POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Så slutar kvartsfinalerna, AIK och Bajens problem och fin helg för svenska utlandsproffs

I går lottades kvartsfinalerna i svenska cupen och det var tur att jag och Pileby hade med oss Gerhard Sager i sändningen. SvFF-profilen styrde och ställde och hade full koll på bollar, skålar, regler och annat. Seedade ville han inte att vi skulle säga utan det var viktigt med hemmaplansfördel. Det fick IFK Göteborg, Häcken, Östersund och Elfsborg.

Östersund och Elfsborg borde vinna sina matcher. Hemmaplansfördel och mot Trelleborg respektive BP.

Östersund tog sig vidare efter att Hammarby besegrades med 1-0 i den sista omgången. Bajen har en hel del att jobba på. 3-2 mot Nyköping, 3-3 mot Varberg och 0-1 mot Östersund utan att ha skapat en enda riktig målchans.

Bajen slutade elva i allsvenskan förra säsongen och har som mål att bli bättre i år. Men som det ser ut nu har nye tränaren ”Mini-Mourinho” en del att göra för att laget ska ta kliv.

Tränaren har värvat med sig försvararen Björn Paulsen från Danmark och sportchefen Mats Jingblad har plockat in mittfältarna Jiloan Hamad och Gershon Koffie vilket känns sunt med tanke på att man har tappat försvararen David Boo Wiklander och mittfältarna Erik Israelsson och Philip Haglund. Men det man ännu inte har lyckats med är att ta in en bra anfallare, eller åtminstone att ersätta anfallaren Alex. Som det är nu så är Pa Dibba förste anfallare och det borde han inte vara i ett lag som Hammarby.

Samtidigt måste man bli bättre på att få fram unga spelare, ge chansen och sedan sälja vidare. Det var ett tag sedan klubben fick fram en egen spelare som man sedan sålde vidare för bra pengar. Mot Östersund var det kul att se att ”Mini-Mourinho” startade med 18-årige Dusan Jajic. Men inte lika kul att han 90 minuter senare sågade mittfältaren. ”Dusan Jajic hade stora problem på det centrala mittfältet, med boll och utan boll”

Om vi går vidare till kvartsfinalerna i cupen och lagen som har fördel av hemmaplan så väntar tuffa matcher för IFK Göteborg och Häcken. IFK Göteborg ställs mot IFK Norrköping och det är två lag som tog sig vidare utan att imponera jättemycket.

Blåvitt spelade 2-2 mot Sirius och besegrade Arameisk-Syrianska med 6-0 och Ljungskile med 3-2. Inte stabilt att släppa in två mål mot division 1-laget Ljungskile och sedan släppte man även in två mål mot Sirius.

IFK Norrköping började gruppspelet svagt och spelade oavgjort mot både Vänersborg och Örgryte innan det blev seger med hela 7-0 mot Halmstad. Pinsamt av HBK att släppa in sju mål i den sista omgången, dels för sin egen skull, dels förstörde man även för skrällaget Vänersborg som hade chans att gå vidare men slutade nu tvåa med sämre målskillnad än ”Peking”.

Känns som en jämn match mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping men håller ”Peking” som knapp favorit.

En jämn match lär det nog även bli mellan Häcken-AIK. Cupmästaren Häcken är i dagsläget bättre offensivt medan AIK har en bättre defensiv. AIK har varit svagt offensivt och Denni Avdic och Eero Markkanen har inte levererat, i 0-0-matchen mot Dalkurd brände Avdic flera lägen och Markkanen fortsatte att vara ovän med bollen. AIK har värvat två nya anfallare och det är ett måste att båda kommer in och bidrar och levererar direkt. Håller Häcken som knapp favorit i kvartsfinalen.

***

Kul att min gamla klubb IFK Uddevallas futsallag vann SM-finalen mot Borås. Stort grattis! I finalen gjorde Robert Bagger tre mål och efter matchen utsåg futsal.se målvakten Marcus Gerd till årets spelare. Grattis också till Lindahl FF som försvarade guldet på damsidan!

***

Fint att Annika Norlin har gjort en låt till Östersund. “Rött & svart pumpar hjärtat” är fin.

***

Samtidigt som cupen och SM-finalerna i futsal spelades i Sverige så hade flera svenska utlandsproffs framgångar i helgen. Nio målskyttar och ett gäng assist.

Målskyttar
Marcus Berg satte tre mål när Panathinaikos besegrade jumbon Veria med 5-0 och nu är svensken uppe i 16 mål på 22 ligamatcher vilket är starkt.
Oscar Hiljemark gjorde det viktiga 2-0-målet mot Empoli vilket lär ha varit skönt med tanke på kaoset som har varit i klubben. Det var Genoas första ligaseger på elva matcher.
Martin Olsson gjorde mål för Swansea och blev uttagen av ESPN i veckans lag i Premier League.
Samuel Armenteros gjorde mål på straff mot NEC och är nu trea i den holländska skytteligan med 13 mål på 20 ligamatcher.
Robin Söder satte ett mål mot Viborg och har gjort åtta mål på 20 ligamatcher. Bra för att vara i Esbjerg som är trea från slutet i ligan.
Mikael Lustig gjorde 1-0-målet i 4-1-segern mot ST. Mirren i cupen.
Branimir Hrgota gjorde sitt fjärde ligamål för säsongen när det blev 1-2-förlust mot Freiburg.
Albin Ekdal gjorde ett väldigt viktigt mål i 1-0-segern mot Hertha Berlin och det var svenskens första mål i klubben. Hamburg är på kvalplats och slåss bland annat med Werder Bremen som Augustinsson redan har skrivit på för.
Oscar Wendt satte 3-1-målet i 4-2-segern mot Schalke.

Assist
Ludwig Augustinsson gjorde tre assist.
Sam Larsson en assist mot Go Ahead Eagles och har nu gjort sju mål och nio assist och det är 16 poäng på 22 ligamatcher vilket är bra.
Emil Forsberg levererade igen. Den här gången blev det en assist i 2-2-mötet med Augsburg och svensken är nu uppe på sju mål och tio assist och det är 17 poäng på 19 matcher (16 från start) i Bundesliga vilket är väldigt imponerande.

Andra saker som stack ut var bland annat att Robin Olsen höll sin 22:a nolla för säsongen, Gustaf Nilsson debuterade för Bröndby, Filip Helander var tillbaka från start för första gången på fyra månader och Samuel Gustafson gjorde sin första start i Serie A.

Saker som inte var lika kul
Patrik Carlgren satt för tredje gången i rad på Nordsjällands bänk. Laget besegrade Bröndby så det är nog tveksamt om svensken får stå i nästa match.
Carlos Strandberg var återigen bänkad i Belgien och det har blivit två starter och fem inhopp, ungefär som i CSKA där han gjorde en start och sju inhopp.
Franska ligan är inte lika kul för oss svenskar när Zlatan har flyttat till England. I helgen satt både Jimmy Durmaz och Ola Toivonen på bänken i 1-1-matchen mot Lille. Toivonen fick hoppa in i den 90:e minuten och han har inte startat sedan den 21 december. Durmaz har gjort tre starter under 2017.
Alexander Kacaniklic var utanför truppen och har gjort två inhopp för sitt Nantes under 2017 och senaste starten var den 30 november.

Publicerad 2017-03-06 kl 14:57

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå