POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Nu ska U21-landslaget krossa dansken

PRAG. Två mirakel på tre matcher och framme i semifinal.
Någon risk att U21-landslaget är nöjda?
Inte en chans, och det tackar vi Danmark för.

Vi har lämnat Brno och rest 20 mil nordväst och har nu hamnat i Prag. Den tjeckiska huvudstaden är vacker och överallt byggnader i olika stilar med sina torn och spiror, och under Karlsbron och längs med Nationalmuseet breder den fina floden Moldau ut sig.

Det är här det smäller i kväll. Klockan 21:00 spelar Sveriges U21-landslag EM-semifinal mot Danmark. Vem trodde det för sju månader sedan när det svenska laget lämnade Frankrike med 0-2 i baken efter den första playoff-matchen? Vem trodde det 28 minuter in i EM-premiären när Alexander Milosevic fick rött kort och Italien gjorde 1-0 på straff? Vem trodde det efter 0-1 mot England? Vem trodde det i den 88:e minuten i den sista gruppspelsmatchen mot Portugal när det stod 0-1?

Svaret på frågorna är väl det svenska U21-landslaget. För om det är någon tro som någon gång har imponerat på mig så är det den som de blågula spelarna har. Det är inget hittepå med den. Och innan fredagens träning på Sparta Prags hemmaplan Generali Arena hörde vi återigen John Guidetti, Alexander Milosevic och de andra prata om deras tro och väg till EM-frälsning.

“När matchen börjar släpper du respekten och går ut och gör ett jävla jobb och litar på ditt eget lag och på din egen tro. Det har varit så många gånger som det inte skulle ha gått men det har gått ändå. Det känns som att det inte kan ta slut här. Det skulle vara så tråkigt att snubbla på mållinjen och därför ska vi ge allt vi har. Nu vill vi gå hela vägen,” sa Guidetti.

Det kan vara svårt att ställa om från gruppspel till ett slutspel. Speciellt när det har gått väldigt bra och man har överträffat många och kanske sina egna förväntningar. Det kan vara lätt att bli lite bekväm. Det kanske även hade drabbat det här U21-landslaget om det inte vore för dansk självgodhet.

Danmark är nöjda över att få möta just Sverige i semifinal. Lite för nöjda. Om det är något som kan straffa sig i den här matchen så är det dansk arrogans snarare än svensk bekvämlighet. För de blågula spelarna är störda på vad som har skrivits i dansk media och att man inte tar Sverige på större allvar. Och jag fullkomligt älskar Milosevic och Guidettis stenhårda passningar i midjehöjd.

Duon hade snackat ihop sig och gick ut till svensk och dansk media och pratade om hur fantastiskt det danska laget är, hur stora favoriter de är, vilken gyllene generation de har fått fram, att de spelar som Brasilien och vilken flopp och katastrof det skulle vara med en förlust nu när de har sagt att de ska slå Sverige.

För att ta sig till final krävs det återigen en stark defensiv och en otrolig vilja. Få bort elegante mittfältaren Pierre Emile Höjbjerg, bromsa upp snabba Yussuf Poulsen, Viktor Fischer och Rasmus Falk. Ställ om snabbt och hitta ytor bakom Danmarks försvar. Ta tillvara på Abbe Khalilis fasta situationer, vinn andrabollar bakom Isaac Kiese Thelin, visa samma vilja som Oscar Lewicki, John Guidetti och Oscar Hiljemark. Och passa Simon Tibbling.

EM-finalen är nära nu.
Krossa dansken och gå efteråt och tacka för tändvätskan.
Använd er av den där U21-tron.
Amen.

Publicerad 2015-06-27 kl 11:49

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto