Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Efter omgång 1 av Allsvenskan 2021: guldchanstabellen

Statistikbloggen

Nu har Allsvenskan 2021 äntligen startat och den första omgången är spelad. Den stora frågan redan nu är vilka lag som får anses ha största guldchansen med 29 återstående omgångar baserat på diverse parametrar. Därför är Guldchanstabellen av intresse!

Så här ser läget ut just nu – och det är fortfarande väldigt svårt att dra slutsatser, men en viss känsla finns:

***

Vi vet att sedan 1993 – som var första säsongen efter att slutspelet skrotades –har alla mästarlag aldrig förlorat i sin premiärmatch. Detta ger oss en första gallring.

Nästa gallring är denna statistik:

Detta visar att med mycket stor sannolikhet kommer vara så att något av Topp 7-lagen från Allsvenskan 2020 kommer att vinna SM-guld 2021.

År 2014 blev IFK Norrköping 12:a i Allsvenskan för att sedan vinna Allsvenskan 2015. Det får klassas som “joker”-möjligheten. Med andra ord att någon av storklubbarna på plats 8 eller sämre föregående säsong. För Allsvenskan 2021 innebär det att storklubbar på plats 8–14 inte kan räknas bort.

Annons

AIK och IFK Göteborg kan inte räknas bort från guldchansen 2021. Däremot ser det ut som att Hammarby har förlorat sin guldchans redan här och nu. Men Hammarby – kan – naturligtvis ändå göra en fin säsong med en topplacering och europacupplats. Däremot bör Hammarby inte vinna SM-guld 2021 på rent statistiska grunder.

***

En tredje gallring är att regerande mästare inte brukar kunna försvara sitt guld. Men vi vet att IFK Göteborg, Djurgården och Malmö FF har lyckats med detta. Eftersom mästarlaget 2020 blev Malmö FF kan därmed detta lag inte räknas bort från guldchansen 2021.

***

Nästa omgång av Allsvenskan 2021 spelas den 17:e till 19:e april. Då har vi bland annat matchen Häcken – Malmö FF.

Publicerad 2021-04-12 23:55

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto