POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

AIK tar SM-guld - så slutar allsvenskan 2017

På lördag börjar allsvenskan 2017.
Äntligen!
Kulan i luften och AIK tar guld.

Det har gått fem månader sedan förra säsongen tog slut. Fem tunga och mörka månader. Vi kämpade och tog oss som vanligt igenom tunneln och ut till en motorväg av ljus. Så, nu möts vi igen och det är det käraste av återseenden och det tydligaste vårtecknet.

Allsvenskan. På lördag börjar säsongen 2017.

Äntligen!

Och vi sparkar igång med en match som är svensk fotbolls tyngsta möte.

På lördag kommer tusentals blåvita stå på Ullevi. De flesta kommer att sjunga: ”När vi går genom staden över broar och torg, med doft av salt ifrån havet minns vi glädje och sorg. Och vi minns första gången när änglarna sjöng, hur vårsolen värmde och vintern var glömd.”

Andra kommer att sjunga: ”Mästarna från Malmö här är vi.”

På söndag kommer tusentals svartgula att hylla sitt AIK när det är spelarbussmottagning, och veckan efter kommer tusentals grönvita att marschera från Medborgarplatsen till Gullmarsplan.

Fansens engagemang, sånger, stöd och energi som man ger sina spelare är helt fantastiskt och lyfter allsvenskan och det gör att jag aldrig tröttnar på serien. Det spelar ingen roll om någon gör ännu en artikel om att Kim Källström och Andreas Isaksson är bästisar och gillar att dela rum, eller om den där golfbollen Mikael Stahre fick rakt på skallen, eller att Alexander Axén har en AIK-tatuering, eller att Rasmus Elm är landslagsmässig när han är frisk, eller om Peter Gerhardssons musikintresse (ja, jag vet att han inte längre är i allsvenskan, men han var där och kommer säkert tillbaka någon gång).

Det här är allsvenskan. Serien där mycket avgörs under sommarens transferfönster. Serien som lilla Östersund kan hamna i efter att ha klivit rakt upp från division 2 och väl där skaka om landets största klubbar och nu vara med i guldsnacket. Serien där IFK Norrköping för två år sedan chockade alla och tog hem titeln. Serien där man som tränare kan få sparken efter ett SM-guld.

De flesta – nästan alla – tror att Malmö FF kommer att ta SM-guld. Laget är favorit, truppen är stark, man är regerande mästare och har en ekonomi som spelar i en egen serie.

Så på pappret pekar mycket på att Malmö FF borde vinna – men ändå är det långt ifrån säkert att det blir så.

Om man ska leta efter saker som får en att tvivla en aning på guld så startade laget svagt förra året och det dröjde några omgångar innan man kom igång och Enoch Kofi Adu kom efter många om och men in och fick fart på grejerna.

Nu är Adu borta och en annan viktig central mittfältare, Anders Christiansen, har precis kommit tillbaka efter en skada. Så frågan är hur det centrala mittfältet kommer att fungera från början?

Skyttekungen Vidar Örn Kjartansson lämnade i somras och ersattes av Alexander Jeremejeff. Han kom in och levererade på hösten. Men på grund av en skada har Jeremejeff knappt spelat något på försäsongen utan precis kommit tillbaka.

Spelskicklige mittbacken Rasmus Bengtsson är skadad och viktige Jo Inge Berget har lite problem med sina ljumskar.

Pressen på nye tränaren Magnus Pehrsson är stor redan från början. Många blev förvånade när han fick jobbet som MFF-tränare, dels på grund av misslyckandet i Djurgården, dels på grund av att han aldrig har vunnit någonting. En svag start i Malmö och det kommer att börja storma.

Pressen på sportchefen Daniel Andersson finns också där. Det skulle inte se bra ut om det visar sig att Magnus Pehrsson också är fel tränare för MFF med tanke på att Allan Kuhn fick sparken trots ett SM-guld. Två felrekryteringar på kort tid skulle se konstigt ut.

Sedan undrar jag om viktiga spelare som Jo Inge Berget och Magnus Wolff Eikrem, vars kontrakt går ut efter säsongen, är lika hungriga på att ta guld i år som man var förra säsongen eller om man kommer att gå in lite mer för Champions League?

Berget och Eikrem är inte ensamma i MFF om att ha utgående kontrakt. Johan Wiland, Fredrik Andersson, Erdal Rakip, Pa Konate, Luis Felipe Carvalho, Oscar Lewicki, Markus Rosenberg, Anton Tinnerholm och Yoshimar Yotun sitter också på utgående avtal och kan lämna gratis efter säsongen, och det är en märklig situation som Malmö FF har satt sig i.

Det är en ingen optimal situation för en storklubb som MFF som inte ska behöva hamna i en sådan situation för det här är något man skulle ha tagit tag i tidigare, innan den allsvenska starten. För nu vill flera av de här spelarna avvakta trots att klubben har varit på och önskat förlänga, men många har tackat nej.

Det är bara för MFF att hoppas att spelarnas fokus inte kommer att ligga på annat än på det spelmässiga och att man inte har huvudena någon annanstans med snack om kontrakt, agenter och annat. Samtidigt vet spelarna om att man måste visa upp sig om man vill utomlands. Men det är ett frågetecken för koncentrationen hos de här spelarna och situationen är inte optimal för MFF.

Malmö FF lär vara med i toppen och har så klart stor chans att ta guld i år igen. Men det finns andra lag som också är ganska bra och som vill utmana. Ett av dem tror själva på guld och menar att man har prickat helt rätt med sina två nya anfallare och att det var deras sista pusselbitar. Då litar vi väl på det och tippar att AIK tar guld i år.

I cupen och i träningsmatcherna har AIK varit väldigt bra defensivt men inte lika bra framåt. Om nya anfallarna Henok Goitom och Sulejman Krpic är vassa så kan det bära långt, väldigt långt. Och om man ska tro på AIK:s sportchef Björn Wesström så har AIK prickat rätt med båda, vilket han inledde med att säga när båda presenterades på en presskonferens.

Så om det stämmer att man har prickat helt rätt med anfallarna så borde AIK ta guld. För då har man förutom två bra anfallare, en bra grund, en hunger, ett bra försvar som sett vasst ut, ett bättre mittfält än förra säsongen med tunga värvningarna Kristoffer Olsson och Simon Thern, en bra bredd och bra ekonomi efter Alexander Isak-försäljningen till Dortmund som gör att man kan förstärka ännu mer i sommar.

Men räkna med att flera lag vill göra upp med MFF och AIK om SM-guldet.

IFK Norrköping borde också vara med i toppen. Laget har också en bra grund, en färdig spelidé och man är ett fint konstgräslag. ”Peking” har rutinerade pjäser som Andreas Johansson och Daniel Sjölund, vasst kantspel med Nicklas Bärkroth, Niclas Eliasson och David Moberg Karlsson, samt ett hett anfallspar i Sebastian Andersson och Kalle Holmberg.

Två lag som har imponerat på försäsongen och som mycket väl kan utmana i toppen är Häcken och Östersund.

Båda lagen har en sprudlande offensiv och har sett bättre ut än på länge i defensiven. Tom Pettersson har tillfört mycket i Östersund och jag håller Häckens Rasmus Lindgren som allsvenskans bäste mittback.

Har delat in lagen i olika block när jag har tippat allsvenskan och Malmö FF, AIK, IFK Norrköping, Häcken och Östersund är i blocket högst upp.

Därefter Elfsborg, Djurgården och IFK Göteborg. Tre lag som det osar ovisshet om.

Issam Jebali är vass framåt, Alex Dyer kan bli ett fint nyförvärv och Samuel Holmén lär förstärka i sommar. Men Elfsborg har tappat Viktor Claesson och dessutom lämnade Simon Hedlund mitt i förra säsongen. Har en känsla av att Elfsborg kommer att vara ganska ojämna i år.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson har kört hela havet stormar på försäsongen. Ungefär så här: Gustav Engvall var på plats, fans stoppade Brwa Nouri, Engvall lämnade, Kim Källström återvände, in med Özcan Melkemichel, Engvall på plats igen, tung Michael Olunga-försäljning, Engvall lämnade igen, Jonas Olsson värvades.

Hur som helst så har Djurgården gjort årets bästa värvning i Kim Källström. Klass rakt igenom, en profil och återvändare. Och det kommer givetvis att vara ett större intresse för laget nu när man har fått Källström och Jonas Olsson.

Men anfallsspelet har varit svagt på försäsongen och i cupen och det är svårt att tippa Djurgården när man inte riktigt vet hur bra nya anfallarna Aliou Badji och Haruna Garba är. Försvarsspelet har inte heller sett så bra ut och där blir det ett stort ansvar på Jonas Olsson.

IFK Göteborg ska försöka tajta till defensiven och har i de sista träningsmatcherna kört 4-5-1 och eventuellt med fyra centrala mittfältare (om Sebastian Eriksson hamnar på en kant). Förstår varför Jörgen Lennartsson har ändrat till ett mer defensivt spelsystem då laget måste släppa in färre mål och gör man det så kan Blåvitt bli ett svårslaget lag.

De fem sämsta lagen tror jag att GIF Sundsvall, Halmstad, AFC, Jönköpings Södra och Hammarby blir.

Hammarby ska bli väldigt intressant att följa. Hur kommer det att gå för nye tränaren ”Mini-Mourinho”? Vem får sista ordet av honom och Kennedy Bakircioglü? Kommer han någon gång att släppa fram och satsa på klubbens talanger, så som Bajen så gärna vill och som är en del av hans arbetsbeskrivning, eller är han en karriärist som kommer att stanna i max tre år och tänker på sig själv mer än klubben?

Mitt tips
1. AIK
2. Malmö FF
3. IFK Norrköping
4. Häcken
5. Östersund
6. Djurgården
7. Elfsborg
8. IFK Göteborg
9. Örebro
10. Kalmar FF
11. Hammarby
12. Sirius
13. Jönköpings Södra
14. Gif Sundsvall
15. AFC
16. Halmstad

Publicerad 2017-03-30 kl 13:19

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå