Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hamrén vill såga av Montenegro - offensiv startelva

PODGORICA. Seger mot Montenegro och EM är nära.
Men om det blir förlust lever gruppen samtidigt som Erik Hamréns landslag åker hem med bara två segrar under 2014.

Erik Hamrén hade inte bestämt sig i torsdags och då stod det mellan Emil Forsberg och Sebastian Larsson. På fredagen fick vi på fotbollskanalen.se nya uppgifter om hur den stängda träningen såg ut och då ställde förbundskaptenen upp med den startelvan som det nu mycket riktigt står klart börjar mot Montenegro. Det blir alltså: Isaksson – Lustig, Granqvist, Antonsson, Bengtsson – Ekdal, Källström, Durmaz – Zengin, Ibrahimovic, Forsberg.

En offensiv startelva med tanke på att Jimmy Durmaz spelar som en av tre centrala mittfältare och att Emil Forsberg och Erkan Zengin är på kanterna med Zlatan Ibrahimovic som spets. Deras styrka är helt klart offensiven och det betyder att Albin Ekdal och Kim Källström får ett stort defensivt ansvar.

Hamréns val visar att han vill såga av Montenegro som är det laget som utmanar Sverige, Ryssland och Österrike om EM-platser och det är kul att förbundskaptenen vågar ställa upp med en så offensiv uppställning, men frågan är om Ekdal och Källström klarar av att balansera upp laget?

I de tidigare EM-kvalmatcherna har resultaten varit bra men spelmässigt har man inte imponerat. Därför vill man nu med en offensiv startelva se ett Sverige som kan föra spelet. På det sättet är det upp till bevis.

Valet av Forsberg är spännande och hans säsong har varit fantastisk med stora framgångar i klubblaget Malmö FF och i de två landskamperna han har fått starta har båda slutat med seger. “Foppa” har även visat på internationell nivå att han är en kreativ spelare som klarar av att slå ut sin motståndare.

Det kommer att bli ett rejält tryck inne på lilla Gradski Stadion som bara tar in 15 230 åskådare. Montenegros fans är fanatiska och de lär inte hålla igen när laget, som de säger själva, måste vinna. ”Det är den viktigaste matchen i Montenegros landslagshistoria”, sa förbundskapten Branko Brnovic. Och det säger en hel del om vad som står på spel för hemmalaget.

Montenegro måste ta poäng, helst tre, för att drömmen om EM ska vara realistisk. Laget har fått en tung start på kvalet med 0-0 mot Liechtenstein, 0-1 mot Österrike och 2-0 mot Moldavien. Den enda segern kom på hemmaplan och det betyder att man är en poäng efter trean Sverige i gruppen.

Om Sverige vinner är man nära EM 2016 med tanke på att 24 lag ska vara med i turneringen – gruppettorna och grupptvåorna går direkt till slutspelet i Frankrike, tillsammans med den bästa grupptrean. Övriga treor playoffspelar om de sista fyra platserna.

Men om det blir förlust i Podgorica så lever EM-kvalgruppen och då lämnar Sverige Montenegro med bara två segrar (Estland och Liechtenstein) under hela 2014 och det skulle givetvis vara tungt för Hamrén.

Sverige har en fördel i och med att Montenegro tvingas klara sig utan stjärnan Mirko Vucinic. Anfallaren är skadad och det är såklart ett stort avbräck för hemmalaget. Utan Vucinic får Sveriges försvarare hålla ett öga på Manchester Citys anfallare Stevan Jovetic och Zlatan Ibrahimovic får kämpa mot Lilles mittback Marko Basa.

Den kampen måste Zlatan Ibrahimovic vinna om det ska bli tre svenska poäng. Och för de svenska fansen är det bara att hoppas att stjärnan gör en bra match, men frågan är vilken form Zlatan har med tanke på att han bara har spelat 30 minuter på sju veckor och att han på matchdagen skrev i sin app att hälen inte känns hundra.


Publicerad 2014-11-15 kl 12:20

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons