Sundbergs blogg

2-2 mot Elfsborg.
Fyra poäng på de två senaste matcherna och halv startelva som är ny.
Djurgården åker inte ur i år.

För bara en vecka sedan var Djurgården i kris. Då hade laget fem raka förluster, låg på kvalplats och sparkade tränaren Pelle Olsson.

Det svänger snabbt.

Mark Dempsey tog över som tränare och fick en kanonstart med 3-1 hemma mot IFK Göteborg. Mitt i hyllningarna presenterade klubben Andreas Isaksson och tre dagar senare 2-2 hemma mot Elfsborg.

Två helt olika lag möttes på Tele2 Arena. Djurgården som snabbt ville slå upp långa bollar på sina stora anfallare och Elfsborg som ville rulla, rulla och rulla lite till.

Djurgården hade det tufft i början. Elfsborgs anfallare droppade skickligt ner i ytan mellan motståndarens backlinje och mittfält och på mitten fick Viktor Claesson styra. Efter 25 minuter slog Elfsborg in ett inlägg i Djurgårdens straffområde. Kebba Ceesay var tveksam i positionsspelet och Viktor Prodell nickade ner bollen till Per Frick som enkelt vände bort Marcus Hansson och så var det 1-0.

Men hemmalaget jobbade sig in i matchen och visade återigen bra moral. Efter 29 minuter hittade Mathias Ranegie Michael Olunga som blev fri och säkert satte 1-1.

Djurgården fick ny energi, satte en hög press och gav inte Elfsborg många ytor att rulla runt på. Men det där med att slå bort inlägg är inte Djurgårdens starka sida och det utnyttjade Elfsborg.

Fem minuter in i den andra halvleken slog Adam Lundqvist ett fint vänsterinlägg, Marcus Hansson låg fel och Prodell nickade in 2-1.

Första gången fick Elfsborg ha ledningen i fyra minuter. Andra gången i fem.

Elliot Käcks inlägg hittade Ranegie som skarvade vidare till Magnus Eriksson som fastställde slutresultatet till 2-2.

Fyra poäng på två svåra matcher. Fem nya spelare under sommaren. Det skulle vara ett riktigt fiasko om Djurgården hamnar på kval och åker ur allsvenskan, men det tror jag inte kommer att hända.

Djurgården har lika många poäng som Helsingborg som är på kval. Efter den tunga våren har Dif hämtat in Andreas Isaksson, Niklas Gunnarsson, Kebba Ceesay, Magnus Eriksson och Othman El Kabir. Pelle Olsson hade nog inte haft något emot att jobba med den nya truppen.

Under Mark Dempsey har det nya Djurgården sett bra ut, alldeles för bra för att åka ur. Den nye tränaren har lyckats få igång Mathias Ranegie och Michael Olunga och betydelsen att få igång sina anfallare behövs nog inte förklaras.

Mot Elfsborg spelade Ranegie fram till båda målen, den första en frispelning till Olunga som kyligt placerade in bollen i mål. Förutom att båda anfallarna levererar så vinner de dueller och är bra bollmottagare.

En tredje spelare som just nu är viktig för Djurgården är Magnus Eriksson. Även han levererar poäng och är med sin energi, vilja och fina vänsterfot viktig.

I veckan drog Omar Colley till Belgien utan tillåtelse och nu blir det ingen affär med Genk. Frågan är om han går till en annan klubb?

Med ett och ett halvt år kvar på kontraktet lär Djurgården vilja sälja mittbacken för i nästa transferfönster blir det svårt att få lika mycket som man kan få nu.

Men sportsligt är Colley väldigt viktig. Marcus Hansson har inte imponerat som mittback och hade det mot Elfsborg återigen tufft och blev utbytt i den andra halvleken.

Publicerad 2016-08-14 20:24