Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Andersson och Wettergren har tränat halva landslagstruppen

En poäng i EM. Inte ett skott på mål på efter de två första matcherna. Det är bara två månader sedan. Då var Zlatan Ibrahimovic med. Ja, det var han som sköt dit laget efter tre av fyra mål mot Danmark i playoff och sammanlagt gjorde han elva av Sveriges nitton mål i kvalet. Nu är han inte med längre.

ANNONS

I dag samlas det nya landslaget och från den startuppställningen som spelade mot Belgien i EM för två månader sedan ska nu fyra nya in i elvan som ska möta Holland i VM-kval, möjligtvis fem beroende på hur det är med Albin Ekdal. En målvakt, en vänsterback, en central mittfältare (kanske två) och en anfallare. Det kommer helt säkert att bli spelare som var med i EM-truppen och som spelade under Erik Hamrén, som Robin Olsen, Oscar Wendt eller Ludwig Augustinsson, Oscar Hiljemark och John Guidetti.

Det säger sig själv att det blir tufft för Sverige att ta sig till VM. Förutsättningarna inför den första kvalmatchen är inte de bästa. Tio nya truppspelare, fyra eller fem nya startspelare, nya tränare, ingen Zlatan.
Och ingen träningslandskamp innan matchen mot Holland är inte optimalt. Dessutom har Erik Johansson nobbat landslaget, Arber Zeneli valt Kosovo och Robin Quaison kallats in som reserv efter att han hade skadat sig i klubblaget.

ANNONS

Individuellt sett är det en svag svensk trupp. Därför hade det inte skadat med mer kreativitet. Speciellt med tanke på att Zlatan Ibrahimovic har slutat och att John Guidetti och Emir Kujovic har det tungt i sina klubblag.

Fem centrala mittfältare tog Janne Andersson ut. Men där det inte direkt bubblar över av kreativitet.

Albin Ekdal och Oscar Hiljemark var givna i truppen, men där Ekdal är ett frågetecken på grund av att han har varit skadad. Alexander Fransson var inte given men väntad, trots ett väldigt svagt OS men som är framtiden då han har gjort ett väldigt bra steg och gått till Basel. Marcus Rohdén har gjort två matcher för Serie A-nykomlingen Crotone och Oscar Lewicki har inte ett jättebra 2016 bakom sig och sitter nu på bänken i Malmö FF. Som ni ser, mer defensiv än offensiv. Mer springa och kämpa än att dribbla en gubbe eller slå en avgörande passning.

ANNONS

Samtidigt ligger det lite i uttrycket man tager vad man haver. Men fem centrala mittfältare känns en för mycket och hade hellre sett än kreativ kantspelare i Sam Larsson eller Nabil Bahoui.

När Janne Andersson nu samlar sin första trupp är det tio förändringar från Erik Hamréns EM-trupp. In med Karl-Johan Johnsson, Alexander Fransson, Christoffer Nyman, Marcus Rohdén, Niklas Hult, Filip Helander, Emil Krafth, Oscar Wendt, Viktor Claesson och Isaac Kiese Thelin. Fyra som Andersson själv har tränat i IFK Norrköping och tre som assisterande förbundskapten Peter Wettergren hade i Elfsborg. Sju nya spelare av tio alltså.

Därför känns det som att det inte varit ett minus att Janne Andersson och Peter Wettergren har haft, känner och vet vad de uttagna spelarna man haft går för.

I hela truppen har Andersson haft Alexander Fransson, Isaac Kiese Thelin och Christoffer Nyman i IFK Norrköping, Karl-Johan Johnsson i Halmstad och Emir Kujovic i både ”Peking” och HBK.

ANNONS

Wettergren har haft Marcus Rohdén, Oscar Hiljemark, Viktor Claesson och Niklas Hult i Elfsborg och Robin Olsen och Ludwig Augustinsson i FC Köpenhamn.

Det är elva av spelarna. Nästan halva truppen. En del av dem – Olsen, Augustinsson och Hiljemark – givna i truppen. Övriga åtta kan diskuteras. Klart är väl att ett svenskt landslag aldrig har haft så mycket Elfsborg och IFK Norrköping-touch som nu när Andersson/Wettergren bossar.

Av de elva spelarna startade sex i helgen, tre var bänkade, en utanför truppen och en hade spelledigt.

I hela truppen startade tretton spelare (tre målvakter och tio utespelare), åtta var bänkade (tre fick inte hoppa in), två utanför truppen och två hade spelledigt (Berg och Hult som brukar starta).

Det är klart att det kan bli kritik om landslaget skulle göra dåliga resultat samtidigt som petade spelare som Branimir Hrgota, Alexander Milosevic och Nabil Bahoui skulle göra det bra i Bundesliga och Sam Larsson i Holland. För att nämna några.

ANNONS

Men där är vi inte nu. Det har inte spelats någon match ännu. Först ut väntar Holland.

Publicerad 2016-08-29 kl 13:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto