POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Wendt kan petas från landslagstruppen - kan bli skrällar mot Vitryssland

På onsdagen tar Janne Andersson ut årets första kvaltrupp och det som väntar är VM-kval mot Vitryssland och träningslandskamp mot Portugal.

I den förra tävlingsmatchen blev det 1-2-förlust mot Frankrike och det var så klart surt med en förlust men det var samtidigt ett Sverige som stod upp bra på bortaplan mot en bra motståndare. Emil Forsberg gjorde 1-0 på en frispark men sedan kvitterade Paul Pogba och Dimitri Payet avgjorde.

Därefter åkte Sverige till Budapest och besegrade Ungern med 2-0 och där fick vi se en fin debut av Sam Larsson som tog för sig, utmanade och skapade chanser. Han gjorde matchens första mål och Isaac Kiese Thelin fastställde slutresultatet.

Så, vad har hänt sedan dess?

Marcus Berg, Martin Olsson, Mikael Lustig och Karl-Johan Johnsson missade mötena med Frankrike och Ungern på grund av skador, men nu är alla tillbaka.

Berg öser in mål i Grekland, leder skytteligan och har gjort 17 mål på 23 matcher.

Olsson har lämnat Norwich för Premier League-laget Swansea och vänsterbacken hyllas i England som en av vinterns bästa värvningar.

Bland de 24 spelarna som Janne Andersson tog ut mot Frankrike och Ungern har det hänt en hel del, både positiva och negativa saker. Vi börjar med de positiva.

Robin Olsen fortsätter att hålla tätt i FC Köpenhamn som går som tåget i den danska ligan och som gör upp med Ajax i Europa League. I ligan har Olsen bara släppt in nio mål på 23 matcher och hållit nollan 15 gånger. I förra veckan blev det 2-1 mot Ajax i EL och det var svenskens första insläppta mål på Parken sedan augusti.

Pontus Jansson fortsätter att göra det bra och hyllas i Leeds som kämpar för att ta sig upp från The Championship.

Filip Helander skadade sig i samband med den förra samlingen och har precis kommit tillbaka. Negativt att han har varit borta i flera månader, positivt att han är tillbaka och har fått starta i Bolognas två senaste matcher.

Oscar Hiljemark har lämnat Palermo och är nu i Genoa. Bra att han lämnade Palermo som är ett dårhus. Även om det inte var ett jättekliv så har han ändå hamnat i ett bättre lag och i en något tryggare miljö.

Emil Forsbergs succé i Bundesliga fortsätter. Sju mål och tio assist på 17 startmatcher imponerar.

Sam Larsson borde ha hamnat i en bättre klubb i vintras men är kvar i Heerenveen och där fortsätter han att göra det bra. Fina dribblingar och artisteri samtidigt som poäng trillar in. Sju mål och nio assist på 21 startmatcher i den holländska ligan är helt okej.

Viktor Claesson var väl tillsammans med Sam Larsson sist in i truppen mot Frankrike och Ungern. Efter det var Claesson bra på januariturnén, skiftade klubb till Krasnodar och har gjort succé med sex poäng på sju matcher.

Saker som inte har varit lika kul sedan den förra landslagssamlingen:

Patrik Carlgren sitter på bänken i det danska mittenlaget Nordsjälland.

Jimmy Durmaz har blivit bänkad i Toulouse och har bara startat i tre matcher under 2017 (21 januari, 29 januari och 25 februari).

Ola Toivonen har också hamnat på bänken i Toulouse och har inte startat i någon match under 2017.

Både Durmaz och Toivonen startade mot Frankrike så det är klart att deras situation i klubblaget inte är optimal för landslaget. Men tror att Durmaz räddas av att det inte finns bättre alternativ till höger på mittfältet och Toivonen av att han varit bra i de senaste landskamperna.

Kristoffer Nordfeldt, Linus Wahlqvist, Alexander Fransson och Isaac Kiese Thelin kallades in under den förra landslagssamlingen när Karl-Johan Johnsson, Mikael Lustig, Albin Ekdal och Marcus Berg lämnade.

Nordfeldt sitter fortfarande fast på bänken i Swansea och spelar inga matcher i klubben. Hans senaste framträdande var i 0-2-förlusten mot Hull i FA-cupen den 7 januari och innan det gjorde han en U23-match den 8 november, en match i september och en i augusti. Spela matcher och där göra det så bra som möjligt är viktigt för att få vara med i landslaget och det talar emot Nordfeldt nu när landslagstruppen tas ut.

För Wahlqvist blir det för tufft nu när allsvenskan inte är igång och när Lustig är tillbaka från skada.

Fransson lyckas inte riktigt ta en startplats i Basel och det förvånar att man inte vågar satsa fullt ut på sin mittfältare när man leder ligan med 17 poäng.

Kiese Thelin har lämnat Bordeaux och är nu i Anderlecht som toppar den belgiska ligan. Där får han lite mer speltid och i ligan har det blivit en start och fem inhopp och i Europa League tog han sitt lag vidare till åttondel.

Av spelare som inte var med i den senaste uttagningen så finns det några som nu har imponerat i sina klubblag.

Samuel Armenteros är trea i den holländska skytteligan och har gjort 13 ligamål på 20 startmatcher i Heracles. Nu slåss han förmodligen mot Christoffer Nyman och Isaac Kiese Thelin om den fjärde platsen som anfallare. Jag håller Armenteros högst i den trion men tror att Janne Andersson fortsätter med Nyman.

Sebastian Larsson är tillbaka efter skada och startar som central mittfältare i Sunderland. Laget är sist i Premier League och har sex poäng upp över strecket. Tror inte att det ur ett landslagsperspektiv är positivt för honom att spela centralt då han hade haft större chans att konkurrera till höger i landslaget. Larsson slåss förmodligen med Marcus Rohdén om en mittfältsplats då båda kan spela centralt eller till höger på mitten. Tror att Janne Andersson fortsätter med Rohdén.

Branimir Hrgota startar en hel del i Frankfurt som ligger sexa i Bundesliga. Fjorton starter och fyra mål har det blivit. Det är bra gjort och Hrgota är underskattad. Tror dock inte att han blir uttagen i Janne Anderssons landslag.

Astrit Ajdarevic har lämnat Örebro för AEK Aten där han startar. Ett mål har det blivit och det var i derbyt mot Olympiakos som svensken avgjorde med matchens enda mål. Ajdarevic är en spelare som hade passat fint i en trupp som ska spela hemma mot Vitryssland och jag hade verkligen inte protesterat om han blir uttagen. Men han är ingen Janne Andersson-favorit och lär nog inte komma med.

Niklas Hult startar hela tiden för Panathinaikos, men i landslaget är konkurrensen till vänster för tuff.

Johannes Hopf gör det bra i Turkiet och är i topp när det kommer till statistik bland ligans målvakter. Tio nollor på 22 matcher har det blivit. Med tanke på att Carlgren är bänkad i Danmark och att Nordfeldt inte spelar några matcher i England så borde Hopf komma med i Janne Anderssons trupp.

Om man ser på spelarna som är aktuella att bli uttagna så har Janne Andersson ett problem, men ett angenämt sådant. På vänstersidan är det många som har gjort det bra: Martin Olsson, Ludwig Augustinsson, Oscar Wendt, Emil Forsberg, Sam Larsson, Viktor Claesson.

Tidigare har Janne Andersson prioriterat Olsson, Augustinsson, Wendt och Forsberg (senast har Wendt varit uttagen som vänstermittfältare vilket betyder att han inte lär går före Olsson och Augustinsson). Nu är jag inte lika säker på att det blir så. Och det beror på att Sam Larsson gjorde det bra mot Ungern och har även varit bra i ligan, och att Claesson gjorde ett bra inhopp mot Ungern, ett bra januariläger och har gjort succé i sin nya klubb.

Om Janne Andersson tar ut två vänsterbackar och två vänstermittfältare så undrar jag om han inte steker Wendt och även Sam Larsson och tar ut Olsson, Augustinsson, Forsberg, Claesson.

Claesson spelar till vänster i Krasnodar vilket han även gjorde i landslagets januaritrupp. Men man kan även använda honom till höger nu när Durmaz har haft en tung tid i klubblaget. Det skulle öppna för att ta ut Sam Larsson eller Wendt och då tror jag på mer offensive Larsson, speciellt med tanke på att man möter Vitryssland på hemmaplan.

Så här var truppen mot Frankrike och Ungern och nedan listar jag den trupp jag tror att Janne Andersson tar ut på onsdag och som ska möta Vitryssland och Portugal.

Truppen mot Frankrike och Ungern
Robin Olsen
Karl-Johan Johnsson (skadade sig och lämnade återbud)
Patrik Carlgren

Mikael Lustig (skadade sig och lämnade återbud)
Emil Krafth
Andreas Granqvist
Victor Nilsson Lindelöf
Pontus Jansson
Filip Helander
Ludwig Augustinsson
Oscar Wendt
Martin Olsson (skadade sig och lämnade återbud)

Jimmy Durmaz
Jakob Johansson
Albin Ekdal
Marcus Rohdén
Oscar Hiljemark
Emil Forsberg
Sam Larsson
Viktor Claesson

Marcus Berg (skadade sig och lämnade återbud)
Ola Toivonen
John Guidetti
Christoffer Nyman

Kallades in
Kristoffer Nordfeldt (kallades in i stället för Johnsson och stod mot Ungern)
Linus Wahlqvist (kallades in i stället för Lustig)
Alexander Fransson (kallades in mot Ungern när Ekdal lämnade)
Isaac Kiese Thelin (kallades in när Berg lämnade återbud)

Truppen jag tror att Janne Andersson tar ut mot Vitryssland och Portugal
Robin Olsen
Karl-Johan Johnsson
Johannes Hopf

Mikael Lustig
Emil Krafth
Andreas Granqvist
Victor Nilsson Lindelöf
Pontus Jansson
Filip Helander
Martin Olsson
Ludwig Augustinsson

Jimmy Durmaz
Viktor Claesson
Albin Ekdal
Jakob Johansson
Oscar Hiljemark
Marcus Rohdén
Emil Forsberg
Sam Larsson

Marcus Berg
Ola Toivonen
John Guidetti
Christoffer Nyman

Publicerad 2017-03-15 kl 07:15

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå