POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Nu smäller det - U21-landslaget vill skapa en sommar att minnas

BRNO. Bragdsegrar och andra framgångar i kvalet betyder inte längre någonting.
I dag kliver Sveriges U21-landslag in i EM för att skapa ny historia och en sommar att minnas.

Säg U21-EM och jag tänker tillbaka på 2009. Det var något speciellt över det svenska laget som tog sig till semifinal på hemmaplan. Starkaste minnet är just semin mot England där Jörgen Lennartssons lag låg under med 0-3 i halvtid, men reste sig och tog matchen till straffar. Det blev till slut förlust men de blågula spelarna hyllades ändå.

Nu har det gått sex år sedan det mästerskapet och frågan är om vi nu får en sommar att minnas ett nytt svenskt U21-landslag?

Klart är att den här generationen har goda förutsättningar för att bli folkkärt efter att ha tagit sig vidare från ett dramatiskt kval. Inget förvånar längre med Håkan Ericsons gäng. De har varit uträknade flera gånger, men varje gång visat att man är bäst när det gäller. Som i kvalgruppens två sista måstematcher när Grekland och Turkiet besegrades och inte minst mot Frankrike i playoff där laget reste sig på nio, bragdvände och tog sig till EM.

Så här är vi nu. I den tjeckiska staden Olomouc där Sverige i dag spelar sin premiär mot Italien. Och som så många gånger tidigare är Håkan Ericson och hans spelare utdömda på förhand. Sämst i gruppen, enligt de flesta experter. Gissa om John Guidetti, Alexander Milosevic, Robin Quaison och de andra svenskarna återigen är sugna på att knäppa skeptikerna på näsan.

På onsdagsförmiddagen satt vi på matcharenan Andruv Stadion och kollade på Sveriges sista träning innan premiären. Spelarna verkade njuta där nere på den fina mattan och det såg ut som att man kunde se en möjlig startelva.

Reserven Victor Nilsson Lindelöf, Alexander Milosevic, Filip Helander och Ludwig Augustinsson matchades tillsammans, det gjorde även Abbe Khalili, Oscar Hiljemark, Oscar Lewicki och Robin Quaison, samt John Guidetti och Isaac Kiese Thelin.

Inga jätteskrällar om det nu blir den startelvan som möter Italien, möjligtvis att Nilsson Lindelöf från att ha varit ratad går rakt in från start.

Håkan Ericson har under kvalet haft en centrallinje som han ogärna rubbar på. Milosevic/Helander längst bak, Lewicki/Hiljemark framför och Guidetti/Kiese Thelin i anfallet.

Nu är det dags för den första gruppspelsmatchen och på andra sidan står alltså Italien som är en av favoriterna till att gå vidare till slutspel och som även har kapacitet att ta medalj. Det här är vad som väntar Håkan Ericsons lag:

Till skillnad från många andra länder har Italien inte valt att plocka ner spelare som startar eller är nära en startplats i A-landslaget. I kvalet spelade man oftast 4-4-2, men enligt italiensk media har förbundskapten Luigi Di Biagio ändrat till 4-3-3 och det bara för 20 dagar sedan när man samlades på det förberedande lägret. Återstår att se om det blir det spelsystemet eller om man kör vidare med 4-4-2.

Italien är duktiga i omställningsspelet och löpvilliga i djupled. Man vill snabbt hitta sin centrala anfallare Andrea Belotti (Palermo) som är stor och stark och som gärna vill sätta högeryttern Domenico Berardi (utlånad från Juventus till Sassuolo) i spel. Berardi är en omskolad anfallare som inte jobbar ihjäl sig i defensiven. Så det blir viktigt för Sveriges vänsterback Ludwig Augustinsson att värdera när han kan följa med upp och när det är bäst att stanna.

Italiens vänsterback Cristiano Biraghi (utlånad från Inter till Chievo) vill styra uppspelen och behärskar även att ha hand om hela sin korridor vilket gör det möjligt för vänsteryttern Cristian Battocchio (utlånad från Udinese till Virtus Entella) att dra sig in i banan.

Mittbackarna Daniele Rugani (Juventus) och Matteo Bianchetti (utlånad från Inter till Spezia) var stabila i kvalet, men det finns svagheter i lagets försvarsspel. Ytterbackarna vill gärna följa med i offensiven vilket gör att det finns ytor bakom dem när laget tappar boll. Och det måste Sverige utnyttja med sina kanter och med John Guidettis djupledslöpningar.

Italien vann sin kvalgrupp före Serbien. Sex segrar och två förluster. Förlusterna kom hemma mot Belgien i den första omgången och sedan borta mot Serbien.

Belotti var lagets bäste målgörare med sex fullträffar på nio matcher och han är förövrigt lagkamrat med Robin Quaison i Palermo.

Båda lagen är bra på fasta situationer så det blir intressant att se vem som vinner den kampen.

Klockan 18:00 är det avspark på Andruv Stadion.

 

Publicerad 2015-06-18 kl 10:15

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto