Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Efter omgång 11 av Allsvenskan 2021: guldchanstabellen

9v

Bägge topp 2-lagen (Djurgården och Malmö FF) vann i den 11:e omgången av årets Allsvenskan. För Djurgårdens del var detta den 11:e matchen för säsongen och ett nytt poängrekord noterades samtidigt som Malmö FF spelade sin 12:e match och har hittills i år fler poäng än efter lika många spelade matcher förra året då det blev guld. Än så länge för tidigt att kora ett blivande mästarlag men här kommer det senaste underlaget så att var och en kan göra sin egen bedömning för respektive lags guldchanser!

Den allsvenska guldchanstabellen ser ut så här efter 11 omgångar och inkluderar den tidigarelagda matchen MFF–Elfsborg som slutade 2–1:

ANNONS

Relativt snart kommer något av bottenlagen att förlora sin teoretiska guldchans. I praktiken är åtminstone de tre bottenlagen helt borta från SM-guldet 2021. Hur många som i praktiken är borta går det naturligtvis att “bolla om” men de 3–4 sämst placerade lagen är borta från guldet för den här säsongen. Dessa lag får istället inrikta sig på att försöka säkra det allsvenska kontraktet för 2022.

Så som det ser ut just nu är det de fyra bäst placerade lagen i tabellen som har lika många eller fler poäng än vad ett allsvenskt mästarlag säsongerna 2008–2020 har haft efter 11 spelade matcher. Med andra ord är guldstridens klunga AIK, Djurgården, Elfsborg och Malmö FF där Djurgården och Malmö FF ligger i täten.

Elfsborg förlorade sin premiärmatch och bör därmed inte vinna SM-guld i år. Därmed ser SM-guldet 2021 att hamna i antingen Malmö eller i Stockholm (AIK/Djurgården). Kring omgång 15 bör ett blivande mästarlag, med hög sannolikhet, kunna utses.

ANNONS

***

Så här har det sett ut för alla serieledare efter 11 spelade matcher säsongerna 2008–2020 samt säsongsfacit för respektive serieledare för att ser hur ofta en serieledare så här långt in på säsongen vinner SM-guld:

6 stycken SM-guld har det blivit samt 7 missade SM-guld. Det ger en mer eller mindre 50/50-sannolikhet för ledande Djurgården som med stor sannolikhet kommer att bli ett topp 2-lag för denna säsong men det kan bli en aningen sämre placering. Vi såg hur det gick för Norrköping förra året efter en så fin inledning och trillade ner till en sjätteplats (!).

***

Så här många poäng har Djurgården skrapat ihop efter 11 omgångar i Allsvenskan under 2000-talet:

Här ser vi hur det nya poängrekordet står sig. En poäng mer efter 11 omgångar än under guldåret 2005 som coachades av Kjell Jonevret. Denna inledning innebär inte per automatik att det blir ett SM-guld men vibbarna finns där.

ANNONS

Nu över till Malmö FF (med en match mer spelad), som undertecknad inte har identisk grafik för (pågående arbete som förhoppningsvis blir klart inom kort), men däremot poängutvecklingen i år jämfört med förra året då det blev guld, match-för-match:

Här ser vi hur årets Malmö FF efter varje spelad match i år ligger bättre till än förra årets upplaga av laget från och med den andra omgången. Dock så bör det flikas in att när Malmö vann guld 2014 hade laget 29 poäng efter 12 spelade matcher. Årets MFF ligger därmed 3 poäng bakom 2014-upplagan efter 12 spelade matcher.

***

Både Djurgården och Malmö FF har åtminstone hittills i år “guldstyrka”. Undertecknad kan ännu inte ge något av lagen smeknamnet “det blivande mästarlaget”. Vi vet att ett regerande mästarlag sällan lyckas försvara sitt guld men Malmö FF har gjort det två gånger tidigare i modern tid: gulden 2013 & 14 samt 2016 & 17. Det – kan – upprepas denna säsong, men vad tror ni läsare om detta?

ANNONS

***

Nästa omgång – den 12:e – av Allsvenskan 2021 spelas nu på lördag–måndag den 24–26:e juli.

Malmö möter Mjällby på bortaplan under lördagen medan Djurgården dagen därpå möter Kalmar FF på bortaplan där Djurgården under de senaste 8 åren (2013–2020) har en förkrossande statistik: 7 segrar & 1 förlust med hela 17–3 (!) i målskillnad – snacka om imponerande bortastatistik! Den enda förlusten var en 1–2-förlust den 1:a augusti 2016.

Jumbolaget Örebro tar emot AIK på måndagen och det blir en spännande match med tanke på att AIK behöver vinna för att fortsätta ha med guldstriden att göra och Örebro kämpar för att stanna kvar i Allsvenskan.

Publicerad 2021-07-23 kl 19:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto