Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Allsvenskan 2008–2020 - guldchansen per omgång för ledarlagen (grafiskt)

Statistikbloggen

Förmodligen har detta inträffat för oss alla: att vi kollar på den allsvenska tabellen och ibland är laget i hjärtat serieledare efter ett visst antal omgångar har spelats och man tänker tanken “blir det SM-guld i år för mitt lag?”. Vi har statistikunderlag för 13 säsonger av 16-lagsallsvenskan vilket ger en god grund för att sätta en sannolikhetssiffra för ett ledarlag för samtliga omgångar. Nu har detta sammanställts av undertecknad och det är dags att visa grafiken!

Så här ser sannolikheten ut, baserat på Allsvenskan 2008–2020, för att ett ledarlag, i vilken omgång som helst, skall bli svensk mästare:

(De vertikala strecken delar upp Allsvenskan i första & andra halvan samt i de tre tredjedelarna av serien: omgångarna 1–10, 11–20 & 21–30.)

Just nu, efter 15 spelade omgångar av Allsvenskan 2021, är det Djurgården som är serieledare (“Halvtidsmästare”) och detta “på poäng” vilket ger en ensam serieledning. Då kollar vi på den blåa serien som indikerar en sannolikhet på drygt 50 procent för Djurgården att vinna SM-guld i år.

Vi ser dessutom att efter den 19:e omgången är det 75–80 procents sannolikhet att ett ensamt ledarlag kommer att vinna SM-guld. Därefter ser vi hur tydligt det i princip är att något av lagen som är i antingen ensam eller delad ledning (inklusive sämre målskillnad men samma poängskörd) kommer att vinna SM-guld.

Annons

***

Det går naturligtvis att dyka ännu djupare i statistiken och ta hänsyn till fler parametrar som bland annat hur stor marginal det är i antal poäng till det närmast jagande laget. Ju mer djupdykning desto mer komplicerat och tidskrävande blir det att sammanställa statistiken.

Publicerad 2021-08-16 18:39

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto