POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Nu ska Sverige ta sig till EM-semi

BRNO. Bragdseger mot Italien.
Nu är det varning för att Sverige är nöjda.
Äh, skämtade bara, det är ju U21-landslaget vi pratar om.

Alla segrar är sköna, men efter extra härliga vinster kan det vara lätt att bli lite för nöjd. Men det svenska U21-landslaget har gång på gång visat att man inte blir bekväm utan alltid vill mer. Och den här gången är det ju England med Premier League-stjärnor som står för motståndet och i potten ligger det en OS-biljett och EM-avancemang.

Innan lördagens träning i Brno var John Guidetti en av de svenska spelarna som mötte media. Förutom att anfallaren jämförde sig själv med en hamburgare var han inte lika frispråkig som tidigare. Guidetti höll sig lugn och hyllade de engelska spelarna. Om det är någon i det svenska laget som vill vinna och göra mål mot England så är det Guidetti. Efter att inte lyckats slå sig in i Manchester Citys A-lag och efter en misslyckad lånesejour i Stoke lär den svenske anfallaren vara hyfsat sugen på att göra en bra match och överglänsa motståndarnas stjärnor.

För Sverige är det viktigt att förbättra starten på matchen. Mot Italien hade man ett etablerat anfall under de första 45 minuterna och det tog en halvlek innan man kom igång. Det var inte första gången som det såg ut så (läs, Frankrike i playoff) och det kommer inte att hålla i alla matcher.

Stressa inte utan våga hålla i bollen för att få längre anfall så att man kan flytta upp spelare. Victor Nilsson Lindelöf kom in mot Italien och gjorde det bra i den andra halvleken och det var oftast en tanke bakom besluten.

Det är även viktigt att inte ha för stor respekt för stjärnor som Harry Kane, men har svårt att se att det här svenska U21-landslaget har för stor respekt för någon.

Hitta rätt i positionsspelet och täck ytor för England är skickligt på att spela sig igenom motståndarnas lagdelar. Oscar Hiljemark och Oscar Lewicki gjorde det bra mot Italien och måste även ha en bra dag mot England.

Blev överraskad över att Hiljemark växlade upp rejält i premiären. Den centrala mittfältaren hade inte spelat en hel match på fyra månader, och gjorde inte någon bra insats i genrepet mot Danmark. Men mot Italien höjde han sig, tog ansvar som kapten och gjorde ett jättejobb tillsammans med Lewicki.

Om inte Håkan Ericson kör en fuling igen så startar Simon Tibbling på en kant i stället för Sam Larsson. Så såg det ut på lördagens träning. Det betyder att Sverige startar utan någon riktig kantspelare utan kör med fyra centrala mittfältare.

Sam Larsson startade mot Italien men var inte med och vände eftersom han blev utbytt efter 45 minuter. Det är stor skillnad på Larsson och Tibbling. Larsson är en offensiv kantspelare med teknik, kvickhet och speluppfattning som främsta styrkor medan Tibbling egentligen är en central mittfältare som har ett bra passningsspel, skicklig på att vända (inte dribbla) bort sin motståndare och som är något bättre defensivt än Larsson, men ändå ingen defensiv spelare.

Senast Tibbling startade i U21-landslaget var i en träningslandskamp mot Serbien i mars och i tävlingssammanhang startade han i 0-2-förlusten mot Frankrike i playoff. I U21-landslaget har Tibbling använts på en kant och där spelade han även i Djurgården så det är ingen helt ny roll även om den inte är optimal.

England har med all rätt stor respekt för Sveriges fasta situationer och även för lagets förmåga att vinna andrabollar. Ett mål på hörna och ett på straff mot Italien. I sina senaste tävlingsmatcher har Håkan Ericsons lag haft en väldigt bra utdelning på fasta situationer och det är såklart viktigt att det fortsätter fungera mot England. Och skickligheten i att vinna andrabollar efter uppspel på Isaac Kiese Thelin har också imponerat.

Efter förlusten mot Portugal har England stor press på sig mot Sverige. Gareth Southgate har redan fått lite kritik för att han bara spelar med en anfallare och inte med två som engelska lag brukar göra. Nu har förbundskapten försökt elda igång sina spelare genom att på väggen vid matsalen sätta upp Ludwig Augustinssons uttalande om överskattade engelska spelare.

Men England är inte ensam om att ha fått tag på bra tändvätska. Sverige spelar för en EM-semifinal och en plats i OS nästa sommar. Vid seger är laget nära. Det om något borde kunna elda igång ett lag.

Publicerad 2015-06-21 kl 10:46

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto