Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Elfsborg är ett fuskbygge - nu har man panik

Kingsley Sarfo har varit en av allsvenskans bästa spelare och nu ser han ut att lämna Sirius. Skrev ett avslöjande om att Malmö FF och ryska Krasnodar vill lägga beslag på stjärnan och ringde upp Kim Bergstrand som sa att det inte är stor chans att Sarfo spelar kvar i Sirius i höst.

Om Sarfo säljs har flera personer rätt till övergångssumman och ännu fler är sugna på att få en del av kakan. Därför känns det som att det blir tufft för MFF eftersom en utländsk klubb som Krasnodar säkert kan betala mer.

***

Vad händer i Elfsborg? Säsongen 2013 sparkades Jörgen Lennartsson efter bland annat missnöje från flera spelare och nu vill spelarna att klubben sparkar ännu en tränare.

– Det har funnits ett utbrett missnöje under en ganska lång tid. Det har klagats på den taktiska förståelsen och coachningen, att kravbilden är för låg på träning och att ledarskapet är undermåligt. Att spelarna utanför elvan inte är värda mer än luft och att diskussionen och kommunikationen är för feg, sa en källa till BT som även uppgav att laget haft en spelaromröstning om det fanns något förtroende för Magnus Haglund som tränare.

Svaret: 22 nej och ett ja.

– Det håller inte längre. Tränaren får inte spelarna med sig och glädjen känns bortblåst, sa en annan källa.

Det är ingen kritik som går att blunda för. Herregud vad konstigt det måste vara i Elfsborg nu när det här har kommit ut. Stämningen lär inte vara på topp. För spelarna måste det kännas varje gång när de är i närheten av Haglund. För Haglund måste det också kännas varje dag när han är med sina spelare. En av tjugotre har förtroende. Tjugotvå av tjugotre motarbetar dig. Går det att jobba kvar som ledare då? Kan du få ut max av dina spelare då?

Det skulle förvåna om Magnus Haglund tränar Elfsborg i höst. Känslan är att klubben agerar i sommar. Om det blir så då är Tobias Linderoth en logisk, intern och spännande ersättare. Men situationen är speciell. Haglund är nämligen polare med klubbchefen Stefan Andreasson och andra i Elfsborg. Om det här hade hänt i någon större klubb, låt oss säga Djurgården, att 22 av 23 spelare motarbetade tränaren då hade tränaren legat mer pyrt till än vad Haglund nu gör. Dels för att Andreasson tror på och vill ha kvar Haglund, dels för deras relation.

När det nu står klart att Anders Svensson kliver in för att sprida glädje och energi så känns det som panik i Elfsborg och att Andreasson och Haglund skopar vatten för att skeppet inte ska sjunka.

Gillar egentligen idén och beslutet att ta hjälp av klubbikonen, men för att förtydliga: Haglund och Svensson är inte bästa vänner.

Så när klubben nu tar in Anders Svensson känns det som att Andreasson och Haglund greppar efter halmstrån och hoppas att det ska stilla stormen. Man hoppas att klimatet ska bli bättre, att man ska ta poäng som för med sig glädje som i sin tur gör att man räddar Haglund.

Om det kommer att fungera? Det återstår så klart att se, men förutsättningarna är dåliga och för Haglund blir det otroligt viktigt att vara bra med Anders Svensson och få honom på sin sida.

Efter åtta omgångar är laget elva, tolv poäng efter ettan Malmö FF. Man har gjort 16 mål (flest i allsvenskan) men släppt in hela 17 (flest av alla allsvenska lag). Sjutton insläppta på åtta matcher. Det är dåligt men inte oväntat efter en titt på truppen.

Jag köper inte att Magnus Haglund har blivit en sämre tränare än vad han var när Elfsborg spelade den bästa fotbollen i allsvenskan. Mycket handlar om materialet. Elfsborg är inte lika bra som tidigare år. Man har väldigt många standardspelare och inte så många som sticker ut så som det har varit tidigare år med Viktor Claesson, Marcus Rohdén, Simon Hedlund, Arber Zeneli, och Anders Svensson.

Man saknar även konkurrens på flera positioner, något som verkligen inte ska underskattas. Känslan är att många spelare är säkra på sina platser och det kan göra att kvaliteten på träningarna blir sämre, vilket också är en del av spelarnas kritik.

Årets Elfsborg är lite av ett fuskbygge. Man har varit bra på att hämta in spännande talanger och spelare som tycker att det är kul när man har bollen, som Alex Dyer, Jesper Karlsson och förra sommaren Issam Jebali.

Men man har glömt något.

Försvaret är svagt och om du inte har mittfältare som kan försvara och skydda backarna så får du försöka lära någon att göra det.

Om du blöder måste du försöka stoppa blödningen.

Elfsborg har glömt att värva defensivt bra spelare. Stefan Andreasson är som klubbchef högst ansvarig med managern Magnus Haglund under sig. Har för mig att man kommunicerade ut när Haglund blev manager att han skulle ha hand om det sportsliga och att Andreasson skulle släppa på det. Båda ska stå till svars. Om det är så att Haglund ska ha hand om det sportsliga så faller väl en hel del på honom men Andreasson borde ha koll på om något är fel och i så fall kliva in.

I den senaste matchen spelade Issam Jebali och Simon Olsson som sittande mittfältare. Jebali är en lirare med fina offensiva egenskaper, som borde vara en poängspelare och som man borde vilja ha högre upp i banan. Man flyttar inte ner honom som sittande mittfältare. Har svårt att tro att Jebali jublade över att få spela på den positionen, han såg inte ut att vara motiverad.

Simon Olsson är en väldigt spännande spelare som har imponerat och som ser ut att ha en ljus framtid. Han passar bättre som sittande mittfältare, men han behöver en bredvid sig som kan vinna dueller och hjälpa försvararna, som Henning Hauger gjort tidigare år. Här är Haglund ansvarig.

Att 22 av 23 spelare saknar förtroende för Haglund lär inte varit något som hänt i fredags, då BT publicerade sitt avslöjande. När det är nästan exakt hela truppen så lär det här ha pågått ett tag och det sa också en av spelarna i BT:s artikel.

Haglund tog över Elfsborg som säsongen 2014 hade slutat fyra och han förde laget till samma placering 2015. Förra året ska man vara nöjd med att man till slut slutade femma, det hade inte varit helt orättvist om laget slutat sjua eller åtta (man låg åtta med fem omgångar kvar). Och den här säsongen är man alltså elva efter åtta omgångar. Kurvan pekar neråt och det är inte konstigt med tanke på laget man har. Jämför med andra lag som Elfsborg vill mäta sig med, till exempel Djurgården som har värvat Kim Källström, Häcken med Alexander Farnerud och Erik Friberg, Hammarby med Jiloan Hamad, och så vidare.

I dagsläget har Elfsborg för dålig balans och ett för svagt lag för att vända på den situationen som man just nu befinner sig i. Klart att man kommer att ta poäng här och poäng där men tror inte att man har förmåga att klättra upp till den allsvenska toppen. Men snart kommer ett sommarfönster och då måste klubben ta in ett par spelare. Om man vill rädda Haglund.

Fortsättning lär följa. Nu har Elfsborg hemmamatch mot jumbon AFC och där måste det bli tre poäng. Eller blir det nio poäng på nio matcher, eller ännu en tung förlust?

Publicerad 2017-05-17 kl 10:42

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons