Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Källström är oersättlig - men nu borde Djurgården värva någon av dessa

Kim Källström lägger skorna på hyllan.
Tråkigt för allsvenskan – tungt för Djurgården.
För 15 år sedan dominerade han allsvenskan.
I dag är han fortfarande oersättlig.

En lång och fin karriär är över. Kim Källström slutar. Som 16-åring fick han chansen i Häcken och var då med och tog upp laget till allsvenskan. Året efter, säsongen 2000, gjorde han i sin första allsvenska match mål efter bara en minut mot IFK Göteborg.

Förutom Häcken blev det spel i Djurgården, Rennes, Lyon, Spartak Moskva, Arsenal och Grasshoppers.

Källström vann Ligue 1 tre gånger, allsvenskan två gånger, franska cupen två gånger, FA-cupen en gång och svenska cupen en gång.

I landslaget blev det 131 landskamper. Han var med i fyra EM och ett VM. Det blev 16 mål i landslaget och det jag i skrivande stund tänker på först är frisparksmålet som gav 1-0 mot Holland på Råsunda 2011 i en match där Sverige tog sig till EM.

Källström utsågs tre gånger till årets svenska mittfältare.

När Kim Källström nu slutar gör han det som en väldigt stor och framgångsrik svensk spelare.

Frågan är om allsvenskan haft en lika dominant spelare som Källström var i början av 2000-talet?

Det blev bara en säsong efter återkomsten i Djurgården. Brist på motivation, konstgräs, oense med tränaren. Det går att gissa på anledningar. Faktum är att Källström är 35 år så kroppen är inte pigg som en tonårings.

Kim Källström är som spelare, taktiker, klubbikon och ledare på och utanför planen oersättlig för Djurgården. Mittfältaren var en stor anledning till att Djurgården lyfte och från att 2016 slutat sjua så placerade man sig i år på en tredjeplats och tog därmed en Europaplats. Därför är det klart att det här är en tung smäll för klubben.

Det som imponerade mest det här året var passningsspelet, framför allt hans svepande och precisa vändningar. Och hur han hjälpte och lyfte sina lagkamrater. Det gick alltid att passa Källström, han löste situationerna.

Samtidigt borde klubb och fans inte vara allt för sentimentala. Deppa i några dagar men sedan är det dags att gå vidare.

Kim Källström hade bara ett år kvar på kontraktet så det hade ändå inte dröjt allt för länge innan han lagt av. Och det har under hösten ryktats om att det inte blir någon fortsättning för mittfältaren. Så sportchefen Bosse Andersson borde ha en plan för hur laget ska gå vidare. Men det blir en svår utmaning för sportchefen och en annan sak som man undrar nu när Källström lagt av är hur bästa kompisen Andreas Isaksson, 36, gör. Det är bara för klubben och fansen att hoppas att Isaksson fortsätter.

Vad Källström ska göra nu är oklart men Djurgården borde göra allt för att få in honom i tränarteamet.

Nu gäller det för Bosse Andersson att hitta en central mittfältare som går in som nummer ett på den positionen och som kan lyfta Djurgården.

Några förslag:

Samuel Gustafson, Simon Olsson, Runar Mar Sigurjonsson, Brwa Nouri, Fouad Bachirou.

Samuel Gustafson får ingen speltid i Torino och har öppnat för att flytta i vinter. Det vore en drömvärvning.

Simon Olsson är en av allsvenskans mest spännande spelare. Känns dock tveksamt till om Djurgården klara lösa mittfältaren som har avtal med Elfsborg över säsongen 2021.

Runar Mar Sigurjonsson har det tungt i Grasshoppers och kan nog flytta i vinter. Malmö FF visar intresse för mittfältaren som tidigare spelat i Sundsvall.

Brwa Nouri. Var klar för Djurgården inför 2017 men klubben bröt affären efter protester från fansen. Så en övergång nu lär inte vara realistisk, men Nouri är en spelare som hade gjort det bra i Djurgården.

Underskattade Fouad Bachirou var i år en av allsvenskans bästa mittfältare. Malmö FF visar intresse och det sägs att det finns en utköpsklausul.

Publicerad 2017-12-15 kl 11:48

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons