Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Drygt 1 månad till Allsvenskan 2021 – vilka bör ha guldchans?

Statistikbloggen

Lördag den 10:e april startar Allsvenskan 2021 då regerande mästarlaget Malmö FF tar emot Hammarby. Det är drygt en månad kvar till denna premiärmatch. Frågan är vilka lag som kan anses ha en rimlig guldchans. Det finns flera olika sätt att utse kandidater – en av metoderna är att granska varje mästarlags fjolårsplacering.

Så här har alla blivande mästarlag presterat i allsvenskan säsongen innan sedan nuvarande upplägg infördes där det bäst placerade laget utses som svensk mästare:

I 14-lagsallsvenskan hade mästarlagen aldrig en sämre fjolårsplacering än 8, och i nuvarande 16-lagsallsvenskan har mästarlagen aldrig haft en sämre fjolårsplacering än 7 med ett undantag: IFK Norrköping blev 12:e bästa lag 2014 och vann SM-guld året därpå.

Det enda undantaget är alltså ett lag som har en av större ekonomiska kostymerna i Allsvenskan.

De 7 bästa lagen i Allsvenskan 2020 var dessa:

1 Malmö FF
2 Elfsborg
3 Häcken
4 Djurgården
5 Mjällby
6 Norrköping
7 Örebro

Annons

Lag med större ekonomiska kostymer utanför topp 7:

8 Hammarby
9 AIK
12 IFK Göteborg

Nykomlingar, som i modern historia inte vunnit SM-guld, är: “Degen” (Degerfors) och Halmstad.

***

Denna genomgång kan funka som en bra grund för alla som gillar att spekulera för sig själv vilket lag som kommer att vinna Allsvenskan 2021. Ytterligare av intresse för den som vill spekulera är att det svenska vinterfönstret stänger den 31:a mars. Den 1:a april kan trupperna anses vara spikade, men det kan bli en och annan spelarflytt till ligor som stänger senare än den svenska: Norge (7:e april) och MLS (1:a juni) för att nämna några.

Publicerad 2021-03-05 13:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto