POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Spelar Blåvitt som Bayern München och vill Rosenberg hjälpa Norrköping?

Gårdagens blogginlägg handlade om IFK Norrköping och framför allt om Alexander Fransson, Emir Kujovic, Andreas Johansson och Janne Andersson. I dag blir det lite mer om Janne Andersson men mest om Markus Rosenberg, IFK Göteborg och AIK.

Det ska bli väldigt intressant att se Markus Rosenberg mot IFK Norrköping. Om det är någon utanför Malmö FF han unnar ett SM-guld så lär det vara ”Pekings” tränare Janne Andersson.

Rosenberg hade svårt att ta plats i MFF och lånades 2004 ut till Halmstad. Laget tränades av Janne Andersson och det var han som fick igång den då 21-årige anfallaren. HBK missade guldet i den sista omgången men Rosenberg vann både skytte- och assistligan och såldes ett halvår senare till Ajax. Därefter har han representerat Werder Bremen, Racing Santander och West Bromwich. Fantastiska erfarenheter och en bra ekonomi. När han förra året återvände till Malmö FF fick han sitt efterlängtade SM-guld. Frågan är om han nu är sugen på att ge tillbaka till tränaren som fick igång hans karriär? Nyligen berättade Rosenberg i en intervju med Sydsvenskan att trots att det är elva år sedan han hade Janne Andersson som tränare fortfarande hör av honom med jämna mellanrum.

– Vi har bra kontakt och har haft det under alla åren. Han är en fantastisk tränare och har gjort det bra i Norrköping precis som han gjorde i Halmstad, sa han.

Nu vet jag att Rosenberg är en tävlingsmänniska som älskar att vinna. Men det är klart att det ska bli intressant att se honom mot sin förre tränare.

***

Det har bara hänt en gång tidigare att en serieledare har tappat guldet i den sista omgången och det var 2004 när Janne Andersson tränade Halmstad. Det skulle ju vara otroligt om han faller på mållinjen igen.

En annan statistik som är intressant är att IFK Norrköping inte har besegrat MFF på bortaplan sedan 1995, men satt senast Norrköping tog guld så gjorde man det just i Malmö. Det var 1989 och då besegrades MFF på straffar i den avgörande finalen.

***

Nikola Djurdjic spelar inte mot IFK Norrköping. Tycker inte riktigt att han har fått till det i Malmö FF. Viljan finns verkligen där och han gör oftast ett bra jobb. Fysiken är bra. Men anfallarens senaste allsvenska mål kom den 23 september mot Falkenberg. Sammanlagt har det blivit fem allsvenska mål i den himmelsblå tröjan. Två mot Falkenberg den 23 september, ett mot Åtvidaberg den 1 augusti och ett mot Sundsvall den 25 juli.

***

Om Malmö FF tar poäng av IFK Norrköping så har IFK Göteborg drömläge. Det vore ju speciellt om Jörgen Lennartsson tog guld. I så fall tog han guld med Elfsborg, fick sparken, tog en ny klubb och tog guld.

Om inte Blåvitt tar guld så slutar laget tvåa eller trea och då har man inte tagit kliv sedan förra årets andraplacering. Även om laget är med i den sista omgången men i så fall faller på mållinjen så lär det bli snack om att de inte tagit kliv. Minns att Mats Gren i maj 2014 sa att IFK Göteborg skulle spela som Bayern München eller Dortmund: ”Min tanke är en rakare fotboll där man spelar framåt när det finns utrymme. Tanken hela tiden måste vara spelet i djupled,” sa han då.

Nu har det gått ett och ett halvt år sedan sportchefens uttalande om hur laget ska spela men jag tycker inte att det är så stor skillnad på hur laget spelar nu och hur man spelade under Mikael Stahre. Förutom att man hade fler kreativa spelare under Stahre, som Sam Larsson, Ludwig Augustinsson och Pontus Farnerud.

IFK Göteborg har ett starkt försvarsspel där alla gör sitt jobb för att hjälpa laget. Ett kompakt lag som inte fuskar i defensiven. Men några likheter med Bayern München eller Dortmund finns inte. De lagen är bra på att föra spelet och är väldigt organiserat i en hög press. De dominerar, forcerar och har många lösningar och anfallsvariationer. Medan IFK Göteborg backar djupt ner och spelar en kontrollerande kontringsfotboll.

***

Så till AIK. Tre poäng och fem mål efter IFK Norrköping. Klart att det ska till ett mirakel om AIK tar guldet. Men om Norrköping och Göteborg förlorar så är det klart att AIK kan besegra Örebro vars tränare Alexander Axén har en koppling till AIK och där Robert Åhman Persson märkligt nog är avstängd.

AIK har gjort en stark säsong för man måste tänka på att Nabil Bahoui och Panos Dimitriadis lämnade i somras och att det tog ett tag innan Dickson Etuhu kom igång. Förra året gjorde Bahoui 14 mål och 7 assist på 26 matcher och den här säsongen blev det fem mål och en assist innan han lämnade efter nio matcher.

AIK värvade in Jos Hooiveld och Stefan Ishizaki och nu kryllar laget av rutinerade spelare som vet vad som krävs för att behålla en ledning och för att vinna matcher. Tio uddamålssegrar varav åtta under höstsäsongen är anmärkningsvärt. Största styrkan har varit fasta situationer där majoriteten av lagets mål har kommit.

Andreas Alm har tränat AIK i fem år och under den tiden har laget aldrig varit serieledare efter en full omgång. Men man har tagit topplaceringar. Tvåa, fyra, tvåa, trea och nu, inför sista omgången, trea.

Publicerad 2015-10-30 kl 13:45

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto