Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Efter omgång 16 av Allsvenskan 2021: guldchanstabellen

Statistikbloggen

Nu är den 16:e omgången av Allsvenskan 2021 färdigspelad och nu är det tätt i det absoluta toppen: tre lag inom en enda poäng! Men fortfarande Djurgården som är serieledare. Det mesta tyder på att det är något av dessa tre lag som vinner SM-guld i år men ännu oklart vilket lag som bör klassas som det blivande mästarlaget. Dags för en ny titt på guldchanstabellen!

Så här ser guldchanstabellen ut nu:

I princip är det bara de fyra topplagen som har den realistiska guldchansen kvar. Men fyran Elfsborg faller bort på grund av förlusten i den första matchen för säsongen. Statistiken har visat att alla mästarlag från och med 1993 (första säsongen efter att Mästerskapsserien skrotades) har vunnit sin första spelade allsvenska match för säsongen.

Därmed är det de tre topplagen kvar som guldet står mellan. Vi har sett tidigare hur Malmö FF har lyckats kombinera både europacup-gruppspel och Allsvenskan på ett ytterst bra sätt. Malmö FF är dessutom det enda allsvenska laget som har försvarat ett SM-guld på senare år. Backar man tiden ännu mer har vi Djurgårdens SM-guld 2002 och 2003.

Annons

Det ser väldigt svårt ut att – i nuläget – avgöra med statistik vilket av de tre topplagen som tar hem guldet 2021.

***

Nästa statistik är hur det gått för alla serieledande lag (åren 2008–2020) efter 16 omgångar:

Vid 6 poängs serieledning eller bättre (MFF 2014 & 2017) har det alltid blivit ett SM-guld i slutändan. Vi kan även se att serieledarna efter 16 omgångar i princip alltid är ett Topp 3-lag efter den 30:e och sista omgången. Ett undantag: Helsingborg 2013 sjabblade bort sin fina inledning på säsongen för att tappa sin ledning efter 16 omgångar – rejält – till en femteplats vid avslutad säsong.

***

Så här har det gått för serieledande Djurgården i Allsvenskan 2001–2021 sett till poängskörd samt allsvenska slutplaceringar 2001–2020:

Här ser vi att de 34 poängen efter 16 avverkade matcher för Djurgården i år inte är ett nytt rekord. Däremot ett tangerat poängrekord. Lika bra som 2003-gänget med Kim Källström, Andreas Isaksson med flera.

Annons

***

Nästa omgång av Allsvenskan, den 17:e, spelas lördag–söndag 28–29:e augusti. Därefter blir det en paus för Allsvenskan för landskampsfotboll då bland annat Sverige kommer att spela VM-kvalmatcher:

2:a september – hemma mot Spanien
8:e september – borta mot Grekland

Publicerad 2021-08-23 23:53

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto