POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Håna oss vi rör oss ni står still

PRAG. Sverige tog över Norden.
Någon som tror att U21-spelarna nöjer sig med det?
På tisdag erövrar vi Europa.

Vi slog oss ner på Generali Arena i Prag och förväntade oss ett spelförande Danmark mot ett försvarande Sverige. Vi väntade och väntade. Men för första gången i EM började Sverige spela fotboll. Och det var som att, men kolla, vi kan ju vara offensiva och spela oss igenom motståndarnas lagdelar.

Inför matchen kastades det skit mellan lägren. Danskarna jublade över att få möta Sverige vilket fick John Guidetti att snacka tillbaka fast på ett lite mer ironiskt sätt. Skillnaden var att när det väl gällde då levererade Guidetti och vann fajten på knock. Den svenske anfallaren kan snacka som ingen annan, han pratar helt säkert i sömnen, men han är också ganska bra på att spela fotboll.

Först spelade han in bollen till Isaac Kiese Thelin som blev nerdragen och fick straff. Guidetti tog hand om den och satte 1-0. Sedan löste han en trängd situation på egen planhalva på ett fint sätt, avancerade och frispelade barndomsvännen Simon Tibbling som ökade på ledningen.

Danmark var i chock.
2-0 efter 26 minuter.
I en EM-semifinal.
Och på läktaren undrade vi också vad som hände. Jag vet till och med svenska journalister som hade bokat flyg hem till Stockholm i dag.

Men det blir några dagar till i Prag för om du skickar en festinbjudan till Sveriges U21-landslag så är det här ingen gäst som går hem först och lägger sig för att vara pigg dagen efter. Det här gänget vill var med och festa så länge det bara går och drar inte innan någon säger att festen är slut.

Danmark gjorde sitt bästa för att vända på matchen och fick in en reducering efter 63 minuter efter slarv av Filip Helander och Victor Nilsson Lindelöf och tryckte sedan på mot det svenska målet. Det var en anstormning.

Håkan Ericsons drag? Den svenske förbundskaptenen skickade in Robin Quaison. Schackmatt.

Det tog Quaison fem minuter att visa att han har något som ingen av de svenska startspelarna har. Kvickhet, genombrottskraft och förmåga att slå ut sin motståndare.

Först frispelade han Abbe Khalili som sköt utanför. Då var det väl lika bra att ta tag i det själv. Väggspel med Mikael Ishak, en fin löpning som gjorde att han blev fri och avslutet var säkert. 3-1. Matchen var över och av bara farten fastställde Oscar Hiljemark slutresultatet till 4-1.

Sverige är bäst i Norden.
På tisdag har U21-landslaget chans att skriva historia och ta det första svenska EM-guldet.

Portugal körde över Tyskland i sin semifinal, men bör ha stor respekt för Sverige som har skickat hem Italien, England och Danmark. Men det blir en svår nöt att knäcka för Sverige.

Orkar ni göra en stormatch till? Orkar Oscar Lewicki vara överallt igen och plocka bort motståndarnas nyckelspelare och sedan spela sig ur trängda situationer? Orkar Oscar Hiljemark ta löpningar på 80 meter och vinna boll när en lagkamrat tappat den? Orkar John Guidetti leverera igen?

Jag tvivlar inte längre. Det här laget är gjort för att orka och för att nå framgångar.

Det är fantastiskt att vara på plats i Tjeckien och jobba med det här landslaget. Jag älskar deras vilja, vinnarskallar och känslor som ibland går överstyr. Men det är äkta och ärligt.

Frankrike retades med en målgest. Sverige vann och slog tillbaka genom att sno målgesten. Danmark jublade över att få möta Sverige. Blågult vann och slog tillbaka. Håna oss, vi rör oss, ni står still.

John Guidettis intervju direkt efter slutsignalen är fantastisk. Det är så otroligt skönt att slippa intetsägande intervjuer med andra landslag och stjärnor som säger inga kommentarer eller vägrar komma till intervju. Här är det inte stängt och motsträvande. Här är det öppet. Spelarna vill ställa upp och förstår att de pratar till fler folk än till journalisten med bandaren.

Aldrig tidigare har ett svenskt U21-landslag vunnit EM.
Det är dags att skriva historia.
På tisdag är det final.
Guldet är nära nu!

 

Publicerad 2015-06-28 kl 11:01

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto