POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Inför derbyt: Det här sa Goitom, Fejzullahu, Alm och Pehrsson

En dag kvar till tidernas sista derby på Råsunda. I går träffade jag Magnus Pehrsson, Erton Fejzullahu, Joona Toivio, Andreas Alm, Henok Goitom och Viktor Lundberg. Magnus Pehrsson anser att AIK:s defensiv är sämre med Celso Borges som central mittfältare. Intressant åsikt som jag frågade Andreas Alm om han delar. Svaret ser ni här: tränarnas syn på AIK:s defensiv.

Erton är skön karaktär som bjuder på sig själv. Djurgårdens nyförvärv har all rätt att vara kaxig med tanke på att han levererar. Det tog inte lång tid innan han fick ur sig att det är en svaghet för AIK om Majstorovic spelar: Erton hoppas att Majstorovic spelar, sedan frågade jag honom om vilket 08-lag som slutar högst upp i allsvenskan. “Jag tror att vi kommer trea och AIK fyra.”

Goitom jämförde derbyt med att spela en La Liga-match mot Barcelona innan han skickade en passning till Djurgården: Goitom anser att AIK är bättre än Djurgården på alla positioner.

Här tänkte jag dela med mig av fler citat från gårdagen:

MAGNUS PEHRSSON

Hur ser du på AIK?

“Bra lag, tycker de är bättre nu än i våras och då är det främst två saker. De har en bättre konkurrenssituation och en bättre forwardsbesättning och förflyttningen av Borges har gjort att de är lite mer sårbara i sin defensiv, men de är mer kreativa nu och kan spela bättre anfallsfotboll.”

Du tycker att AIK är mer sårbara defensivt med Borges som innermittfältare- är det där ni ser er chans?

“Det är väl dubbelt. Det har gjort AIK bättre för att han är en väldigt duktig spelare, en spelare som har kommit mer till sin rätt i den positionen. Det positiva är ju att AIK blir lite svagare defensivt tycker jag, för tidigare har de haft två väldigt hårdarbetande och mer defensivt inriktade spelare och det har gjort att de har varit trubbigare framåt. Nu får de mer spets, men å andra sidan blir de känsligare i omställningar och så vidare.”

Är det just omställningsspelet som blir viktigt för er?

“Det är det i alla matcher i och med att ungefär hälften av målen görs på det sättet, så att det är klart att när vi tittar på AIK så är ju deras presspel, framför allt när de förlorar boll som de har varit väldigt bra på, men är man skicklig i det , vilket vi har utnyttjat några gånger i de här två senaste matcherna, då blir det ganska stora ytor och det såg vi att Helsingborg gjorde skickligt några gånger senast. Så det är klart att omställningsspelet blir viktigt för oss, absolut.”

Vad betyder Erton i det spelet?

“Det är ju en spelare som är så duktig att man inte kan lämna honom fri för att för det första är han bra på att sätta bollen i mål och han är även en bra assistspelare. Det är en spelare som om det blir väldigt öppet i det här mellanrummet mellan backlinje och mittfält så brukar han förvalta det ganska bra.”

Tror du att han är en spelare som är gjord för sådana här matcher?

“Det får vi se, han har ju aldrig prövat innan. Nej, men det känns det väl som. Han är en cool kille liksom som vet vad han kan. Han har gett de andra och de har gett honom så det har varit en väldigt bra mix. Han får ut väldigt mycket av sitt spel, både att andra drar på sig uppmärksamhet i straffområdet, men också i omställningsspelet, att han kan vara länkspelaren som han har gjort väldigt bra och det är andra som är väldigt bra på att löpa.”

Hur är Djurgården jämför med i våras?

“Vi är också bättre, framför allt den sista månadens spel och poängskörd har gjort att så bra vi är nu har vi inte varit i alla fall under min tid i Djurgården och med det sagt kan man säkert snurra tillbaka några år också.  Vi är bra nu.”

Hur är status på Östberg?

“Den är bra. Han är för första gången i Djurgården helt klar för 90 minuters fotboll i allsvenskan.”

Hur svårt är det att peta Emil Bergström efter hans senaste prestationer?

“Det är svårt. Han har varit bra det senaste. Jag tycker att vår backlinje hade några missar mot Örebro. Där var det inte på den nivån som han har varit på tidigare, men i stort så har den fungerat väldigt bra. Jag tänker inte säga vem som spelar, men för att gå tillbaka till Östberg så är det väldigt roligt. Äntligen kanske man ska säga. Det har tagit några veckor för att få honom i rätt matchtempo och inte ha ont i knät. Nu är vi där.”

ANDREAS ALM

Hur viktig är matchen?

“Det är den viktigaste matchen som är kvar i år. Jag hoppas att det för tabellen kommer en viktigare match, men emotionellt tillsammans med tabellen så är det den viktigaste. Just nu är det det viktigaste derbyt någonsin.”

Hur är status på Majstorovic?

“Han är så pass bra igång och redo att han kan starta på söndag om vi väljer det.”

Vem kan annars gå in där?

“Robert Åhman Persson har gjort det i allsvenskan i år och vi har Nils-Eric Johansson som har gjort det förut.”

Känns det mest logsikt att sätta in Majstorovic som är mittback i stället för att flytta ner en mittfältare eller ändra om i backlinjen för mycket?

“Ja, men Robban har spelat mittback, han gjorde det i cupen också, men vi får se hur vi gör.”

Vad har Majstorovic tillfört?

“Vi vet, utifrån träning, att han är skicklig offensivt med bollen vid fötterna, det är något som mittbackar i Sverige inte alltid är, men han är det.”

Har du blivit överraskad när du har sett honom närmare?

“Nej, snarare att det har förstärkts det man visste och hoppades att han skulle göra i AIK. Det enda som återstår nu är att göra det med AIK-märket på bröstet. Han har förstärkt alla goda intryck som vi hade innan.”

Magnus Pehrsson menar att ni är bättre på grund av en konkurrenssituation – håller du med?

“Så länge man vinner är det bra med skadefria spelare och konkurrens. När man förlorar tycker alla att det är ett dilemma på något sätt. Jag tror inte att konkurrens i sig gör att man bli bättre som lag alltid nödvändigtvis. Jag tror mer att det handlar om att man har kvalitet i träning – att spelare är där och att man har olika alternativ.  Vi har fyra mittbackar som är lite olika i karaktär. Vi har ett gäng innermittfältare, nu med Celso och Moro också, som är helt annorlunda mot de andra i vissa saker. Vi har fyra yttermittfältare som också är olika. Vi har många alternativ och det tror jag är bra snarare än konkurrensen. Det är viktigare.”

Magnus anser även att ni är mer sårbara nu när ni har Celso som innermittfältare – håller du med?

“Det är en bra felbedömning. Om man tycker det så kanske det påverkar hur de lägger upp matchen. Det är till fördel för oss. Celsos defensiva instinkt är extremt bra. Jag tycker att han redan nu tillhör en av de bästa centrala mittfältarna i serien både vad det gäller offensiv och defensiv, men Magnus var inte på plats i Moskva, så att… ja.”

Varför tror du att Magnus tycker så?

“Därför att det är subjektivt. Jag tycker en sak och han har honom inte varje dag.”

Så du menar att Celso är bra defensivt?

“Absolut.”

Ni är alltså inte mer sårbara med honom som innermittfältare?

“Det beror på vem han spelar bredvid – om han spelar väldigt offensivt centralt, då finns det alltid luckor, men Celso spelar defensiv innermittfältare i Costa Ricas landslag och har gjort det i tre år, så att nej den biten är jag extremt nöjd med, att han har så bra defensiv instinkt och att hans arbetskapacitet är extremt hög.”

Vad är Djurgården bra på?

“Jag tycker att Erton har tillfört mycket. Han är en tydlig bästa anfallare hos dem. Han är den som är bäst. Det är behagligt att ha för att det blir lite oklart när det är två som är lika bra. Han ger dem en länk i anfallsspelet viket gör att de har ett bättre offensivt spel på många sätt, både med yttrar och med backlinje.”

Hur stoppar man honom?

“Vi provade när vi mötte Mjällby och då funkade det så vi får göra samma sak igen.”

Vad är Djurgården mindre bra på?

“Att vinna matcher är det man ser i tabellen. Man har vunnit en del på slutet när Erton har kommit in, men det finns en del svagheter i deras lag.”

Vad?

“Jag tror att Magnus känner till dem själv.”

ERTON FEJZULLAHU

Vilken roll vill du ha i derbyt?

“Samma som innan. Jag hoppas kunna prestera och att kunna vara i så bra form som möjligt. Jag hoppas skaka av dem rätt tidigt så att de känner att vi är vassa där framme och att vi kan skrämma dem, att vi kan styra spelet ganska tidigt i matchen. Förhoppningsvis får jag även göra något mål. Det känns att jag har ganska mycket press, att det är jag som ska göra det, att de väntar på att jag ska avgöra.”

Känns det så?

“Ja, nu har det blivit så att jag har gjort så många mål i de senaste matcherna och man läser kommentarer på hemsidor och annat, men samtidigt har jag själv press på mig, jag vill avgöra matchen, jag vill göra mål så att laget får tre poäng. Inte nog med det, vi kan klättra i tabellen, vi kan ta ifatt AIK. Vi är sju poäng efter, tar vi tre pinnar är det bara fyra.”

Vilka slutar högst upp i tabellen av er och AIK?

“Jag hoppas att vi kan ta en plats till Europa. Jag tror att vi kommer trea och AIK kommer fyra.”

Trivs du med den pressen, att folk förväntar sig att du ska avgöra matchen?

“Det är kul att höra det, men jag skakar av mig den innan matchen börjar. Jag har bara press på mig själv. Jag vet vad jag kan och det är den pressen jag har, att få ut det jag verkligen kan. Får jag inte det blir jag självklart besviken på mig själv. Vad fansen tycker är en helt annan femma.”

Magnus tror att du kan bli en nyckelspelare – håller du med?

“Jag har ju fått den rollen som nummer tio, att spela allround och att vara så mycket delaktig som möjligt. Det är klart att jag kommer att vara inblandad en del i uppspelen och jag hoppas att det kommer att funka för då kommer hela spelet att funka.”

Vad tycker du om AIK?

“Ett bra lag, som jag gjorde mål på i cupen 2009. Det är ett bra lag som är i bra form just nu, men det är vi också.”

Ser du några svagheter i AIK?

“Ja, det är klart. Nu får AIK ett helt nytt mittbackspar, förhoppningsvis Majstorovic och Karlsson, tror jag han heter.”

Är det en svaghet att Majstorovic kommer in?

“Ja, men det blir nytt. Man vet inte hur de fungerar ihop, men självklart är Majstorovic en bra spelare sedan innan, men han har varit skadad ett bra tag och har precis kommit tillbaka och spelade 45 minuter i förrgår. Det finns svagheter, men det finns det i alla klubbar.”

HENOK GOITOM

Vilket lag är bäst av er och Djurgården?

“Det är bara att kolla tabellen. Vi är Uefa-lag också och det är inte lätt att komma in till Uefa. Vi har vunnit över CSKA Moskva – borta. Det är väl det som talar för oss. Vi är ett bättre lag på alla positioner.”

Du har spelat många stora matcher i Europa – vad betyder den här matchen för dig?

“Det blir annorlunda. Nu är familj och vänner här och tittar. Media har mer koll på dig här. Jag har erfarenhet av stora matcher och det är här man blir mer laddad än nervös.”

Kan du jämföra den här matchen storleksmässigt mot andra matcher?

“För mig är det här mycket större eftersom här är fansen inblandade. I Spanien är inte kulturen på det sättet. Bilbao, Sevilla och Betis kanske har fans på det sättet, men resten har inte den passionen som när det är ett derby här i Stockholm.”

Är det den största matchen någonsin för dig?

“Det beror på vilket sätt du menar. Jag har spelat stora matcher i Europa också. När det gäller fansen är det klart att det är den största matchen samtidigt som du har familj och vänner som kommer och ser på dig. Det blir en stor match på det sättet. Men om du frågar mig när det gäller kvalitet så har jag mött Barcelona.”

Är den här matchen större för dig än att möta Barcelona?

“Passionsmässigt är det den största matchen. Målmässigt var det Barcelona eftersom man alltid har haft den drömmen att få spela mot de bästa spelarna.”

Vad betyder det för dig att det är sista matchen på Råsunda?

“När det är mot rivalen Djurgården vill man avsluta historieböckerna med en seger. Den här matchen är mer än tre poäng och den här matchen kan gå till historien. Att vinna den här matchen skulle betyda så mycket för oss, för föreningen och för fansen. Det handlar inte bara om tre poäng. Det är rivalitet mellan klubbarna. Sedan är det sista derbyt på Råsunda. Det är så mycket som står på spel.”

Hur ser du på Djurgården?

“Inget. Alm är väldigt tydlig som tränare och på lördag kommer vi att gå igenom vad Djurgården är bra och dåliga på. Men om jag ska rabbla upp Djurgårdens startelva så kan jag inte det av den enkla anledningen att jag har spelat utomlands och därför har jag inte haft så bra koll på allsvenskan.”

Publicerad 2012-09-15 kl 13:07

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå