Häcken kommer utmana topplagen nästa år

Sundbergs blogg

Den moderna fotbollen var tillbaka på Tele2 Arena, men det var inte Hammarby som stod för det fräscha och utvecklande utan det gjorde Häcken.

Som Häcken gjort några gånger tidigare så ställde man upp med tre mittbackar, där Rasmus Lindgren styrde allt, tre centrala mittfältare, ganska höga yttrar i Kari Arkivuo och Joel Andersson och två anfallare i John Owoeri och Alhassan “Crespo” Kamara.

En spännande uppställning där det handlade om att kontrollera, föra spelet, rulla boll och att göra det framåt. Även om inte tempot var jättehögt hela tiden så såg det ändå intressant ut och för Häcken är det bara att hoppas att den som tränar laget nästa säsong vågar att fortsätta på den här vägen. Då kommer Häcken att utmana topplagen.

Hammarby hade framför allt svårt att stoppa offensive Alexander Farnerud, som var bra på att hitta ytor och som behandlade bollen fint, och snabbe och avige Owoeri.

Hammarbys mittback Joseph Aidoo har gjort flera bra insatser den senaste tiden men mot Häcken hade han problem med Owoeri.

Aidoo var inlandad i det första baklängesmålet. Först var det Birkir Saevarsson som gick bort sig alldeles för enkelt ute till höger och Arkivuo kunde skicka in bollen i straffområdet. Inlägget blev dåligt men Aidoos rensning var ännu sämre. Bollen hamnade hos Rasmus Schüller som utanför straffområdet träffade kryssribban, returen hamnade hos “Crespo” som visade fina akrobatiska skills och snyggt satte 1-0.

Hammarby hade svårt att skapa chanser och Rasmus Lindgren fångade upp det mesta. Därför var det tungt för Häcken när Lindgren skadade sig och tvingades byta. Mittbacken var klok, hade ett bra passningsspel och styrde sitt lag och det är märkligt att inga större klubbar försökte värva honom.

Häcken gick in i en svacka, det lugna och kloka försvann, samtidigt som Hammarby ryckte upp sig och fick energi när Erik Israelsson kom in i samma minut som Lindgren gick ut. Matchen öppnade sig helt.

Minuten senare svarade Peter Abrahamsson för en rejäl målvaktstavla och passade till Israelsson som enkelt rullade in kvitteringen.

Nu var Hammarby riktigt på gång och med positiv energi och stöd i ryggen tryckte hemmalaget på för ett ledningsmål. Och det kom.

Efter en kontring hamnade bollen hos vänsterbacken Mats Solheim som hur snyggt som helst skruvade upp 2-1 i Abrahamssons vänstra kryss, ett mål som till och med borde ha fått Kennedy Bakircioglu att bli imponerad.

Vändningen var ett faktum men i stället för att fortsätta trycka på så slappnade hemmalaget av och försökte bevaka ledningen. Inte det smartaste.

Fem minuter efter 2-1-målet tryckte Mohammed Abubakri in bollen i mål efter en retur på hörna och bara ytterligare fem minuter senare avgjorde Farnerud med ett skott strax utanför straffområdet som Ögmundur Kristinsson lär drömma mardrömmar om.

Tre poäng till Häcken i en match som inte gällde jättemycket men där det vinnande laget kan åka hemåt och sjunga den ljusnande framtid är vår. Efter värvningarna av Lindgren, Farnerud och “Crespo” ska det bli väldigt intressant att se laget nästa säsong. Tre starka värvningar som kommer att lyfta Häcken rejält. Bara för spelarna att hoppas att klubben träffar rätt när det kommer till val av ny tränare också.

Att man fick “Crespo” med ett halvår kvar vid en tidpunkt när man låg sämre i tabellen än Örebro som han lämnade, ja, det är märkligt. Speciellt sett till att Malmö FF försökte att värva anfallaren i vintras och att parterna var uppe på bud på flera miljoner.

Men det är bara för Häcken att tacka och ta emot.

Publicerad 2016-09-22 21:51