Messi inne i ny lång målsvit i La Liga

Statistikbloggen

Idag gjorde Messi mål för sjätte spelade ligamatchen i rad tack vare straffmålet hemma mot Cadiz. Därmed nio gjorda mål senaste sex spelade matcherna i La Liga och minst ett gjort mål i varje. Dags för ny koll på Messis facit men även hur Barcelona har presterat denna säsong.

För att hitta en längre målsvit för Messis del får vi spana in säsongen 2018–19 där argentinaren gjorde 12 mål på 8 spelade matcher i rad den 8:e december 2018 till och med 2:a februari 2019. I denna svit ordnade Messis Barcelona sju raka segrar och därefter ett kryss.

Messi har hittills denna säsong spelat 21 matcher (19 starter & 2 inhopp) efter 23 omgångar. Totalt har det blivit 16 mål (13 spelmål & 3 straffmål) och 3 assist. Målsnittet är cirka 111–112 minuter speltid per mål (1787 minuter / 16 mål) alternativt räknat 0,842 mål/match.

Notera att den totala speltiden inte är exakt. Anledningen är att stopptid inte är medräknad och att tidpunkterna för byten (1 ut & 2 in) är avrundade uppåt i minutangivelser. Men eftersom det är likabehandling med denna statistik för alla spelare blir det jämförbart.

***

Barcelona har för övrigt fått ordning på prestationerna denna säsong. I La Liga inledde man med 4 förluster (och 2 kryss) i de 10 första spelade matcherna och målskillnaden 20–11. Därefter kom vändningen – en 13 matcher lång förlustfri svit (startade med Levante hemma den 13:e december 2020) med 10 segrar och 3 kryss och målskillnaden 30–11.

Messis facit i Barcelonas två “faser” (10 första och 13 senaste matcherna) denna säsong:

Matcherna 1–10: 10 spelade matcher, 4 mål (varav 2 på straff), 0 assist & 3 gula kort. Barca förlorade 4 av 10 matcher. 1,40 poäng/match för laget.
Matcherna 11–23: 11 spelade matcher, 12 mål (varav 1 på straff), 3 assist & 0 gula kort. Barca obesegrat i dessa 13 matcher. 2,54 poäng/match för laget.

Barcas lyft för poängsnittet är 81 procent mellan de 10 första och 13 senaste spelade matcherna i La Liga.

***

Noterbart är dessutom en ny milstolpe för Messi i Barcelona-tröjan. Inför dagens match hade Messi & Xavi delad ledning för flest spelade ligamatcher i Barca – 505 stycken var. Nu är Messi ensam ledare med sina 506.

Messi har efter dagens match gjort totalt 460 mål på 506 matcher i La Liga.