja Kroatien och Sverige åt. Därmed är det endast en seger där resultaten 2–1 samt alla segrar med 2 måls marginal eller mer som behövs för att Sverige inte skall trilla ner från den högsta divisionen redan inför sista omgången.

Sista omgången (tisdag den 17:e november) ser ut så här:

Frankrike – Sverige
Kroatien – Portugal

***

För att skapa sig en uppfattning om möjligheten för Sverige att besegra Kroatien kommer här en genomkörare av samtliga inbördes möten samt tabellraderna:

Här syns det tydligt hur tufft Sverige har haft det mot Kroatien. Men hur ser det ut när tabellen ovan filtreras? Eftersom kvällens möte innebär hemmamatch för Sveriges del kommer alla hemmamöten samlade:

Annons

Ännu ingen hemmaseger mot Kroatien som Kroatien efter Jugoslaviens upplösning. Eftersom kvällens möte dessutom är av tävlingskaraktär kommer här en summering av alla tävlingsmatcher:

Tre raka förluster mot Kroatien som Kroatien och fem raka förluster när Jugoslavien räknas in. Senaste segern kom i VM 1974 i Tyskland. Kan denna långa svit med förluster brytas ikväll?

De olika tabellraderna ser ut så här:

På det stora hela är det Sverige som är en “underdog”.

***

Matchen ikväll startar klockan 20:45 om allt går enligt plan. TV4 och C More Fotboll är sändande TV-kanaler. Försnacket på TV4 startar 20:00.

Publicerad 2020-11-14 11:33

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto