Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Efter omgång 29 av Allsvenskan 2021: guldchanstabellen

Statistikbloggen

Malmö FF & AIK tog chansen i den näst sista omgången medan Djurgården & Elfsborg sågades av. Malmö FF har nu en 2-poängsledning med 10 plusmål med endast 3 poäng kvar att spela om. Hur det än går i den sista omgången upprepar sig historiken: ett guldlag tar poäng i säsongspremiären. Troligen upprepar sig även minst 59 poäng för ett SM-guld. Dags nu för årets sista guldchanstabellen för Allsvenskan 2021!

Så här ser läget ut inför den sista omgången som spelas den 4:e december:

Nu återstår endast två lag med chansen kvar där Malmö FF minst sagt har allt i sina egna händer tack vare en 2-poängsledning samt 10 fler plusmål än det enda laget med teoretisk chans kvar att bli mästare: AIK.

Åter igen har statistiken haft många rätt denna säsong. Först och främst gäller det att ett blivande mästarlag tar poäng i den första matchen för säsongen. Därför som Elfsborg (förlorade premiärmatchen) aldrig kunde pekas ut som ett blivande mästarlag under sommaren/hösten.

Troligen kommer Malmö FF att runda av säsongen med 59 (vid kryss mot Halmstad) eller 61 poäng (vid seger mot Halmstad) vilket gör att 59-poängsnivån åter igen har hållit. Detta har tillåtit guldchanstabellen att räkna bort respektive lag som inte längre kan nå 59 poäng.

ANNONS

Åter igen visar Malmö FF att laget är näst intill unikt i svensk klubbfotboll att kunna försvara ett SM-guld, ifall SM-guldet kommer att försvaras på lördag eftermiddag. MFF försvarade sina SM-guld 2013 samt 2016 med att följa upp dessa 2014 samt 2017.

Senast ett allsvenskt lag vann SM-guld 3 eller fler år i rad var IFK Göteborg 1993–1996: 4 år i rad. Kommer Malmö FF att kunna utmana denna imponerande svit?

Något som dock inte var möjligt i år var att förutspå ett blivande mästarlag vid halvtid av säsongen. Djurgården var dock serieledare efter 15 omgångar men ni som hängt med i denna blogg minns att det aldrig spåddes en blivande mästare.

***

Nu över till hur det gått för alla serieledare vid 29 spelade omgångar sedan säsongen 2008:

Här ser vi att – ALLA – serieledande lag efter 29 omgångar sedan 2008, det vill säga samtliga säsonger i 16-lagsseriens historia, har vunnit SM-guld.

ANNONS

Vi kan iskallt räkna med att Malmö FF ordnar detta!

I slutomgången nu på lördag den 4:e december har vi dessa två matcher som har med den yttersta toppstriden och därmed SM-guldet att göra:

Malmö FF (28 plusmål) – Halmstad
AIK (18 plusmål) – Sirius

För att AIK skall vinna SM-guld krävs något av följande “mirakel”:

alt 1) Malmö FF förlorar (kvar på 58p) & AIK vinner (når 59p)
alt 2) Malmö FF kryssar (når 59p, 28 plusmål) & AIK vinner gigantiskt stort (når 59p, 29 plusmål eller mer)

För alternativ 2 måste AIK vinna med 11 måls marginal (11–0, 12–1, osv) eller bättre mot Sirius. En sådan storseger kan knappast vara möjlig.

Detta gör att Malmö FF i praktiken blir mästare 2021 vid ett kryss hemma mot Halmstad tack vare den ointagliga målskillnaden.

Publicerad 2021-11-30 07:23

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto