Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Årslista 2016 - skandaler, spjutkastare, ninja och felrekrytering

Sundbergs blogg

Årets…

Mästare: Alexander Jeremejeff. Vann först cupen med Häcken och sedan allsvenskan med Malmö FF. Två titlar på en säsong. I två olika lag. Inte illa.

Bästa förlängning: Kalmar FF. Kom överens med allsvenskans bäste spelare Rasmus Elm om ett nytt avtal.

Sämsta förlängning: Djurgården. Förlängde med tränaren Pelle Olsson för att de trodde stenhårt på honom, men sparkade honom någon vecka senare.

Rekord: Magnus Wolff Eikrem. Gjorde 15 assist vilket är nytt allsvenskt rekord.

Felrekrytering: Malmö FF anställde Allan Kuhn som tränare. Dansken förde laget till guld men fick ändå sparken. Då känns det som att klubben upptäckte saker som man inte hade en aning om vid anställningen.

Annons

Samtal: Allan Kuhn. Ringde dagen efter SM-guldet och tyckte att han förtjänade mer kredd.

Genombrott: Alexander Isak.

Ninja: Henrik Larsson.

Mest underskattade: Jo Inge Berget. Enligt mig den viktigaste spelaren i MFF som tog guld men kom inte ens med på någon topp 5-lista när allsvenskans bästa skulle utses.

Svåraste att lura: Rikard Norling. “Han (Nanne Bergstrand) imponerar inte med manualer och mediabilden om framtidens fotboll (skratt), där kan han inte lura mig.”

Tyngsta: Emir Kujovic. Öste in mål i allsvenskan. Kom med i EM-truppen. Ville till Serie A eller Bundesliga men hamnade i belgiska Gent där det har blivit tre minuter på ett halvår, sågad av tränaren och inte längre med i landslagstruppen.

Pinsammaste: Falkenberg. Släppte in 14 mål i de tre sista matcherna, 23 på de sex sista, 33 på de nio sista.

Annons

Mål: Chinedu Obasi. Felvänd, klacktunnel på allsvenskans bäste försvarare, fri, yttersida i mål.

Tränare 1: Lasse Lagerbäck. Tog Island till kvartsfinal i EM.

Tränare 2: Graham Potter.  Tog allsvenskan med storm.

Hemvändare: Andreas Isaksson och Behrang Safari.

Dead man walking 1: Andreas Alm. Redan runt jul förra året anade nog många att Alm skulle få lämna AIK och att det var en tidsfråga innan det skulle bli så.

Dead man walking 2: Nanne Bergstrand. Skrev den 3 mars, en månad innan allsvenska premiären, om spelarmissnöje mot Bergstrand. Det var den första av flera artiklar om problem i Bajens trupp under säsongen. När Bergstrand fick sparken efter säsongen kom det fram att klubben varit i möte med flera tränare sedan i somras.

Sorgligaste 1: Planinvasionen på Olympia när Helsingborg åkte ur allsvenskan. Extra tragiskt att ge sig på Henrik Larsson och sonen Jordan, en familj som har gjort väldigt, väldigt mycket för Helsingborgs IF.

Annons

Sorgligaste 2: 17-åringen som sprang in på planen och attackerade Östersunds målvakt.

Sorgligaste 3: Djurgårdssupportern som tog sig till medias platser på Tele2 Arena och slog ner min kollega.

Spelare: Cristiano Ronaldo.

Svenska spelare: Zlatan Ibrahimovic.

Svenska spelare om inte Zlatan får vara med: Victor Nilsson Lindelöf. På väg att säljas för klubbrekord i Benfica till Manchester United. Tänk att han först inte fick plats i U21-landslagets EM-trupp. Kom in som reserv efter att Emil Krafth skadat sig och Mattias Johansson tackat nej.

Skandal: Blatter och Platini. Efter ständiga anklagelser om korruption och maktfullkomlighet föll till slut två av fotbollens största höjdare.

Flytt-trend: Många spelare drog till andraligor. Pontus Jansson från Serie A till The Championship, Joel Ekstrand från Premier League till The Championship, Marcus Antonsson, Gustav Engvall, Simon Hedlund, Christoffer Nyman från allsvenskan till andraligor i England och Tyskland.

Annons

Årets Batan-klar 1: Sead Haksabanovic. Var klar för Brugge men allt slutade med att han förlängde med Halmstad.

Årets Batan-klar 2: Alexander Isak. Skulle krita på för Real Madrid i den andra veckan i december, eller åtminstone innan jul.

Citat 1: John Guidetti efter matchen mot Luxemburg: “Jag är otroligt nöjd med min insats. Tycker det är min bästa landskamp.” Det var inte riktigt sanningen och i nästa landskamp satt anfallaren på bänken.

Citat 2: Henke Larsson om han fruktade för sin säkerhet: “Jag har gott om hundar där hemma, det är inga problem.”

Mest rakryggade: Andreas Alm. Blev utkuppad. När det läckte ut och media var på plats på träningen på Karlberg skötte Alm allt väldigt snyggt och stod upp och försvann med rak rygg.

Svar på tal: Graham Potter. Nanne Bergstrand sa: “Det går inte att bli ett bra spelande lag i allsvenskan eftersom de här fem åren i superettan har kostat oss enormt mycket.” Men Graham Potter visade att det visst går. Han tog Östersund från Division 2 till allsvenskan på fem år och väl i landets högsta serie spelade laget en väldigt fin fotboll.

Annons

Mest bortglömda: John Owoeri. Skytteligavinnare på 17 mål utan uppmärksamhet vare sig vid prisutdelningar eller på transfermarknaden.

Jobb: Josimar. Den norska tidningen rullade upp en rad av skandaler inom Fifa och Uefa, bland annat SvFF:s hemliga uppgörelse som ska ge EM och hög post till Karl-Erik Nilsson. Gillar journalister som lyfter på stenar och gräver.

Bäste förlorare: Felipe Carvalho. Åkte ur allsvenskan med Falkenberg och vann allsvenskan med Malmö FF.

Spjutkastare: Tobias Sana. Blev rädd, arg och agerade osmart. Fick sedan en ramsa av MFF-fansen som han själv gillade. “Kasta spjut, kasta spjut. Han är från Angered, han kastar spjut på er.”

Födelsedagsfirande: Alexander Isak. Firade sin 17-årsdag med att sänka Djurgården i derbyt.

Största sug efter att börja med fotboll: Mats Rosseli Olsen. Under en dryg halvtimme väntade publiken på om matchen mellan IFK Göteborg-Malmö FF skulle återupptas. Då stormade plötsligt en man in på planen, sprang rakt över gräsmattan och sparkade in matchbollen i ett tomt mål. Vem mannen var? Frölundas guldhjälte Mats Rosseli Olsen. “Älskar IFK och Frölunda! Alltid drömt om å göra mål där! Göteborg! Ni är bäst!!!” lät han meddela på Twitter efter att ha skickats ut från arenan av vakter.

Annons

Mesta mästare: Malmö FF blev mesta mästarna när man tog det historiska nittonde guldet.

Story: Lasse Nilsson och Filippa. En del spelare engagerar sig utanför fotbollen och några för att klubben säger det. Det värmer extra när man ser spelare som själva tar tag i saker och engagerar sig, som Lasse Nilsson. 

Klubb: Östersund. Gillar när man vill utvecklas, engagerar sig och även bjuder på sig själv och inte bara tränar, spelar matcher och säger att det är kul med fotboll. Östersund arrangerade en galakväll med fokus på sång och musik, blev hbtq-certifierade och dansade på fotbollsgalan.

Podd: Förutom fotboll där Olof Lundhs är bäst så är Spår av Anton Berg och Martin Johnson samt Fördomspodden med Emil Persson bra.

Granne: Punk Royal.

Skiva: Kent, Då som nu för alltid.

Mest efterlängtade: Immanu El släppte en ny skiva, Hibernation.

Annons

… 2017 vinner Malmö FF allsvenskan, Rosengård tar damallsvenskan, Sverige tar guld i U21-EM, damlandslaget tar EM-silver, Victor Nilsson Lindelöf håvar in sin första guldboll, någon gör en artikel om att Peter Gerhardsson har ett musikintresse.

Gott slut!

Publicerad 2016-12-31 10:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto