Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Malmö FF borde ta Henke Larsson som tränare

Henrik Larsson uppges vara aktuell för Falkenberg.
En utmaning – men inte en “perfect match”.
”Henke” hade passat mycket bättre i Malmö FF.

Henrik Larsson försökte spela en offensiv och attraktiv fotboll med ett ganska taskigt spelarmaterial i Landskrona. Det gick inte bra. Efter många år utomlands i storklubbar som Barcelona, Manchester United och Celtic har “Henke” samlat på sig en näst intill unik erfarenhet om man jämför med andra svenska tränare, det är väl bara Sven-Göran Eriksson som har arbetat i liknande miljöer. Det säger sig själv att han har tagit med sig en mängd värdefulla och intressanta saker som helt säkert skulle kunna slå väl ut – men inte i den allsvenska nykomlingen Falkenberg som har tappat flera nyckelspelare och därför kommer att få det väldigt tufft nästa säsong. Det skulle bli som i Landskrona. Bottenlag, svagt spelarmaterial och utan några större resurser.

Henrik Larsson hade passat mycket bättre i ett större lag som Malmö FF. Ja, jag vet det där med rivaliteten mellan MFF och Helsingborg, men det borde svenska mästaren och ”Henke” strunta i. Många supportrar var skeptiska till Rikard Norling som var starkt förknippad med AIK när han flyttade till Skåne, men den inställningen ändrades längs resans gång.

”Henke” har kunskapen och kompetensen och med MFF-profilen Daniel Andersson vid sin sida kan det bli väldigt bra. Till en början borde klubben anställa ”Henke” på kortsiktig basis för att se hur allt blir. Det skulle lyfta många spelare och tänk vilken stor grej det skulle bli i såväl Sverige som i Europa om Henrik Larsson skulle lyckas som tränare i MFF. Och med tanke på den sits som Malmö är i efter Norlings plötsliga avhopp finns det inte jättemånga alternativ, än mindre någon drömtränare som man ger ett femårskontrakt.

Rikard Norling valde att kliva av i ett jobbigt läge för MFF. Spelarna är på semester, inga nyförvärv är klara och upplägget inför nästa år var redan satt. Nu måste man ägna semestern åt att jaga en tränare – och det är inte helt enkelt eftersom Magnus Haglund, Nanne Bergstrand, Janne Jönsson och flera andra tränare redan har skrivit på avtal med andra klubbar.

Så, vilka tränare är tillgängliga?
Jörgen Lennartsson gjorde ett bra jobb i Norge och med det svenska U21-landslaget och det är ingen stor skräll om han får jobbet, men vill MFF ha en tränare som kritiserades av sina egna spelare i Elfsborg för sitt spelsätt? Elfsborg spelade attraktivt med Magnus Haglund, men det spelsättet försvann med Lennartsson som tränare.

Malmö FF borde göra allt för att hitta en tränare som kan bygga vidare på den attraktiva fotbollen laget har spelat under de senaste åren. Kolla på AIK. Mikael Stahre förde laget till SM-guld 2009, året efter Rikard Norling hoppat av. Han gjorde inga stora förändringar utan körde vidare på Norlings bygge.

”Henke” är rätt tränare för Malmö FF. Han står för samma filosofi som MFF-spelarna – båda förespråkar en attraktiv fotboll. Han har haft en imponerande karriär som spelare vilket gör honom till en tränare MFF-spelarna skulle lyssna på och respektera. Han känner Daniel Andersson efter flera år tillsammans i landslaget. Dessutom har han stor erfarenhet av internationell fotboll vilket är värdefullt när Malmö ska ut i Europa.

Följ Andréas Sundberg på Twitter

Publicerad 2013-11-28 kl 13:25

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons