Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Sverige till EM - vilka hjältar

Uppgiften var svår – men Sverige stod för en fantastisk prestation och vände 0-2 till 4-3.
Därmed är Blågult klart för U21-EM för första gången sedan 2009.

Sverige var piskat att vända 0-2 mot ett skickligt Frankrike för att ta sig till EM. Inte helt enkelt mot ett lag som vann sju matcher och spelade en oavgjord i gruppspelet och som har flera spelare som imponerar i Ligue 1.

Dessutom var Oscar Hiljemark och Filip Helander skadade, Ludwig Augustinsson avstängd och flera spelare hade tackat nej till att vara med.

Men precis som inför gruppspelsmatchen mot Turkiet slöt sig de blågula spelarna samman och bestämde sig för att klara av uppgiften som ett lag.

Sedan gick de ut på plan, satte fyra mål på Frankrike och tog sig till EM efter en fantastisk prestation.

Det fanns gott om hjältar i Sverige. Isaac Kiese Thelin var en av dem. Anfallaren har haft en succéhöst i Malmö FF – och i U21-landslaget har framgången fortsatt. I tisdagens match mot Frankrike satte han både 1-0 och 2-0 och vann som vanligt det mesta i luften. Vem trodde på den utvecklingen när han var i IFK Norrköping i våras?

1-0-målet nickade Kiese Thelin in efter en hörna slagen av “Abbe” Khalili.

Vid den här tiden förra året var Khalili klubblös efter att ha lämnat Värnamo. Sedan hamnade han i Helsingborg och är nu i turkiska Mersin. Mot Frankrike gjorde han tre assist – han slog hörnorna som resulterade i 1-0, 3-0 och 4-1.

John Guidetti gjorde inget mål men spelade fram till Kiese Thelins 2-0 och sedan täckte han bort målvakten vid två andra fullträffar.

Förbundskapten Håkan Ericson plockade in Kristoffer Olsson – tremålsskytt mot Turkiet men bänkad borta mot Frankrike – i startelvan, och mittfältaren visade att han hör hemma där. Olsson visade upp ett fint passningsspel och värderade oftast bra.

En annan svensk hjälte var Oscar Lewicki. När han via en motståndare tryckte in 3-0 i den 71:a minuten trodde nog ingen att Frankrike skulle resa sig. Men när det för första gången såg lite lugnt ut så gjorde givetvis Frankrike mål i den 87:e minuten och där och då var Sverige utslaget.

Men, det var ju det där med Lewicki och hjälte. Med två minuter kvar satte han 4-1 efter en hörna och skickade vidare Sverige till EM i Tjeckien nästa sommar – snacka om ett drama med ett fantastiskt bra slut.

Det är första gången Sverige är i U21-EM sedan 2009, då var laget med tack vare att man var värdnation. Innan dess var det 2004 då man gick till slutspelet i Tyskland och där laget slutade fyra.

Just det, en sak till: Om Sverige placerar sig bland de fyra bästa i EM så väntar OS i Rio 2016. Tänk Zlatan Ibrahimovic som en av tre spelare över 23 år. En tanke är vad det är.

Publicerad 2014-10-14 kl 22:28

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons