Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Häcken rättvist till semi - kan utmana om SM-guld

Sundbergs blogg

Förra året vann Häcken cupen – deras första titel någonsin.
Nu drömmer man om att försvara titeln och att sedan utmana om SM-guldet.
Hybris?
Nej, laget framme i semifinal i cupen och av det man har visat kan det även räcka långt i allsvenskan.

Brommapojkarna är årets cupskräll. Men Häcken har varit bäst. Om laget klarar av att undvika tunga skador på spetsspelare som Alexander Farnerud, Paulinho, Rasmus Lindgren och Erik Friberg så kan man att utmana om SM-guldet.

Det var två defensivt starka lag som möttes på Bravida Arena, det var oftast var stängt centralt och målvakterna Peter Abrahamsson och Oscar Linnér imponerade.

Abrahamsson gjorde två svettiga räddningar, först på Daniel Sundgrens fina nick och sedan på Eero Markkanens friläge.

Linnér var inte sämre när han var uppe vid krysset och räddade Farneruds fina frispark.

AIK startade med fyra centrala mittfältare i Kristoffer Olsson, Simon Thern, Johan Blomberg och Amin Affane. Häcken med tre i Erik Friberg, Mohammed Abubakari och Alexander Faltsetas. Inte konstigt att det oftast var stängt centralt.

Annons

Kristoffer Olsson och Simon Thern visade skicklighet och var tillsammans med Linnér bäst i sitt lag.

Olsson var passningsskicklig och bra på att spela sig ur förstapressen.

Thern visade upp ett bra driv och mod.

Olsson och Thern hade varit ännu farligare om man haft någon bra anfallare, men AIK saknade återigen djupledshot och har ännu inte klarat av att ersätta Alexander Isak och Chinedu Obasi.

Häcken hade fler offensiva spelare med individuell skicklighet och när Rasmus Lindgrens snygga 1-0-mål kom öppnade matchen upp sig. AIK chansade, tryckte upp spelare och blottade sig bakåt. Det utnyttjade Farnerud, ”Crespo” Kamara och Paulinho (brassens inhopp var otroligt bra och han skapade lägen varje gång han hade bollen) som kontrade in två mål till.

3-0 speglade inte matchbilden men Häcken gick rättvist vidare till semifinal. Nu när defensiven ser bättre ut än på länge så har laget från Hisingen mycket av vad som krävs för att utmana om SM-guldet. Man har ett bra försvarsspel, individuell skicklighet, flera rutinerade spelare som har vunnit titlar och har nu kryddat med två sena värvningar i Juhani Ojala och Chisom Egbuchulam.

Annons

AIK har det mesta utom djupledshot och det borde oroa Rikard Norling. AIK får verkligen hoppas på Henok Goitom och Sulejman Krpic.

Häckens semifinal blir hemma mot Östersund. En match mellan två lag som imponerar.

Östersund skickade enkelt ut Trelleborg med 4-1 i kvartsfinal och man var det enda laget som gick vidare från gruppen utan poängförlust.

Östersund var bra som nykomling förra året och har nu gjort några smarta värvningar i målvakten Andreas Andersson, försvararen Tom Pettersson och målskytten Johan Bertilsson.

Saman Ghoddos är klass och det kryllar av fler skickliga spelare som Ken Sema, Fouad Bachirou och Brwa Nouri.

Förra året slutade Östersund åtta i allsvenskan och man lär ta kliv den här säsongen.

***

I den andra semifinalen blir det IFK Norrköping mot BP. Båda lagen tog sig till semifinal dels genom fina prestationer, dels tack vare att man var skicklig på att utnyttja IFK Göteborgs och Elfsborgs individuella misstag.

Annons

Jörgen Lennartsson valde att spela med allsvenskans kanske bäste högerback, Emil Salomonsson, som vänsterback och placerade i stället Martin Smedberg Dalence till höger i backlinjen. Det straffade sig.

Vid ”Pekings” första mål låg Smedberg för högt och Niclas Eliasson fick gågata längs kanten. Sebastian Andersson fick bollen utanför straffområdet och sköt. Pontus Dahlberg klarade inte av att hålla bollen utan Kalle Holmberg satte 1-0.

Vid Norrköpings andra mål ryckte Eliasson förbi Smedberg och inlägget hittade Holmberg som avgjorde.

Brommapojkarna slog ut Djurgården i gruppen och i kvartsfinalen visade man återigen styrka när man åkte till Borås och vann med 2-1. Starkt gjort och det är klart att det är en skräll när en nykomling i superettan vinner i skarpt läge mot Elfsborg som är bra på sin hemmaplan.

Annons

BP spelade bra men Elfsborg imponerade inte. Simon Olsson sålde sig enkelt när BP fick straff, som annars duktige Markus Gustafsson missade och i slutet var det Joakim Nilssons tur att visa upp ett svagt försvarsspel när 18–årige Viktor Gyökeres avgjorde.

Magnus Haglund har två år kvar på sitt kontrakt men om inte Elfsborg får en bra start i allsvenskan så kommer managern att få det tufft. Han måste få en bra start.

IFK Norrköping är favorit att ta sig till final när man nu får ta emot BP hemma på Östgötaporten, det är en match som ”Peking” ska vinna.

 

***

När vi lottade grupperna i cupen tippade jag Häcken som vinnare. Måste ju stå på mig och säger därför Häcken-IFK Norrköping i final.

Publicerad 2017-03-12 22:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto