Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Efter omgång 13 av Allsvenskan 2021: guldchanstabellen

Statistikbloggen

Den 13:e omgången av Allsvenskan 2021 är äntligen spelad och därmed slipper vi stå ut med att Malmö FF och Elfsborgs tidigarelagda match inneburit att dessa två lag hela tiden har haft en match mer spelad som det varit de senaste omgångarna. Serieledande Djurgården lyckades vinna sin 13:e match och dags för en ny koll på guldchanstabellen!

Så här ser guldchanstabellen ut efter 13 av 30 omgångar:

Som det ser ut just nu är det de två topplagen som guldet står mellan med AIK som den starkaste “jokern” att utmana toppduon.

***

Hur stor är serieledande Djurgårdens chans att vinna SM-guld i år? Så här har det gått för alla serieledare efter 13 omgångar 2008–2020:

Av de 13 serieledarna efter 13 omgångar 2008–2020 har vi sett 7–8 guld vinnas, vilket ger 54–62 procents chans för Djurgården. Det åttonde guldet (som ökar chansen till 62 procent) är den delade serieledaren AIK som var etta tack vare snäppet bättre målskillnad.

Vi ser också att ifall Djurgården missar guldet i år skall det mycket till för laget att bli sämre än tvåa.

Annons

***

Åter igen har Djurgården noterat nytt klubbrekord efter 13 omgångar: 30 poäng! Dock bör det flikas in att det är inte något rekord för 16-lagsallsvenskan vilket Helsingborg och Göteborg har (från 2010 och 2015) men trots dessa rekordnoteringar blev det inget SM-guld efter den 30:e och sista omgången.

Så här många poäng har nuvarande serieledaren Djurgården plockat efter lika många omgångar alla tidigare säsonger på 2000-talet i Allsvenskan:

Inför denna säsong innebar Djurgårdens tre bästa poängskördar efter 13 omgångar (2003, 2005 & 2019) ett SM-guld. Denna säsong har Djurgården en ännu bättre poängskörd (se diagrammet).

Det bör understrykas att statistiken i denna nya genomkörare inte på något vis garanterar ett SM-guld 2021 för Djurgården, men det blårandiga Stockholmslaget är minst sagt en blytung guldkandidat nu. Laget är dock bara en enda poäng före närmast jagande lag – regerande mästaren – Malmö FF som varit bäst i modern tid att försvara ett SM-guld.

Annons

Fortsättningen av Allsvenskan 2021 kan bli otroligt spännande beträffande Djurgården VS Malmö FF i tabelltoppen.

***

I nästa omgång (14 av 30) möts Djurgården och AIK (nu på söndag den 8:e augusti). Det är en “måstematch” för AIK:s del medan Djurgården “har råd” att kryssa och förlora och fortfarande ha kvar en realistisk guldchans. Tvåan Malmö FF möter Halmstad på bortaplan dagen innan Stockholmsderbyt.

Publicerad 2021-08-03 23:59

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto