Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Gör inte samma misstag som Belgien

Sveriges laginsats i 1-1-matchen mot Irland var svag. Det tog 50 minuter och ett irländskt ledningsmål innan man började hittade rätt och jobba tillsammans. Om laget gör samma fel, en lika svag laginsats mot Italien så kommer det att vara game over efter 45 minuter.

Belgien har kanske EM:s individuellt skickligaste lag. Det laget försökte lira och trixa bort Italien som kanske har EM:s skickligaste defensiv och som även är bäst när det kommer till taktik och rutin.

Belgien förlorade med 0-2 och försökte inte som ett lag och det är det som Sverige måste göra för att ha en chans.

Det måste börja längst fram. Zlatan Ibrahimovic måste agera som en lagkapten och visa vägen genom ett hårt jobb. För det kommer att krävas att man håller ihop lagdelarna och gör allt för varandra.

Mot Belgien var Italiens försvarsspel fläckfritt och anfallsspelet effektivt. Trebackslinjen med Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci och Andrea Barzagli var tuffa, följsamma, beslutsamma och höll tätt. Framför tre centrala mittfältare som nu ska möta två svenskar där inne. Det blir en tuff kamp för Kim Källström och Albin Ekdal och Erik Hamrén pratade om det viktiga i att anfallarna hjälper till.

I Båstad sa Hamrén att Marcus Berg är före John Guidetti. Att Berg är smartare och bättre defensivt. Att Guidetti måste lära sig att värdera sina löpningar. Då borde det väl vara givet i Hamréns bok vem av anfallarna som ska starta nu när han vill ha en som är bra defensivt och som löper rätt och hjälper det centrala mittfältet. Nej då, två veckor senare ser han ut att peta Berg och starta med Guidetti, om det nu blir så som det har sett ut på träningarna.

Om det blir så är förbundskaptenens trovärdighet på noll och ängslighet på 100. Det skulle betyda att han satsade på fel spelare och nu underkänner sig själv. För vad har egentligen hänt under de två senaste veckorna som gör att han petar den han tyckte var bäst och som enligt honom hade passat bäst mot Italien?

Guidetti kom in och gjorde ett mål mot Wales vars försvarsspel man vanligtvis ser i Division 7, sedan några träningar i Frankrike och en match mot Irland där Berg startade och Guidetti hoppade in.

Bergs insats mot Irland var anonym och inte bra, men man måste tänka på att det var i ett svårt läge där laget – framför allt mittfältet – tappade det vilket gjorde att man blev tillbakapressat, och dessutom fick han inte mycket till hjälp i det defensiva av anfallskollegan Zlatan Ibrahimovic.

Guidetti kom in i ett bra läge när Sverige var på gång och visade under sitt inhopp mer än vad Berg gjorde.

Personligen har jag inga problem med om Guidetti startar. Men varför gjorde han inte det mot Irland och varför går han före nu när Hamrén för bara två veckor sedan gick ut i media och sa att Berg är bättre och att Guidetti måste lära sig att värdera? Osäkerhet och otydlighet är inga bra egenskaper för en förbundskapten, speciellt inte mitt i ett mästerskap.

Att Albin Ekdal får chansen är mer väntat och nödvändigt med tanke på hur svagt mittfältet var mot Irland. Om han kan hitta tillbaka till gammal god form så blir det en injektion för Sverige. Då får man en mittfältare som är trygg med bollen, som kan hålla i den så att laget kan flytta fram sina positioner och som dessutom är klok och som har rutin från att möta italienska spelare. Men det är ett frågetecken för form och tempo. Ekdal har inte startat en match sedan den 17 april. Efter det har det blivit två inhopp, efter 86 minuter mot Irland, efter 61 minuter mot Wales.

Men Ekdal är smart och det måste han visa mot Italien. Värdera rätt och ta hjälp av lagkamraterna. För annars blir det svårt mot Italiens tre centrala mittfältare Marco Parolo, Daniele De Rossi och Emanuele Giaccherini.

Sebastian Larsson och Emil Forsberg måste hjälpa till, Zlatan Ibrahimovic och John Guidetti likaså. För det är på det centrala mittfältet matchen mycket väl kan avgöras. Förlorar man den kampen blir det otroligt tufft.

Men om man klarar av den och står upp som ett lag så kan Sverige bli en otrevlig överraskning för Italien. För när Sverige började spela som ett lag så kom man in i matchen mot Irland och var det bättre laget. Först då blev offensiven bra. Då började Emil Forsberg hota och Zlatan Ibrahimovic skapa chanser.

Om Sverige tar med sig avslutningen mot Irland och spelar så från start mot Italien så finns chansen. Gör inte samma misstag som mot Irland och som Belgien gjorde mot Italien.

Publicerad 2016-06-17 kl 09:58

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons