Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Betyg på AIK:s värvningar: Tre stycken var väldigt bra

AIK värvade sju spelare under 2012. Här betygsätter jag värvningarna:
5 – Magisk
4 – Väldigt bra
3 – Godkänd
2 – Underkänd
1 – Bedrövlig

Celso Borges

En dyr och tung värvning. Kontrakt till sommaren 2015.

Jens T Andersson och Björn Wesström när Borges värvades:

“Celso har egenskaper och en personlighet som vi tror kan bidra med både poäng och professionalitet från en internationellt erfaren spelare. Han är anpassad för nordiska förhållanden efter åren i Fredrikstad samt talar flytande engelska vilket kommer att bidra till en snabb anpassning till AIK.”

“Under scoutingarbetet har vi kommit fram till att de egenskaper Celso besitter är något som kommer att bidra både till att AIK kan hota motståndarna oftare och mer varierat samt att han har den goda egenskapen att göra sina medspelare totalt sett bättre.”

Hur har det gått?

Levde inte alls upp till förväntningarna under vårsäsongen. Det berodde mest på att han gick in i allsvenskan utan att ha spelat någon träningsmatch på grund av en skada. Det tog ungefär en halv säsong innan Borges lyfte sig själv och AIK. Efter sommaruppehållet var han väldigt bra, främst som central mittfältare.

Betyg: 4

En av AIK:s viktigaste spelare. Riktigt bra spelförståelse och teknik.

Mohamed Bangura

Lånades in i augusti eftersom han inte fick speltid i Celtic.

Jens T Andersson när Bangura presenterades:

“Att Mohamed blivit tillgänglig för AIK och resultaten samtidigt i Allsvenskan gör att vi är med i ett race om guldet, det är de två avgörande saker som samspelat för att detta skulle genomföras. Mohameds egenskaper samt hans önskemål och inställning till denna lösning tillsammans med hans AIK-historia är argument som talar för att detta tillför laget offensiv kraft och spets.”

Hur gick det?

Blev bättre och bättre för varje match. Fyra mål och två assist på tio allsvenska matcher. Ett hot för motståndarna och i Europa League visade han internationell klass. Klassmål hemma mot mot PSV.

Betyg: 4

Irrationell och har en speed med boll som håller väldigt hög nivå. Var väldigt bra under sin korta tid i AIK. På gott och ont för Gnaget. Nu blir det svårt att behålla honom under nästa säsong. Celtic vill sälja Bangura och AIK har inte råd med prislappen. Enda chansen att Bangura spelar i AIK nästa år är om ingen klubb vill köpa Bangura. Då kan han lånas ut till Gnaget igen.

Ibrahim Moro

Det sägs att det tog chefsscouten Björn Wesström tio minuter att se Ibrahim Moro i en match i Ghana innan han bestämde sig för att värva mittfältaren. Har kontrakt till 2015.

Jens T Andersson och Björn Wesström när Moro presenterades:

“Moro har, trots sin ringa ålder, en stor seniorerfarenhet från Ghanas Premier League där han varit ordinarie de två senaste säsongerna, det gör att profilen på Moro är något annorlunda än de spelare som vi tagit direkt ifrån Afrika tidigare. Samtidigt håller vi oss till strategin om att ha en stor del spelare med hög potential i truppen.”

“Moro är en bolltrygg, central mittfältsspelare som är duktig på styra intensiteten och rytmen i anfallsspelet. Han täcker stora ytor av planen i sitt försvarsspel med sin löpkapacitet och har en energismittande uppsyn.”

Hur gick det?

Gjorde en riktigt stark höstsäsong, inte minst i Europa League. Bra bollvinnare med en imponerande löpkapacitet. Bra på att ligga rätt och täcka ytor i försvarsspelet. Bra på att driva upp tempot när han har bollen.

Betyg: 4

Imponerade under hösten. Är bara 19 år, men har ett stort register. Frågan är hur länge AIK får behålla mittfältaren?

Henok Goitom

Värvades som en offensiv kraft. Kontrakt över 2015.

Jens T Andersson när Goitom presenterades:

“Henok ger oss skicklighet, erfarenhet och en personlighet som både kommer att utveckla vårt spel och vår spelartrupp samt locka fler och nya supportrar till våra matcher.”

Hur gick det?

Hade problem med ryggen. Blandade bra insatser – Dnipro hemma – med mindre bra insatser. Tog ingen ordinarie plats utan roterade med andra spelare. Gjorde nio matcher i allsvenskan – tre från start, två utbytt och sex inhopp. Gjorde ett mål.

Betyg: 2

Kom till AIK med en skadad rygg och saknade matchtempo. Lite som när Celso Borges kom till AIK – det är svårt att gå in och leverera utan matchtempo. Goitom glimtade dock till ibland och visade att hans intelligens och tyngd blir viktig nästa säsong.

Daniel Majstorovic

Värvades från Celtic med förhoppningen att göra AIK bättre. Var given i landslaget innan han i februari skadade sitt ena knä. Annars hade han varit med i sommarens EM-slutspel. Kontrakt över 2014.

Jens T Andersson när Majstorovic presenterades:

“Daniels personlighet och fotbollsegenskaper tillför AIK dynamik och kompetens. Det tillsammans med hans unika erfarenhet från såväl internationellt spel både i landslag och klubblag utvecklar både laget och klubben på såväl kort som lång sikt.”

Hur gick det?

Debuterade i derbyt mot Djurgården när Niklas Backman var avstängd. Första matchen gick bra men sedan blandade han bra insatser med mindre bra insatser och levde inte upp till förväntningarna. Får ta på sig det tunga baklängesmålet hemma mot Elfsborg. Napoli borta var en annan tung match för mittbacken.

Betyg: 2

Utvecklade inte AIK på kort sikt, som sportchefen Jens T Andersson sa vid presentationen. Nu återstår det att se om han kan göra det nästa säsong. Kom skadad till AIK, precis som Celso Borges och Henok Goitom, och kan säkert höja sig nästa säsong.

Alhassan “Crespo” Kamara

Värvades som en anfallare för framtiden. Kontrakt över 2015.

Jens T Andersson och Björn Wesström när “Crespo” presenterades:

“Det är en spelare som vi likt ett koppel andra svenska klubbar har följt under hösten, när det blev dags för förhandling visade Crespo med all önskvärd tydlighet vilken klubb han ville spela för i Sverige, det visar vilken hög attraktionskraft AIK har för spelare från Sierra Leone. Crespo har en ålder samt egenskaper, både som person och spelare, som passar in i vårt strategiska trupparbete.”

“Crespo är forward, han har en välutvecklad fysik och är mycket explosiv. Han har ett noggrant tekniskt utförande och är bra på att både behålla bollen i laget som felvänd och halvvänd samt ge laget spelalternativ i djupled. Som person så slås man omedelbart av hans oerhörda driv att utveckla sig själv och sin omgivning.”

Hur gick det?

Lyckades inte imponera på AIK-ledningen. Gjorde inte ett enda mål på elva allsvenska matcher i Gnaget – tre från start, tre utbytt och åtta inhopp. Lånades ut till Örebro och där gick det bättre med fyra mål på åtta matcher. “Syftet med utlåningen är att Crespo över tid ska komma närmare en plats i AIK:s startelva”, sa Andreas Alm i augusti.

Betyg: 1

Klart att det är dåligt att som anfallare inte göra ett enda mål. Nu återstår det att se om “Crespo” kan bli bra på sikt och om han tar med sig målformen från ÖSK tillbaka till AIK. Kanske hade säsongen sett annorlunda ut om han hade gjort mål på jättechansen mot Djurgården. Minns ni? “Crespo” rundade målvakten och skulle lägga in bollen i öppet mål, men Joona Toivio dök upp och räddade på mållinjen. Gjorde en del bra prestationer i Sierra Leones landslag. Förbundskapten L-O Mattsson tror stenhårt på “Crespo”.

Edward Owusu

Talang som värvades som en framtida mittback.Björn Wesström när Owusu presenterades:

“Edward är i dag en bärande vägg i P17-landslaget, han har en spelstil och mentalitet som vi ser tillför AIK kompetens både på kort och lång sikt. Edward konkurrerar i AIK i första hand som mittback.”

Hur gick det?

Det blev för tufft att konkurrera med Niklas Backman, Per Karlsson, Alexander Milosevic och Daniel Majstorovic. Lånades ut till Akropolis.

Betyg: 1

Svårt att ge något annat med tanke på att det inte blev en enda minut i allsvenskan och att han lånades ut i augusti. Ska dock bli spännande att se Owusu i framtiden. Han har varit given i sitt ungdomslandslag.

Publicerad 2012-12-16 kl 15:13

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons