Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Efter omgång 12 av Allsvenskan 2021: guldchanstabellen

8v

Nu efter den 12:e omgången av Allsvenskan 2021 står det klart att Djurgården i den absoluta toppstriden har förlängt sin svit till sju raka utan förlust. Dessutom har Djurgården åter igen noterat ett nytt klubbrekord – aldrig tidigare har laget plockat så mycket som 27 poäng under de 12 inledande matcherna i Allsvenskan, åtminstone på 2000-talet. Malmö FF är dock 1 poäng bakom och det är ännu för tidigt att utse ett blivande mästarlag. Men här kommer guldchanstabellen med mera så var och en kan bilda sin egen uppfattning.

Först ut – senaste guldchanstabellen – där Malmö FF och Elfsborg fortfarande har en match mer spelad. Dessa två lag möttes i en tidigarelagd match (tillhörande omgång 13) mellan omgång 7 och 8.

ANNONS

Fortfarande är det Djurgården och Malmö FF som är de två starkaste guldkandidaterna. Egentligen är det Djurgården som är serieledaren för 12 matcher – med 1 poängs ledning. I nästa omgång, den 13:e, blir det äntligen lika många spelade matcher för alla lag. Återstår då att se om Djurgården kommer stå på 27, 28 eller 30 poäng. Djurgården måste vinna nästa match (mot Häcken hemma) för att behålla sin serieledning.

Stora frågan är hur stora guldchanser de närmast jagande lagen Elfsborg, AIK och Hammarby egentligen har.

***

Så här “har det gått sen” för alla serieledande lag efter den 12:e omgången sedan 2008 för att se hur ofta det resulterar i SM-guld:

Här ser vi att det resulterat i SM-guld 6–7 gånger de senaste 13 säsongerna, beroende på hur den delade serieledningen 2020 räknas. Mellan tummen och pekfingret är det 50/50 att serieledaren vid 12:e omgången vinner Allsvenskan. Dessutom är det flertalet andraplatser och en delad tredjeplats. De två bottennappen är plats 5 och 6 åren 2013 och 2020.

ANNONS

***

Serieledande Djurgårdens poängskörd efter de 12 första matcherna i Allsvenskan på 2000-talet och slutplaceringar för respektive säsong som visar hur nya rekordet står sig:

I nästa omgång möter Djurgården Häcken den 1:a augusti och kommer att ha 27, 28 eller 30 poäng efter 13 omgångar. Denna poängskörd skall jämföras med lagets eget just nu gällande 13-omgångsrekord 27 poäng för de bägge guldåren 2005 och 2019.

***

Men, det är – fortfarande – för tidigt att peka ut ett blivande mästarlag efter 13:e omgången. Vi behöver troligen vänta in omgång 15 eller 16.

Publicerad 2021-07-27 kl 23:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto