Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Bajens nyförvärv imponerade - och kan Östberg stoppa Kennedy?

Lägenhet ska säljas, lägenhet ska köpas. Samtidigt ska det jobbas. Jag har bland annat varit i Borås för inspelning av TV4:s Proffsdrömmen där jag i ett avsnitt betygsätter spelarna. Slit och släp. Nädå, skämt å sido. Jag tänkte göra en slags sammanfattning om 08-lagens senaste matcher eftersom jag inte riktigt har haft tid med bloggandet på grund av det där med lägenheter.

Det har ju hänt en del saker och på onsdag är det derby mellan AIK och Djurgården. På tisdagen hade lagen presskonferens på Karlberg och några timmar innan den startade började Dif:s förre manager Magnus Pehrsson Twittra igen. Han la ju ner Twitter när han tog över Djurgården. Nu är han tillbaka och det ska bli kul att ta del av hans åsikter, minns att det var intressant att följa “MP” på sociala medier.

Magnus Pehrssons ersättare Per-Mathias Högmo fick en drömstart med seger i första matchen som tränare för Dif. 1-0 mot Halmstad betyder två raka segrar och bara en poäng upp till Gefle som ligger ovanför kvalstrecket. Den norska tränaren har kommit in med positiv energi och det är klart att man som spelare behöver en sådan ledare när det har gått tungt.

Är förklaringen så enkel? Nej, det blev ju seger mot MFF när Anders Johansson och Martin Sundgren ledde laget så jag skulle nog säga att nyckeln till Dif:s förvandling är att vissa spelare har klivit fram och agerat ledare. Det har smittat av sig och gjort att flera i laget har lyft sig. En som har klivit fram är Mattias Östberg. Som Dif har saknat en försvarsledare efter försäljningen av Joona Toivio. Nu gäller det bara att hålla uppe samma höga nivå, fortsätta styra backlinjen, vinna dueller, vara resolut och en ledare. Nästa uppgift blir att stoppa en viss Kennedy Igboananike i derbyt mot AIK som i söndags besegrade Öster med 3-2.

Tre viktiga poäng för Gnaget som dock inte imponerade spelmässigt. Vänsterkanten med Robert Åhman Persson och Martin Mutumba hade det väldigt tufft med förre lagkamraten Kenny Pavey som var bäst på planen.

Frågan är hur Andreas Alm väljer att formera laget mot Djurgården. Mittbackarna Daniel Majstorovic och Per Karlsson imponerade inte mot Öster och Helgi Danielsson hade det tungt på det centrala mittfältet. Han lär ändå få starta mot Dif eftersom Ibrahim Moro är skadad. Jag tror att Majstorovic och Karlsson också får starta igen. Att Henok Goitom spelar känns som ett måste för AIK.

I dagsläget skiljer det fem poäng mellan AIK och Djurgården. I morgon kommer det att skilja åtta, två eller lika många poäng.

***

Andreas Haddad fortsätter att leverera. När Brommapojkarna spelade 1-1 hemma mot Syrianska gjorde anfallaren sitt femte mål för säsongen. Efter åtta matcher har han gjort fem fullträffar och en assist. Starkt!

I nästa omgångar väntar en tuff uppgift för BP som möter Elfsborg på bortaplan.

***

I går hann jag faktiskt att ta mig till Söderstadion för att kolla på Hammarby-Landskrona. Bajen var bra, vann med 1-0 och har nu tre raka segrar med noll insläppta mål.

Gregg Berhalter valde att starta med Mikael Rynell eftersom Kennedy Bakircioglü är skadad och jag skulle tro att Christophe Lallet blev väldigt besviken när han fick reda på startelvan. Lallet gjorde ett bra inhopp och ett snyggt mål mot Brage. Han lär ha undrat vad han ska göra för att få chansen från start. Nu valde alltså Gregg att starta med Rynell och med facit i hand blev det ju lyckat. 31-åringen var bra även om han borde ha gjort mål.

Matchens bästa spelare var Nahir Besara. Han skapade det mesta framåt, var bolltrygg, smart och gjorde matchens enda mål. Tänk att han har petats av Gregg Berhalter, och ibland använts som en yttermittfältare.

På presskonferensen efter matchen pratade den amerikanske tränaren om att det tar tid att få in Besara i laget. Märkligt uttalande med tanke på att 22-åringen är en bra fotbollsspelare. Några minuter tidigare hade Besara varit planbäst och avgjort matchen mot Landskrona. Är man tillräckligt bra ska man spela. Så enkelt är det.

Så här sa Gregg: “På försäsongen tittade vi på honom som en andra anfallare. Där såg vi hans kvaliteter. Vår plan med Nahir är att få in honom i laget, vi vet att det tar tid och vi har tålamod med honom. Man ser på hans prestation i dag: killen kan spela. En del i hans roll nu är att göra det svårt för deras mittbackar, skapa en position där han kan slå passningar, där han kan göra skada, där han kan vara farlig. Han är en väldigt smart kille”.

Det var många i Hammarby som gjorde en bra match mot Landskrona. De som stack ut mest, förutom nämnda Besara och Rynell, var Christoffer Carlsson, Thomas Guldborg Christensen och Michael Timisela.

Just det, stämningen på Söderstadion var fem plus. Tror inte att jag har varit med om en bättre växelsång i Sverige som den mellan klack och sittplats vid den 60:e minuten. Imponerande!

***

Nu ska jag fortsätta fokusera på att sälja en lägenhet. Någon som vill köpa?

Publicerad 2013-05-21 kl 14:41

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons