POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Nu ska U21-landslaget skriva historia - alla andra kan gå hem

PRAG. En match kvar.
Chans att skriva historia.
I dag spelar Sverige EM-final och kan ta landets första guld.
Man får nypa sig i armen för att förstår innebörden.

Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Jag är helt säker på att det svenska U21-landslaget håller med och känner igen sig i Karin Boyes fina dikt, I rörelse.

Spelarna skulle kunna ha varit för nöjda efter att ha slagit ut Frankrike eller skickat hem Italien, England och Danmark. Men icke. Inte en chans. Oscar Hiljemark vill alltid ta en 80 meterslöpning till, Oscar Lewicki vill alltid gå upp i ryggen på ytterligare en stjärna och peta bort bollen och John Guidetti vill att alla andra ska gå hem.

Guidetti är nära att få sin vilja igenom. Det är bara ett lag kvar att skicka hem. Portugal i en EM-final. Examen för U21-landslaget. Slutprovet. Spelarnas sista match tillsammans. Chans att skriva historia och ta Sveriges första guld någonsin. Inget dåligt betyg efter en utbildning.

Hur det än går i kväll så har redan det här laget gjort mycket för svensk fotboll. Tidigare ville alla bara vara Zlatan. Men nu springer plötsligt barn runt på fotbollsplaner i Sverige och vill vara U21-spelarna. I går fick jag sms från en kompis som undrade om jag kunde fixa John Guidettis autograf till hans son.

Några minuter efter sms:et satt Håkan Ericson bredvid John Guidetti och Oscar Hiljemark inne på finalarenan Eden Arena i Prag och jag frågade förbundskaptenen vad det här betyder för svensk fotboll med tanke på att senast Sverige var i en final var i U21-EM samma år som spelarna bredvid honom föddes.

“Förhoppningsvis ger det intresse till tusentals nya ungdomar som vill spela fotboll och som har sett oss den här sommaren. Överhuvudtaget att få den uppskattningen och uppmärksamheten vi har fått ger ringar på vattnet i många avseenden.”

Så rätt så. För trots att inte spelet har varit bländande och utvecklande så är ändå framgången väldigt viktig för svensk fotboll. Nya idoler har fötts. Andra har sett att det finns möjligheter och jag vågar påstå att det finns en hel del som har fått ett större intresse och som förhoppningsvis gör det där lilla extra som är så viktigt för att lyckas.

Men spelarna är inte nöjda. Inte ännu. Nu vill de visa att det inte bara går att ta sig till en final, utan att man även kan vinna den och göra så att alla andra får gå hem.

I kväll går vi ut i den ljumma Prag-natten. Vi tar oss till Eden Arena. Färga läktaren gul och blå. Klockan 20:45 är det EM-final och Sverige har chans att ta sitt första guld någonsin.
U21-landslaget har varit uträknade så många gånger på vägen hit, men alltid rest sig på nio och nått framgång.
Skriv historia i dag!

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr.

Publicerad 2015-06-30 kl 10:32

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto