Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Unnar Tibbling framgång och Brorsson borde kommit in

Det blev en tung avslutning på kvällen. Ett sent mål av Polen på straff gjorde att matchen slutade 2-2 och nu blir det svårt att ta sig vidare. Mest ledsen efter matchen var Simon Tibbling som skadade foten i den andra halvleken och tvingades byta, och som efteråt haltade runt med en lindad fot. Det såg ut som att Tibbling skulle börja gråta vilken sekund som helst. ”Ett av de jobbigaste ögonblicken i mitt liv”, sa han.

Simon Tibbling är verkligen en spelare som jag unnar framgång. Har genom åren stött på många som älskar att spela fotboll och som är helt inne i det men intrycket och känslan jag har fått varje gång jag har träffat Tibbling är att han nog älskar det lite mer än alla andra.

Har ni sett bilden på Tibblings gamla pojkrum? Visste ni att han hade 15 bollar, en balansplatta, en Dif-klocka och en skivstång med massa vikter i det rummet?
Det var för tre år sedan.

Visste ni att Tibbling fick trixningsförbud av sin mamma när han var elva år? Hon tyckte att han kunde göra något annat än att bara kicka boll.

– Det var ett tag där som det var ganska mycket. Jag kickade med bollar överallt. Man tyckte att det blev för mycket och att jag skulle göra något annat också. Föräldrar, tränare och kompisar bromsade mig, sa han när jag träffade honom och gjorde den här artikeln i mars 2014.
Blev berörd av att Tibbling var så himla ledsen efter gårdagens match. ”Ett av de jobbigaste ögonblicken i mitt liv.” En U21-match, liksom. Där det blev 2-2 i EM mot värdnationen Polen och där han själv gjorde en bra insats.

Hoppas att mittfältaren kommer tillbaka snabbt och snart kan spela fotboll igen. Men om det är en jobbig skada som håller honom borta ett tag är jag säker på att han kommer att komma tillbaka starkare än någonsin. Man kan ju ändå träna andra saker.

Matchen då.

Svag start på matchen av Sverige. Scouten Roger Sandberg hade varnat för att Polen skulle vara bra och ösa på för fullt i början. Så blev det. Sex minuter tog det innan Adam Lundqvist och Filip Dagerstål köpte korv och så var det 1-0.

Sedan växte Sverige. Mycket tack vare mittfältarna Kristoffer Olsson, Alexander Fransson och Simon Tibbling. Trion tog tag i det och gav Sverige ett övertag. Olssons passningsspel, Franssons lugn och klokhet och Tibblings vilja och driv banade väg för sitt lag och gjorde att Polen trycktes ner mer och mer ju längre halvleken gick.

1-1-målet var fint. Kristoffer Olsson med en smart och rak passning till Fransson som vände upp och la upp för Carlos Strandbergs kvittering.

Och innan halvtid slog Olsson en fin hörna som Sveriges bäste försvarare Jacob Une Larsson nickade in i mål.

Halvtid. Vad bra det såg ut. Krakow. Slutspel. Så kändes det.

Men i stället för att spela enkelt, smart, bestämt, och aggressivt så var det ett Sverige som i den andra halvleken slarvade och var ängsligt.

Kristoffer Olsson som var så fin i passningsspelet i första halvlek slog plötsligt bort enkla bollar och slarvade på tok för mycket. Man väntar på att han ska klara av att dominera och hålla en hög nivå under längre perioder. Nu är det för mycket upp och ner, likt en juniorspelare. Tyvärr. För när det fungerar så är det riktigt bra. Förutsättningar och kapacitet finns så det är bara att hoppas att han kan ta det där steget. Klarar han av det så kommer han att knacka på dörren till A-landslaget.

När Olsson gick ner sig fick försvararna ännu större problem och även Melker Hallberg och deras brister blev ännu tydligare.

De individuella prestationerna i defensiven var dåliga under stora delar av matchen. Filip Dagerstål gick inte att känna igen från insatsen mot England. Adam Lundqvist gjorde ännu en svag insats och ligger nog pyrt till mot Slovakien. Linus Wahlqvist gjorde också en blek prestation.

Polen tryckte på i andra halvlek. Sverige kämpade för sitt liv. Simon Tibbling skadade sig och då tappade laget ännu mer.

Om försvarsspelet inte fungerar och man ska försvara en 2-1-ledning så borde man ändra formation, speciellt med tanke på att Polen var på väg igenom flera gånger.

Franz Brorsson borde ha kommit in. Muamer Tankovic kanske inte borde ha gjort det i läget som var.

Hade gärna sett Brorsson in bredvid Une Larsson och upp med Dagerstål på det centrala mittfältet. Dagerstål hade problem där bak och var det som orsakade straffen i slutet. I IFK Norrköping är han central mittfältare så det hade inte varit en ovan position om han flyttats fram i banan. Dessutom är Brorsson bättre på att försvara sitt straffområde och mål.

Antingen så eller bara ta in Brorsson och köra med tre mittbackar.

Carlos Strandberg fick chansen och visade att han hör hemma i startelvan och det var synd att han inte startade mot England.

Pawel Cibicki försökte och försökte men det hände inte så mycket och han hade svårt att hota och skapa chanser.

Cibicki har inte gjort mål sedan den 8 maj.

På hans tolv senaste matcher har det blivit ett mål.

Han gjorde tre mål på de tre första allsvenska omgångarna. Innan uppehållet blev det fem raka matcher utan något mål och han har inte heller hittat rätt i de två matcherna i U21-EM eller i genrepet mot Danmark. Han måste nog visa mer än så om det ska bli Manchester United. Skämt å sido, det är klart att han måste göra fler poäng om det ska bli en flytt till någon bra klubb i Europa.

Publicerad 2017-06-20 kl 12:54

Senaste tweets

Arkiv

Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER