Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

AIK drömmer vidare om guld - för HIF väntar en tuff höst

Tre poäng behövdes.
Då besegrade AIK Helsingborg med 2-1 – och drömmer vidare om guld.

Efter förlusten mot Malmö FF i den förra omgången behövde AIK verkligen ta tre poäng i hemmamatchen mot Helsingborg för att snabbt studsa tillbaka i kampen om guldet. Samtidigt var HIF i stort behov av poäng i bottenstriden med tanke på deras negativa trend med tre raka matcher utan seger och bara en seger på de nio senaste matcherna.

ANNONS

Därför kan det inte ha varit en överraskning att Helsingborg låg lågt och kompakt och gjorde allt för att dra ner tempot. Och därför kändes AIK:s laguppställning märklig.

Defensive och fysiske Haukur Hauksson startade som vänsterback. Det centrala mittfältet bestod av Anton Jönsson Saletros, Denni Avdic och Stefan Ishizaki. På bänken satt Ebenezer Ofori, Amin Affane och Christos Gravius som alla hade passat bra mot ett lågt spelande HIF för att dra upp tempot och hitta ytor fram i banan.

AIK kom ingenstans i den första halvleken. Tempot var lågt, precis så som HIF ville ha det.

Rikard Norling borde ha startat med Daniel Sundgren som vänsterback i stället för Hauksson och ner/ut med Ishisaki till höger, och in med en tempostark mittfältare.

Henrik Larsson berättade efter matchen att han innan avspark sagt till sina spelare att det krävdes stake och kulor. Hur mycket det motiverade hans spelare är oklart men man gjorde en bra första halvlek. Förutom att man stängda alla ytor som fanns var man även närmast matchens första mål när Adam Erikssons frispark träffade ribban efter 40 minuter.

ANNONS

Norling agerade i halvtid. In med Ofori direkt. Ut med Hauksson och ner med Saletros som vänsterback.

Hur effekten blev?

Helsingborg gjorde 1-0 två minuter in i den andra halvleken. Kalldusch för AIK.

Det tog ungefär tio minuter innan AIK tog över matchen och tryckte på för en kvittering. Efter 62 minuter kom Amin Affane in när AIK hade frispark. Han sprang rakt in, tog hand om den själv och hittade Eero Markkanens fot. 1-1. Mål: Markkanen. Assist: Affane.

Efter målet tog AIK över helt och det kändes som en tidsfråga innan 2-1 skulle komma. Målet kom men sättet det kom på var efter ett felbeslut av domaren Andreas Ekberg. Sauli Väisänen fick straff när han ramlade, trots att ingen var när honom. Daniel Sundgren tackade för det och gjorde sitt första allsvenska mål någonsin.

Efter vändningen orkade inte HIF resa sig. Det kommer att bli en tuff höst för Henrik Larssons lag. En poäng före Djurgården som är på kvalplats, men HIF har spelat en mer match.

ANNONS

I sommar har Djurgården förstärkt sitt lag med Magnus Eriksson, Kebba Ceesay, Andreas Isaksson, Niklas Gunnarsson och Othman El Kabir.

Helsingborg har värvat Monday Samuel som var bänkad i Östersund och Jesper Lange som gjorde åtta starter och tretton inhopp i det danska bottenlaget Århus.

Lite skillnad på resurser.

AIK då?

Åtta poäng efter IFK Norrköping och där har ”Peking” spelat en mer match. Fem poäng efter Malmö FF och där har AIK en match mer spelad.

Under sommaren har AIK tappat Carlos Strandberg och Fredrik Brustad. Därefter har man förstärkt offensiven med Chinedu Obasi och John Chibuike. Mot HIF saknades båda, försiktighetsåtgärd med Obasi och Chibuike var inte spelklar.

En vändning och tre poäng var otroligt viktigt för AIK. Nu drömmer klubben fortfarande om guld och det är klart att laget är med i kampen. Men för att deras dröm ska bli sann måste man dels behålla Ofori, dels spela med bästa laget. Efter tre byten mot HIF hade AIK ett bättre lag än det man startade matchen med.

ANNONS
Publicerad 2016-08-13 kl 18:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto