Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför avgörande CL-kvalet Ludogorets–MFF ikväll: lagens CL-historik

Statistikbloggen

Ikväll med avsparkstid 21:00 startar Ludogorets–Malmö FF som är returmatchen i Bulgarien efter förra veckans 2–0-seger i Malmö för MFF:s del. Hur ser lagens respektive CL-facit ut genom åren? Vilket lag väger tyngst?

Så här har det gått för respektive lag i Champions League sedan cupen döptes om till just Champions League – först ut, Ludogorets från Bulgarien:

Klubben grundades 1945 efter sammanslagning av flera lokala klubbar. Därefter har klubben spelat i antingen andra- eller tredjedivisionen. Klubben debuterade i högstadivisionen 2011–12 och vann ligaguldet direkt. Därefter har klubben minst sagt prenumererat på ligagulden. Totalt 10 raka ligaguld på 10 säsonger i högstadivisionen. Inte många klubbar som kan mäta sig med den statistiken.

De 10 raka ligagulden innebär att laget just nu är inne i sitt tionde raka CL-kval, som tabellen/grafiken ovan visar. Inför denna säsong är det 9 kval varav två av dessa har inneburit en plats i det så hett eftertraktade gruppspelet.

Annons

***

Nu över till det regerande svenska mästarlaget Malmö FF och deras CL-facit:

Här är det 6 stycken CL-kval inför denna europacup-säsong. Även för MFF:s del har det blivit två besök i finrummet: CL-gruppspelet. Malmö FF har lyckats med dessa två gruppspel på “endast” 6 kval medan Ludogorets har spelat hela 9 kval. Malmö FF har därmed haft det bättre flytet i kvalspelet.

Under de 10 säsonger som Ludogorets vunnit 10 raka ligaguld har Malmö FF vunnit 5 SM-guld (och ett sjätte precis innan Ludogorets fina svit startade). Som sämst har MFF blivit femma i Allsvenskan på senare år.

***

Denna jämförelse mellan MFF och Ludogorets tar inte hänsyn till Europa League mer än att Ludogorets kom trea i CL-gruppspelet hösten 2016 vilket innebar EL-slutspel tidigt 2017.

Men rent spontant ser det ut som att bägge lagen har likvärdig tyngd i Champions League på senare år.

Annons

***

Kvalmötet kommer att sändas av C More:s streamtjänst. Försnacket börjar 20:00 och matchen drar igång 21:00.


Uppdaterat: inlägget uppdaterat med anledning av att bortamålsregeln för europacuperna ändrats och började gälla redan i kvalspelet för den nyss inledda säsongen 2021–22. Nya regeln innebär att bortamålsräkningen tas bort helt och hållet.

Publicerad 2021-08-24 02:22

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto