Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ny koll på ledarna i bästa ligorna: tunga mästarsviter kan brytas

3v

Inte nog med att Juventus, med 9 raka ligaguld i ryggen, löper stor risk att – inte – kunna förlänga denna svit till 10 raka guld. Duon Benfica och Porto i Portugal som turats om att vinna ligaguld senaste 18 säsongerna riskerar att bli slaget av Sporting. Därmed läge för en ny sammanställning!

ANNONS

Så här har ligagulden fördelats i de sju bäst rankade ligorna efter fotbolls-EM 2004:

Från och med säsongen 2002–03 har Benfica och Porto turats om att vinna den portugisiska ligan 18 säsonger i rad (Porto 11 gånger & Benfica 7 gånger). Turordningen har inte varit perfekt men det har alltid handlat om dessa två tungviktare.

Sporting kan alltså bryta den 18 säsonger långa sviten som innehas av duon Benfica och Porto. Innan denna långa svit inleddes var det Sporting som vann ligan säsongen 2001–02.

Benfica är mesta mästare i Portugal med de 37 ligagulden. Tvåa är Porto med 29 och trea är Sporting med 18. Denna trio står för 84 av de 86 vunna ligatitlarna vilket motsvarar 97,7 procent av gulden.

Det återstår 6–7 omgångar i Portugal och Sporting har en 7-poängsledning till tvåan Porto som dock har en match mer att spela. Om Porto vinner sin match senare idag kommer Sportings ledning krympa till fyra poäng. Så här ser tabelltoppen ut:

ANNONS

1 Sporting 28m, 70p (18p kvar att spela om, kan nå 88p)
2 Porto 27m, 63p (21p kvar, kan nå 84p)
3 Braga 28m, 58p (18p kvar, kan nå 76p)
4 Benfica 27m, 57p (21p kvar, kan nå 78p)

Vi ser här att fyran Benfica – kan – gå om Sporting, men då måste Benfica även gå om Porto och Braga. Sporting har ett bra slagläge. Återstår att se när något av lagen i tabelltoppen har säkrat guldet och i så fall: vilket lag?

***

Betydligt tuffare ser det ut för Juventus att förlänga sin svit. Laget är 11 poäng bakom ledande Inter och samtliga lag i Serie A-toppen har spelat 32 matcher vilket innebär att även om Juventus vinner alla sina resterande 6 matcher och plockar 18 poäng så är det långt ifrån säkert att det räcker till guld.

Juventus kan som bäst nå 83 poäng denna säsong (65 poäng säkrade och 18 möjliga poäng i det återstående spelprogrammet) medan ledande Inter redan nu har 76. Inter behöver ta 8 poäng för att hänga av Juventus, vilket i klarspråk innebär att tre segrar krävs.

ANNONS

Milan med Zlatan Ibrahimovic då? Tabelltvåan Milan kan som bäst nå 84 poäng denna säsong. Skulle Inter vinna tre matcher går Zlatans före detta klubb upp på 85 poäng och guldet är säkrat. I Serie A skiljer man på lag med samma poäng genom inbördes möten. Inter har en seger och ett kryss mot fyran Atalanta denna säsong. Så här ser tabelltoppen ut i Italien:

1 Inter 32m, 76p (18p kvar att spela om, kan nå 94p)
2 Milan 32m, 66p (18p kvar, kan nå 84p)
3 Juventus 32m, 65p (18p kvar, kan nå 83p)
4 Atalanta 31m, 64p (21p kvar, kan nå 85p)
5 Napoli 31m, 60p (21p kvar, kan nå 81p)
6 Lazio 30m, 58p (24p kvar, kan nå 82p)

För Lazio är läget speciellt. Den 2:a mars var det Lazio–Torino på spelprogrammet i Serie A. Torino stoppades av lokala myndigheter från att resa till Rom då för många Torino-spelare hade testats positivt för Covid-19. Matchen har därför inte spelats och det återstår att se hur denna match kommer att hanteras.

ANNONS

I absolut bästa fall för Lazio kan laget nå 82 poäng denna säsong. Det ska bara inte kunna räcka till ett ligaguld. Däremot kan laget ordna en bra europacupplats.

Åter till regerande mästarlaget Juventus. Det behöver i praktiken ske ett mirakel i slutspurten av den pågående säsongen för att ligaguldet skall försvaras.

Publicerad 2021-04-22 kl 08:22

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto